Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fotky z mobilu jako od profíka? Poradíme vám, jak na to!

17. listopadu 2023 | 06:00

Nemusíte mít drahý foťák, abyste pořídili hezké fotky na dovolené, na procházce nebo rodinné oslavě. Stačí vám k tomu i obyčejný smartphone, jen se ho musíte naučit správně používat. Fotku pak stačí upravit a nikdo ani nepozná, že to nefotil profi fotograf.  

Že je to možné, jsme se dozvěděli na workshopu s profesionálním street fotografem Kevinem V. Tonem, který na pár dní vyměnil svůj fotoaparát za mobil Xiaomi 13T a snímky, které s ním pořídil, pak jen lehce upravil a nechal vyvolat. Sami jsme si pak vyzkoušeli na stejném smartphonu, jak pořídit skvělou fotku.

VIDEO: Podívejte se, jak probíhal workshop focení mobilem s fotografem Kevinem V. Tonem:

Video se připravuje ...
Fotky z mobilu jako od profíka? Poradíme vám, jak na to! • VIDEO: Štěpánka Bínová

Než začnete

Pro začátek je určitě dobré zdůraznit několik věcí, bez kterých se neobejdete. Prvním krokem by mělo být vždy vyčištění fotoaparátu, abyste ho zbavili mastného filmu, který dělá fotky zamlžené. Jakmile přejdete k samotnému focení, tak uchopte mobil nejlépe oběma rukama, abyste zajistili co nejvyšší stabilitu, pokud ovšem nechcete docílit rozmazané fotky, která je v poslední době na sociálních sítích velmi populární. Samozřejmostí je také to, abyste si prstem nezakrývali fotoaparát a neměli na fotce nevzhlednou šmouhu.

Tuhle fotku fotograf Kevin V. Ton vyfotil na smartphone.
Autor: archiv autorky

Kompozice a obraz

Než něco vyfotíte, zamyslete se nad kompozicí. Pokud vyloženě nespěcháte, zkuste si v klidu různé úhly. Jestli bude lepší fotit zezdola, nebo shora, z boku, či napřímo. Nápomocná vám bude mřížka, kterou si můžete v režimu PRO nastavit. Nejdůležitější je si uvědomit, co přesně chcete na fotce zachytit. Pokud fotíte lidi, tak to jsou hlavně emoce, když fotíte krajinu, tak je podstatné zachytit danou atmosféru. „Není důležité, když něco vidíme, hned tam běžet a hned to vyfotit, ale to, že si uvědomujeme, že vidíme obraz,“ radí fotograf. Další poučka je, abyste se vyhnuli digitálnímu přiblížení (zoomu). Raději přistupte k objektu blíž, pokud to půjde. Výsledný obraz bude kvalitnější.

Workshop vedl profesionální fotograf Kevin V. Ton
Autor: archiv autorky

Focení v režimu PRO

Foťte raději vždy v režimu PRO, v kterém si můžete jednotlivé parametry nastavit podle sebe. Je dobré místo formátu JPG používat RAW, dál si můžete přepínat mezi ultra širokoúhlým objektivem (širší záběr, UW), širokým objektivem (W) nebo u některých smartphonů i teleobjektivem (přiblížení, T). Dále můžete hýbat s časem (s), kdy rychlejší čas (vyšší číslo) pohyb zamrazí, zatímco pomalejší čas (nižší číslo) pohyb zdůrazní rozmáznutím. Pak můžete posouvat expozici (EV), která fotku zesvětlí, nebo naopak ztmaví, nebo ISO, když potřebujete přidat světlo s tím, že čím vyšší číslo nastavíte, tím víc přidáváte zrnitost na fotce (snižujete kvalitu). Dobré je si také rovnou zvolit vhodný filtr. Také si zapněte HDR (vysoký dynamický rozsah), kdy docílíte toho, že fotografie bude optimálně nasvícena (ideální poměr světla a stínu). Na závěr pak můžete fotku upravit buď přímo ve vaší galerii, nebo v mobilní aplikaci, jako jsou například Lightroom nebo Snapseed.

Foťte v režimu PRO, kde si můžete nastavit všechny parametry.
Autor: archiv autorky

Na začátku vám to bude připadat složité, a proto je dobré fotit co nejvíc. „Úplně nejlepší je fotit několik hodin denně, chodit po městě, pokud chcete dělat pouliční fotku, a fotit, aby už člověk pak nemusel řešit technické věci a nepřemýšlel nad nimi. To jde jedině praxí,“ upozorňuje fotograf.

Autor: Štěpánka Bínová