Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kandidóza: Když se kvasinky vymknou kontrole

Kvasinky mohou náš organismus pěkně potrápit!
10. července 2014 | 12:54

Kvasinky bedlivě číhají na každé naše oslabení a pak zaútočí. Jestliže žena nosí neprodyšné prádlo nebo má zvýšenou hladinu cukru v těle, například po přílišné konzumaci sladkého nebo při cukrovce, může očekávat první příznaky zánětu. Gynekologické potíže, kožní infekce, napadení sliznic, a někdy celého těla mají na svědomí kvasinky rodu Candida. Proto se těmto infekcím říká kandidózy. A rozhodně nejsou doménou žen, trápí stejnou měrou muže a dokonce se nevyhýbají ani dětem.

Jak to tedy je? Kvasinka Candida albicans, drobný jednobuněčný organismus, je přirozenou součástí lidského těla. Nachází se zejména v trávicím traktu, pochvě a do jisté míry na kůži. Většinou je kvasinka přítomna jen v malém množství a zůstává pod kontrolou obranných mechanismů. Změní-li se však podmínky prostředí, může se začít nekontrolovaně množit a vyvolávat potíže. Dostat ji z těla ven je velký problém.

Ve vnitřním prostředí našeho organismu není jediná, zvláště v trávicím ústrojí je přítomno mnoho mikroorganismů (včetně bakterií) ve značném množství. Kandida je vlastně parazit, nijak nám nepomáhá a jsme-li zdrávi, nemá důvod, aby se začala přehnaně množit.

Pokud někdo říká, že má kandidózu, znamená to, že se tak stalo v důsledku změněných podmínek v organismu. Někdy stačí antibiotika nebo některé jiné léky, aby se lidé stali náchylnými k přemnožení kvasinek. Důležitou roli hraje i strava. Kandidě se dobře daří, jíme-li hodně sladkostí a výrobků z bílé mouky.

Příznaky

Někdy bývají natolik všeobecné, že je lékař bez dalších diagnostických vyšetření a laboratorních testů jen těžko může označit za kvasinkovou nákazu. U dospělých osob se jedná například o chronické infekce, deprese, bolesti hlavy bez zjevného důvodu, sennou rýmu, bolesti v krku, afty, nadýmání aj. Jiné obtíže (zejména vaginální výtoky a svědění) naopak příčinu naznačují zřetelněji.

Takto se projevuje nejčastěji:

  • Na kůži se tvoří šupinky nebo malé puchýřky, kvasinkové onemocnění svědí!
  • Nehty mění barvu, lámou se
  • Ve střevě vytvářejí kvasinky plyny, které břicho nadýmají. Především po požití sladkých jídel dochází k bolestivým kolikám.
  • Chronické dráždění střevní stěny kvasinkami může být příčinou průjmů a zácpy. Kvasinky, které se dostanou až ke konečníku, úporně svědí, při škrábání může vzniknout špatně se hojící ekzém.
  • Svědění, abnormální poševní výtok (jeho konzistence může sahat od řídké po velice hustou, připomínající tvaroh), u mužů svědění či zarudnutí penisu a předkožkového vaku, pálení při močení aj.
  • Ve vlasech se tvoří lupy, vypadávají
    Pokud chcete předejít kvasinkové infekci, bílý cukr a sladkosti vyměňte raději za saláty!
    Autor: Shutterstock

Příčiny

  • Každé oslabení imunity celého těla, jehož příčinou může být:
  • Užívání antibiotik - antibiotika působí proti infekcím, ale současně ničí některé mikroorganismy, které udržují zdravé vnitřní prostředí. Použití antibiotik tak naruší rovnováhu těchto mikroorganismů a počet kvasinek může díky tomu narůst a vyvolat potíže.
  • Onemocnění cukrovkou - při této chorobě se zvyšuje hladina cukru v krvi a cukr velmi silně napomáhá růstu kvasinek. Trpíte-li cukrovkou -dodržujte pečlivě léčbu, pokyny lékařů a samozřejmě správnou životosprávu.
  • Nesprávná dieta - také nadměrná konzumace sladkého jídla může napomoci problémům s kvasinkami. Omezte v jídelníčku sladkosti.
  • Imunitu oslabuje také stres, nadměrné množství alkoholu, drogy…

9 zlatých dietních pravidel:

  1. Jedničkou ve vašem jídelníčku by se měla stát zelenina a saláty z ní.
  2. Zapomeňte na všechny sladkosti, bílou rýži a výrobky z bílé mouky.
  3. Konzervám se zcela vyhněte.
  4. Vašimi spojenci budou zejména tito nepřátelé kvasinek: bílé a kysané zelí, cibule, pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrá hořčice, podmáslí a přírodní jogurt.
  5. Občas si můžete dát celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanku.
  6. Při přípravě salátů zeleninu důkladně omyjte, zabráníte tak dalším zdravotním potížím.
  7. Vitamíny a minerály, které zelenina obsahuje zachováte šetrnou úpravou.
  8. Šetřete solí, místo koření používejte čerstvé bylinky. 
  9. Dodržujte pitný režim, vodu doplňujte zeleninovými šťávami a bylinkovým čajem. Hodí se i čaj lapacho a maté. Kávu a černý čaj pijte co nejméně, protože jsou kyselinotvorné.
Video se připravuje ...