Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kouzelné Maroko láká na krásné pláže, královská města i pohoří

12. června 2023 | 06:00

Ráda poznáváte nová místa, kde můžete kombinovat relax na pláži s toulkami po městech, ale i horách? Vyrazte na dovolenou do Maroka, země na severu Afriky, která turisty z celého světa vítá s otevřenou náručí.

Maroko je země mnoha barev, vůní, chutí i zvuků, kam se z Prahy dostanete přímým letem už za 4,5 hodiny letu z Prahy. „Kromě nekonečných pláží se v Maroku můžete těšit i na naprosto úchvatné vnitrozemí, krásná královská města, hory, poušť a spoustu dalších míst, která zaujala dokonce i filmaře z celého světa. Natáčel se zde známý český film Líbáš jako ďábel nebo některé scény do legendárního seriálu Hra o trůny,” říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, která pořádá do Maroka zájezdy.

Kdy vyrazit?

Velkou předností Maroka je, že má takřka neomezenou sezónu a vyrazit sem můžete prakticky kdykoli.  A to díky tomu, že se podle Marocké národní centrály pro cestovní ruch jedná, co se týče geografie, o velmi rozmanitou zemi. Na severu ji omývají vody Středozemního moře, na západě Atlantský oceán, protínají ji pohoří Ríf a Atlas a je proto vystavena nejrůznějším klimatickým vlivům. Na pobřeží si tak můžete užívat slunce bez ohledu na roční období. V oblíbeném Agádíru na břehu Atlantiku nikdy nejsou extrémní teploty a často ucítíte ve tváři lehký vítr.

Maroko má takřka neomezenou sezónu.
Autor: Marocká národní centrála cestovního ruchu

Naopak v horách je večer a v noci chladno, teplé oblečení sebou. Na jihu se pak Maroko otevírá do nedozírné Sahary. Jako v každé rozlehlé poušti i zde si můžete představovat, jaký je to pocit, když si sáhnete na pomyslnou nekonečnost.

Další „nej“? Gastronomie

Maroko je mezi cestovateli oblíbené i díky své neuvěřitelně rozmanité a chutné kuchyni. Tu si můžete představit jako kotlík, ve kterém se mísí vlivy berberské, arabské, andaluské, středomořské gastronomie. Jejím základem je hromada zeleniny a maso jehněčí, skopové, hovězí, kozí a kuřecí. Dále rýže, kuskus a různé chleby a placky. K ochucení se používají desítky druhů koření. Některá jídla mají často hodně vůní. Místním hitem je tažín, což je kombinace masa a zeleniny za použití různých koření. Jen pozor na to, že tažín se jmenuje i nádoba, ve které se jídlo dělá. Velmi obvyklý je kuskus, tedy spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Co se týče nápojů, rozhodně byste měli ochutnat marocký čaj (ataj), kterému se říká „marocká whisky“, či silný nálev z máty (nana). Podává se v kovových konvicích a nalévá z výšky do malých skleniček (aby na povrchu pěnil).

Silný nálev z máty (nana).
Autor: CK Blue Style

Co musíte vidět

Maroko je doslova přehlídkou královských měst, která se pyšní honosnými paláci, kostely, mešitami a tradičními trhy. Určitě vyrazte do Marrákeše, která je plná památek, zvuků a vůní. Její starobylá medína (stará část) je bludištěm úzkých uliček a Djemaa El Fna je pravděpodobně vůbec nejslavnější náměstí Afriky s velkým množstvím stánků, jídla, akrobatů či hudebníků.

Djemaa El Fna je pravděpodobně vůbec nejslavnější náměstí Afriky s velkým množstvím stánků, jídla, akrobatů či hudebníků.
Autor: Marocká národní centrála cestovního ruchu

Naopak ve Fezu, nejstarším a nejvýznamnějším královském marockém městě, se na některých místech tak trochu zastavil čas. Fez El Bali je největší živá středověká medína na světě, pochází z 8. století a je to pozoruhodná změť tržišť, dílen a mešit s více než 9 000 úzkými uličkami.

Takřka povinnou zastávkou je také město Casablanca, které se pyšní krásným historickým centrem, obestavěným mohutnými hradbami a obklopeným přístavem, který je jedním z největších uměle vybudovaných přístavů na světě. Nedaleko odtud se tyčí impozantní mešita Hassana II. Jedná se o monumentální nákladnou stavbu, ke které patří přes 200 metrů vysoký minaret, knihovna a univerzita.

Marocké pláže

Maroko je díky svému pobřeží, které je dlouhé téměř 2 000 km, také skvělou plážovou destinací a místní oceán poskytuje ty nejkrásnější výhledy. Plážové radovánky si můžete užít zejména v Agadiru, neoficiálním hlavním městě moderního marockého turismu, toužíte-li však po klidnější a autentičtější marocké plážové zkušenosti, můžete se vydat například do La Source v městečku Taghazout, které se nachází necelou hodinu jízdy severně od Agadiru.

Maroko je skvělou plážovou destinací.
Autor: CK Blue Style

Autor: Aneta Mrazilová