Jak to tedy je? Kvasinka Candida albicans, drobný jednobuněčný organismus, je přirozenou součástí lidského těla. Nachází se zejména v trávicím traktu, pochvě a do jisté míry na kůži. Většinou je kvasinka přítomna jen v malém množství a zůstává pod kontrolou obranných mechanismů. Změní-li se však podmínky prostředí, může se začít nekontrolovaně množit a vyvolávat potíže. Dostat ji z těla ven je velký problém.
Ve vnitřním prostředí našeho organismu není jediná, zvláště v trávicím ústrojí je přítomno mnoho mikroorganismů (včetně bakterií) ve značném množství. Kandida je vlastně parazit, nijak nám nepomáhá a jsme-li zdrávi, nemá důvod, aby se začala přehnaně množit.
Pokud někdo říká, že má kandidózu, znamená to, že se tak stalo v důsledku změněných podmínek v organismu. Někdy stačí antibiotika nebo některé jiné léky, aby se lidé stali náchylnými k přemnožení kvasinek. Důležitou roli hraje i strava. Kandidě se dobře daří, jíme-li hodně sladkostí a výrobků z bílé mouky.
Příznaky
Někdy bývají natolik všeobecné, že je lékař bez dalších diagnostických vyšetření a laboratorních testů jen těžko může označit za kvasinkovou nákazu. U dospělých osob se jedná například o chronické infekce, deprese, bolesti hlavy bez zjevného důvodu, sennou rýmu, bolesti v krku, afty, nadýmání aj. Jiné obtíže (zejména vaginální výtoky a svědění) naopak příčinu naznačují zřetelněji.
Takto se projevuje nejčastěji:
- Na kůži se tvoří šupinky nebo malé puchýřky, kvasinkové onemocnění svědí!
- Nehty mění barvu, lámou se
- Ve střevě vytvářejí kvasinky plyny, které břicho nadýmají. Především po požití sladkých jídel dochází k bolestivým kolikám.
- Chronické dráždění střevní stěny kvasinkami může být příčinou průjmů a zácpy. Kvasinky, které se dostanou až ke konečníku, úporně svědí, při škrábání může vzniknout špatně se hojící ekzém.
- Svědění, abnormální poševní výtok (jeho konzistence může sahat od řídké po velice hustou, připomínající tvaroh), u mužů svědění či zarudnutí penisu a předkožkového vaku, pálení při močení aj.
- Ve vlasech se tvoří lupy, vypadávajíPokud chcete předejít kvasinkové infekci, bílý cukr a sladkosti vyměňte raději za saláty!Autor: Shutterstock
Příčiny
- Každé oslabení imunity celého těla, jehož příčinou může být:
- Užívání antibiotik - antibiotika působí proti infekcím, ale současně ničí některé mikroorganismy, které udržují zdravé vnitřní prostředí. Použití antibiotik tak naruší rovnováhu těchto mikroorganismů a počet kvasinek může díky tomu narůst a vyvolat potíže.
- Onemocnění cukrovkou - při této chorobě se zvyšuje hladina cukru v krvi a cukr velmi silně napomáhá růstu kvasinek. Trpíte-li cukrovkou -dodržujte pečlivě léčbu, pokyny lékařů a samozřejmě správnou životosprávu.
- Nesprávná dieta - také nadměrná konzumace sladkého jídla může napomoci problémům s kvasinkami. Omezte v jídelníčku sladkosti.
- Imunitu oslabuje také stres, nadměrné množství alkoholu, drogy…
9 zlatých dietních pravidel:
- Jedničkou ve vašem jídelníčku by se měla stát zelenina a saláty z ní.
- Zapomeňte na všechny sladkosti, bílou rýži a výrobky z bílé mouky.
- Konzervám se zcela vyhněte.
- Vašimi spojenci budou zejména tito nepřátelé kvasinek: bílé a kysané zelí, cibule, pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrá hořčice, podmáslí a přírodní jogurt.
- Občas si můžete dát celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanku.
- Při přípravě salátů zeleninu důkladně omyjte, zabráníte tak dalším zdravotním potížím.
- Vitamíny a minerály, které zelenina obsahuje zachováte šetrnou úpravou.
- Šetřete solí, místo koření používejte čerstvé bylinky.
- Dodržujte pitný režim, vodu doplňujte zeleninovými šťávami a bylinkovým čajem. Hodí se i čaj lapacho a maté. Kávu a černý čaj pijte co nejméně, protože jsou kyselinotvorné.