Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odlehčete si kufr: Bez jakých věcí se na dovolené bez problémů obejdete?

  • Žena balí kufr
    15. srpna 2023 | 06:00

    Řada z nás dělá při balení věcí na dovolenou zásadní chybu. Proč se nevyplatí brát si s sebou některé zbytečnosti a co můžete bez obav postrádat? Bez těchto věcí se (alespoň dočasně) obejdete, takže mohou uvolnit místo praktičtějším věcem ve vašem kufru.

  • Neberte si s sebou zbytečně moc oblečení

    Ruku na srdce. Tento problém se týká téměř každé ženy. Při balení na dovolenou visí v našich myšlenkách neustále pověstné „co kdyby“, které následně jen ztěžuje a otravuje balení. Položte si jednu otázku: jak pravděpodobné je, že bude v době vaší dovolené v tropické destinaci sněžit nebo pršet natolik, abyste si s sebou musela přibalit zimní bundu? A jak často unosíte své oblíbené lodičky, když většinu času stejně nejspíš strávíte na pláži nebo na výletech? Je skutečně nutné brát si na čtrnáctidenní dovolenou více než dvoje společenské šaty?

    Samozřejmě je jasné, že vždy musíte hledět na své individuální potřeby a místo, kam se zrovna chystáte, pamatujte ale na to, že méně je někdy více. Některé kousky tak můžete bez výčitek nechat doma. A myslete také na to, že i kdyby se v cílové destinaci přece jenom ochladilo nebo byste získala nečekanou pozvánku na formální událost, pokud dovolenou netrávíte zcela mimo civilizaci na opuštěném ostrově, nějaký ten obchod s oblečením se vždycky najde. A vy i váš partner možná oceníte, o kolik kilo bude váš kufr najednou lehčí.

    VIDEO: Jak se naučit efektivně a snadno sbalit na dovolenou? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Naučte se balit do kufru efektivně! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Provětrejte svou kosmetickou taštičku

    Nemusíte s sebou hned tahat všechny odstíny rtěnek, stínů i pudřenek, které máte v kosmetickém kufříku. Stačí, když si vezmete s sebou dva odlišné odstíny rtěnky (evergreen jsou rudé a nude odstíny), jedny oční linky, stíny a kosmetické nezbytnosti, které skutečně používáte denně a za každé situace. Během častého koupání nebo sportování a turistiky by vám přehnaně výrazné líčení bylo spíš jen na škodu. Stejně jako s oblečením to s ním proto nemusíte přehánět.

    Jestli ale bez make-upu nevyjdete ani s košem, pomůže vám naplánovat si dopředu praktický a odlehčený letní look, který se bude zakládat na pár líčidlech. Jeho výhodou je, že vám nezabere víc než pár minut, proto se budete moct bez zdržování věnovat důležitějším věcem, jako jsou koupání v moři nebo lenošení na lehátku na pláži. Řada žen si o dovolené vystačí s řasenkou, dlouhotrvající rtěnkou, bb nebo cc krémem a korektorem, který zakryje nedokonalosti. Oblibu si poslední roky získává také multifunkční líčidlo, které je pro dovolenou doslova ideální.

  • Doplňky si pořiďte až na místě

    Na dovolenou s sebou nemusíte vozit ani množství řetízků, náramků, náušnic, klobouků či dalších doplňků. Místo toho si kupte nějaké zajímavé šperky až na místě. Poslouží vám zároveň jako oblíbený suvenýr z cest a povezete je místo dvou jenom jednu cestu, až pojedete domů.

  • Slevové kartičky zcela jistě nevyužijete

    Lehčí by při cestě na dovolenou měly být i vaše kabelka a peněženka. Samozřejmě ne o peníze, ale o slevové karty do různých obchodů, kterých má každý plno. Myslete na to, že zejména na dovolené v zahraničí je takřka nevyužijete, takže jde o zbytečnou váhu navíc. V peněžence a ostatně i v celé tašce by vám slevové kartičky zbytečně jenom překážely. Pro případ potřeby je praktičtější stáhnout si aplikace daných obchodů do telefonu. Do těch můžete rovnou nahrát i své slevové karty a kupony, takže je nemusíte ani tak vláčet s sebou v kabelce.

  • Sprchový gel a šampon

    Pokud letíte na all inclusive dovolenou do slušnějšího hotelu, nemusíte se velice pravděpodobně starat ani o šampon a sprchový gel. Oboje přitom něco váží a dá se dobře sehnat na místě v případě, že by se v koupelně vašeho hotelového pokoje přece jenom žádné mýdlo ani hygienické prostředky nenacházely. Jestliže vaše vlasy a pokožka nevyžadují speciální péči, je nejjednodušším řešením nechat svůj šampon i sprchový gel doma. Pokud nechcete ponechat nic náhodě, rozhodně se vám vyplatí zainvestovat do cestovního balení.

  • Některé léky kupte až na místě

    Zatímco léky, které máte předepsané lékařem, byste bez debat měla mít v příručním zavazadle, v případě některých volně prodejných léků je vézt s sebou nemusíte. Dokonce je vhodnější je nakoupit až přímo na místě. To se týká například těch na střevní problémy nebo na choroby specifické pro danou oblast. V destinacích, pro které je typický výskyt některých tropických nemocí, bývají dostupné léky s účinnými látkami určenými přímo pro konkrétní zdravotní obtíže, takže jejich léčebný efekt bývá rychlejší a výraznější. To samozřejmě zdaleka neplatí pro všechny země ani typy léků, vyplatí se ale poradit se dopředu s lékařem o tom, které prášky a doplňky stravy s sebou brát nemusíte.

  • Dopřejte si digitální detox

    Jestliže na cestách nemusíte pracovat, což je součástí představ asi většiny lidí o jejich letní dovolené, rozhodně nechte notebook doma. Digitální detox vám jenom prospěje. Navíc cokoliv budete potřebovat znát a mít, jako jsou například jízdní řády, otevírací doby, vstupenky do muzeí atd., stejně dobře najdete i na chytrém telefonu. Zkuste být na dovolené co nejvíce offline a držte se dál od digitálního světa. Odlehčíte tím nejen svému kufru, ale i mysli.

Autor: Tereza Brožová
Klíčová slova:  kufr, věci, dovolená, balení, léto, cestování
Diskuse ke článku
.