Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dovolená se psem v pohodě: Kde mají psí pláže a dogfriendly prostředí

  • 11. srpna 2023 | 06:00

    Kam se psem na dovolenou? Tato otázka trápí snad každého páníčka. Spousta resortů, hotelů i kempů pobyt čtyřnohým členům rodiny nedovoluje, cestování letadlem je pro psy komplikované a často traumatické. Do mnoha zemí pro vstup potřebují nejrůznější očkování navíc a majitelé psů to často vzdají a jedou raději na dovolenou bez nich.

    Kam se tedy vydat a na co všechno musíte myslet, aby váš čtyřnohý kamarád nemusel zůstat doma? Máme pro vás pár tipů ověřených odborníky.

  • Co si pohlídat

    Pokud se rozhodnete pro dovolenou se svým čtyřnohým miláčkem, ověřte si nejprve na odpovídajícím konzulátu podmínky k povolení pobytu zvířete. V rámci EU platí jednotná pravidla. Každý pes, který vycestuje, potřebuje mít svůj cestovní průkaz Evropské unie (tzv. PetPass), musí být očipovaný a naočkovaný proti vzteklině. Takto jednoduché to ale není všude. Pokud cestujete mimo EU, určitě nenechávejte zjišťování všech informací na poslední chvíli. Často jsou například potřeba krevní testy na vzteklinu při vycestování i při návratu do EU. Na škodu také není si zjistit doporučená očkování pro danou zemi (např. proti srdečním červům).

    Stejně jako lidé, i psi jsou různí. Jejich povahu znáte nejlépe vy a před cestou vezměte v potaz, jestli si dovolenou společně opravdu užijete. „Nejprve se zamyslete nad tím, jaký váš pes je. Zvládne případný diskomfort? Nebude pro něj cesta příliš náročná? Někteří psi cestování zvládají bez problému a pro některé je to utrpení. V tomto případě zkuste zvážit hlídání, nebo dovolenou v blízkém okolí,“ radí psí trenérka a ambasadorka značky Fitmin, Tereza Kaniová.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Koupání s vaším pejskem? Víme, kam musíte vyrazit! • VIDEO: Videohub

  • Kam vyrazit k moři?

    Nejjednodušší je zvolit destinace v rámci EU, kde vám odpadá starost o různá povolení. Navíc je evropské pobřeží rozmanité, krásné a cesta není tak dlouhá. Znamená to tak méně stresu pro vás i vašeho psa. Na evropské podnebí je navíc pes zvyklý a subtropická horka jsou ještě zvládnutelná. Oblíbené Chorvatsko je v dojezdové vzdálenosti a najdeme tam hned několik psích pláží a klidné moře. Na severu Itálie také není problém brát psa na pláž. Řecko a Španělsko v posledních letech pracují na přizpůsobení podmínek pro psí cestovatele, ale jedná se o vzdálenější destinace. Pro psy je také přívětivé pobřeží Severního a Baltského moře v Polsku a Německu, kde mají k dispozici nespočet psích pláží. Navíc tam nebývá takové horko a většinu roku příjemně pofukuje, takže vašim čtyřnohým přátelům bude stejně dobře jako vám. Navíc zejména v letních měsících většina lidí ráda vyráží za skutečně horkým počasím, tyto destinace jsou tak typicky méně v obležení lidí, což vám při dovolené se psem bude určitě vyhovovat.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Kam v Praze vzít pejska na krásnou procházku? My to víme! • VIDEO: Videohub

  • Ubytování a komfort

    „Vždy si ověřte, že ve vybraném ubytování můžete mít psa, zjistěte si, jestli je na pláži dostatek stínu, kam se může schovat, a ideálně výběh, kde se může bezpečně pořádně protáhnout. Myslete i na období, kdy na dovolenou vyrážíte. Vhodné je vycestovat k moři třeba v červnu nebo v září, kdy nejsou taková horka a pláže nejsou přeplněné turisty. Máte tak větší klid a přívětivější počasí,“ vysvětluje, na co se při výběru dovolené zaměřit, Tereza Kaniová a dodává: „Pokud na pláži není přirozený stín, určitě ho nezapomeňte psovi vytvořit. A samozřejmostí je především neomezený přístup k čerstvé vodě.“

  • Aktivní pes i páníček? Pak zamiřte do hor!

    Pokud vás neužije na válení u moře, můžete vyrazit do hor. V Česku můžete zamířit třeba na Šumavu, do Krkonoš nebo Beskyd – v podstatě všechna česká pohoří jsou mírná a přívětivá. Pokud ale máte rádi více adrenalinu a náročnější trasy, do Alp a Tater to je kousek. Nádherné horské výlety s dogfiendly prostředím najdete také ve Slovinsku. Společně strávený aktivní čas vaši malí turisté ocení, jenom myslete na jejich schopnosti a výdrž, abyste je nepřecenili. Jestliže vaši pejsci nejsou zvyklí na dlouhé, horské trasy, náročnost cesty vybírejte opravdu zodpovědně a výlet přizpůsobte vašim i psím schopnostem a kondici. Raději se vyhněte místům s prudkými srázy, ferratám a procházejte se po mírnějších trasách. Vždy u sebe mějte dostatek vody a pamlsků pro rychlé dodání energie.

  • Co psovi zabalit?

    Podle způsobu dopravy zvolte vhodný cestovní box. Letecké společnosti přímo určují velikost přepravního boxu pro malé psy přepravované s vámi i větší psy cestující v zavazadlovém prostoru. I v autě musí být pes bezpečně zajištěn. Pro malá plemena je to jednodušší, stačí jim box umístit na zadní sedadla a upevnit ho bezpečnostním pásem, nebo jim na kšíry připnout speciální pás. Větší psy je vhodné umístit do boxu v kufru. Dnešní trh jich nabízí celou škálu od látkových, hliníkových až po ty s crashtesty.

    S sebou nezapomeňte zabalit cestovní pas, dostatek krmiva, oblíbené hračky a pamlsky, čerstvou vodu, sáčky na exkrementy, ručníky, vodítko, obojek, misky a léky, které pravidelně užívá. Důležitá je také cestovní lékárnička. Ta by měla obsahovat ideálně dezinfekci, obvazový materiál, gázu, škrtící obinadlo, rukavice, klasické nůžky, nůžky na drápky, 3% peroxid pro případ nutnosti zvracení, kdy pes pozře něco jedovatého, ochrannou botičku a pinzetu na klíšťata. Cestování mu zpříjemní oblíbený pelíšek nebo dečka. Před cestou se poraďte se svým zvěrolékařem o ochraně před hmyzem a nechejte si doporučit prostředky, které mu zajistí bezpečí. Před cestou si také zjistěte, kde je nejbližší veterina a uložte si kontakt, abyste ho měli vždy po ruce.

Diskuse ke článku
.