Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Připomeňte si 5 pohádkových princů, do kterých se zamilovala každá divačka

  • Princové
    19. prosince 2023 | 06:00

    Možná vzpomínáte na ty pravé pohádkové prince, kteří se objevovali na televizních obrazovkách v uplynulých 40 letech a okouzlovali své divačky toužící po tom, stát se princeznami. Mezi takové nezapomenutelné prince, Honzy či hrdiny, kteří se stali králi, patřili třeba Jan Čenský, Petr Štěpánek, Pavel Trávníček, Jan Šťastný či Michal Dlouhý. Pojďme si představit jejich nejznámější pohádkové role, v nichž zazářili. A nutno těmto mužům přiznat i určitou krásu, charisma a přitažlivost.

  • 1. Jan Čenský: Mladý král, který krotí namyšlenou princeznu

    Autor: ČSFD.cz

    Herec a moderátor Jan Čenský byl vždy považován za přitažlivého a hezkého muže. Už proto byl pro role princů, mladých králů, chrabrých a čestných rytířů nebo charakterních Honzů v 80. letech jako stvořený. Hrál v mnoha pohádkách, například Princové jsou na draka, kde ztvárnil typického Honzu, který získá princeznu, dále se objevil v roli krále po boku chytré horákyně Dagmar Patrasové v pohádce Koloběžka první, spolu s ní i jako Honza v pohádce O princezně, která ráčkovala. Jako mladý král zazářil i v pohádce O nejchytřejší princezně, kde krotil namyšlenou princeznu Mahulenu Bočanovou. Takových pohádek bylo v průběhu 80. a 90. let velké množství, prince si Jan Čenský zahrál také ve výpravné pohádce Sen o krásné panně, kterou režíroval Ludvík Ráža.

  • 2. Petr Štěpánek: Moudrý, přísný a spravedlivý král

    Autor: ČSFD.cz

    Když se vrátíme o nějakou dobu zpět, typickým princem, mladým hrdinou či králem býval charismatický Petr Štěpánek. Ten hrál v pohádkách ze 70. a 80. let hrdiny a prince, v 90. letech a později moudré či přísné panovníky. Těch nebylo zrovna málo. Byl představitelem typického krále. Možná rádi vzpomínáte na Zlatovlásku a jeho roli Jiříka, na mladého žárlivého krále v pohádce O podezíravém králi, kde si zahrál s Mahulenou Bočanovou. Exceloval v pohádkové komedii O hloupé havířce, kde si tentokrát střihl roli svérázného havíře. Spousta dalších rolí v mnoha pohádkách byla již vyloženě královských. Naposledy si zahrál v pohádce Tajemství staré bambitky 2, a to královského kuchaře.

  • 3. Petr Trávníček: Princ na bílém koni pádící za svou vyvolenou

    Autor: ČSFD.cz

    Opravdovým princem mezi princi byl Pavel Trávníček, který si zahrál v nejznámějších a nejoblíbenějších českých pohádkách. Tento herec s pěknou tvářičkou vystupoval často po boku nezapomenutelné a nádherné Libuše Šafránkové, a to v proslulých pohádkách Třetí princ a Tři oříšky pro Popelku. Z méně známých pohádek to byla například pohádka německé produkce Sněženka a Růženka, v níž opět ztvárnil okouzlujícího pohádkového prince. Pohádek, v nichž v průběhu 80. let sehrál spoustu rolí princů, mladíků a hrdinů, bylo ale opravdu velké množství. Připomenout můžeme třeba i roli veselého kominíka v oblíbené pohádce O štěstí a kráse.

  • 4. Michal Dlouhý: Oduševnělý, tajemný a zakletý princ

    Autor: ČSFD.cz

    Jedním z dalších herců hojně obsazovaných do rolí princů byl v 90. letech Michal Dlouhý, mladší bratr známého herce Vladimíra Dlouhého. Michal Dlouhý snad poprvé jako princ zazářil v koprodukční pohádce Žabí princ, dále třeba v pohádkách O myrtové panně, Sedmero krkavců, se svým bratrem Vladimírem si společně zahrál v oblíbené pohádce O princezně z Rimini. Pohádek, v nichž převážně ztvárňoval prince, bylo poměrně dost, a tak se i Michal Dlouhý se svou hezkou tváří stal jedním z nezapomenutelných princů.

  • 5. Jan Šťastný: Trochu nešika, ale roztomilý a okouzlující

    Autor: ČSFD.cz

    Hojně obsazovaným princem byl i herec Jan Šťastný. Poprvé se v roli prince představil v pohádce Za humny je drak. Byl i princem, který měl smůlu, ve stejnojmenné pohádce. V roli chudého uhlíře krotil namyšlenou princeznu Lucii Zedníčkovou v pohádce Princezna za dukát. Z dalších pohádek, kde hrál, to byly například pohádky Dva Janové a ovečka nebo Král a zloděj, Poutníci, Spravedlivý Bohumil, O kumburské Meluzíně a další. Jan Šťastný zkrátka patřil mezi charismatické prince a hrdiny, do kterých se svého času zamilovala každá divačka.

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.