Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zbavte se stresu aneb ideální relaxace

12. listopadu 2008 | 14:48

Nebojte se snít! Obrazy, které si vytváříme v mysli, jsou často nabité různými pocity a emocemi. A mohou nám navrátit pocit vnitřní pohody nebo ztracenou energii.

Efektivní domácí trénink vám zabere jen pár minut denně. Vyzkoušejte ho a zbavte se stresu jednou provždy.

Jak působí denní sny?

Tajemství vizualizace
Je jedno, zda mluvíte, posloucháte nebo čtete – váš mozek neustále vytváří obrazy, které ve vás vyvolávají nejrůznější pocity. Pokud si je vědomě vybavíte ve svých představách, okamžitě se spustí jisté tělesné reakce, které ovlivňují náš celkový fyzický i psychický stav.

Relaxovat nemusíte jen na břehu moře, stačí i obývací pokoj.
Autor: Dušan Křístek

Jak na to
Na začátku si na vizualizační cvičení dopřejte více času. Vyhledejte klidné místo, posaďte se do tureckého sedu nebo si lehněte na pohovku a zavřete oči. V mysli si na několik minut vytvořte vysněný obraz a pokuste se procítit jeho atmosféru. Snažte se představit si obraz co nejdetailněji. S trochou tréninku toto cvičení zvládnete i uprostřed stresu nebo například v autobuse. Stačí jen na chvíli zavřít oči, nebo dokonce snít s otevřenýma očima.

Duha pro více optimismu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

DUHA
pro více optimismu
Už jako děti jsme ji považovali za něco čarovného, ale její kouzlo pro nás trvá dodnes. Stačí, když si tento zvláštní barevný úkaz představíte svým vnitřním zrakem, vaše nálada se okamžitě zlepší. Cítíte v něčem nejistotu? V duchu si představte duhu a svoje třeba nepříjemné rozpoložení zvládnete mnohem lépe.

 

Vodopád vám pomůže usnout
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

VODOPÁD
vám pomůže usnout

Ovečky vás neunaví! Odborníci na spánek zjistili, že pokusné osoby, které si při usínání představovaly vodopád, usnuly až o 20 minut dříve než ty, které zkoušely staromódní metodu počítání oveček. Myslete na monotónní šumění padající vody, které odplaví dotěrné myšlenky a skvěle vás připraví na spánek.

Květy vám zlepší náladu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

KVĚTY
vám zlepší náladu

Kytice květů potěší srdce, to ví každá žena. Úplně však postačí, když budete na květy jenom myslet. Představte si například pestrobarevnou rozkvetlou louku, s láskou upravený květinový záhon nebo kytici růží od milované osoby. Tento obraz okamžitě rozehřeje vaše nitro a vy se budete opět usmívat.

Tropická pláž vás dokonale uvolní
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

TROPICKÁ PLÁŽ
vás dokonale uvolní

Horký písek, šumění mořských vln, stín palem – při této představě určitě dokážete úplně vypnout. Není se čemu divit, při tomto obraze se náš mozek naprosto uvolňuje. Proto směle relaxujte, i když jen pomocí lákavé plážové scenérie, kterou jste si vykreslila ve své mysli.

Koťátka navodí pocit bezpečí
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

KOŤÁTKA
navodí pocit bezpečí

Přítulná hravá koťata jsou vynikajícím meditačním obrazem. Jsou tak maličká, že potřebují naši péči a lásku, kterou nám bezvýhradně oplácejí. Pokud budete myslet na zvířecí mláďátka, spustíte produkci oxytocinu, takzvaného "hormonu lásky". Pokud máte raději psy, představte si huňatá štěňátka.

Východ slunce pro příval energie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

VÝCHOD SLUNCE
pro příval energie

Je dokázáno, že světlo dodává energii a vitalitu a podporuje produkci hormonů štěstí. Tyto reakce organismu může způsobit už jen představa vycházejícího slunce. Pokud cítíte útlum, ale spánek kvůli pracovním povinnostem nepřichází v úvahu, představte si svěží ráno a první sluneční paprsky, a budete se opět cítit o mnoho vitálnější.

Autor: bes, oli
Související články