Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vzpomínáte ještě na televizního psa Nováka? Miláčka diváků vystrnadil zajíc Zaza

3. dubna 2023 | 14:45

Vybavíte si ještě sympatického psa Nováka s motýlkem, v kalhotách s kšandami, jak doprovází devadesátkové pořady televize Nova? Oblíbený novácký maskot neodmyslitelně patří k začátkům první české komerční televize. Legendárního psa Nováka však bohužel časem vystrnadil z obrazovek a přízně diváků zajíc Zaza. Proč a co jste o něm možná nevěděli?

Na televizních obrazovkách rozdával psí kamarád Novák radost divákům, v plyšové podobě zase soutěžícím. Z rukou televizních hvězd se dostal k dětem s mentálním postižením a vysloužily si ho nejúspěšnější osobnosti TV Nova. Co se s ním stalo?

Sympatický maskot zdravil diváky po boku ředitele

Spolu s počátkem vysílání Novy, která najednou přinášela uvolněnou televizní zábavu, přišel na obrazovky legendární pes Novák. Psí maskot se mimo jiné pravidelně objevoval v sobotním Volejte řediteli po boku Vladimíra Železného. Pořad přibližoval všechny chystané novinky, včetně plánovaného vysílání filmů a seriálů.

Nechyběly soutěže pro diváky o fanouškovské předměty Novy s vyobrazením psího maskota. Novák se ale objevoval také v klubovém časopisu Anno, a Novu tak všemožně hrdě reprezentoval. Mělo to však jeden háček. Patřil skupinám CET 21 a ČNTS, které časem začaly mít k udělování Nováka jako hmotné ceny negativní postoj.

Jaký příbuzenský vztah spolu měli pes Novák a zajíc Zaza? Zjistíte ve videu:

Video se připravuje ...
Pes Novák a zajíc Zaza: Bratranci nebo homosexuálové? • VIDEO: David Turek, Jan Jedlička, hudba: danosongs.com

Protest proti plyšovému psovi Novákovi

O registraci ochranné známky na psa Nováka zažádaly společnosti CET 21 a ČNTS hned začátkem února roku 1995. ČNTS vlastnila patent na výrobu plyšáků, videokazet, zubních past pro děti a na řadu dalšího rozličného zboží s motivem oblíbeného psa proslaveného televizí Nova. A právě tento fakt byl podle mnohých zároveň hlavní příčinou jeho „odloučení“ od TV Nova. Netrvalo dlouho a slavného chlupatého protagonistu počátkem dvacátého prvního století zastoupil kontroverzní a výraznější náhradník – růžový zajíc Zaza.

Náhradník přišel jako na zavolanou

Nováckého psa Nováka na obrazovkách postupně vystřídal drzejší a pokrokovější zajíc Zaza. Podle veřejných vyjádření mluvčího skupiny CET 21 Martina Chalupského a tehdejšího ředitele Železného existují jen dvě pravděpodobné varianty, proč bylo roztomilé zvíře v roce 2001 nahrazeno. Prvním důvodem byly spory o autorská práva, tím druhým potřeba změny a pokrokovějšího moderního maskota.

Problém byl nejen v plyšácích Novácích. Ty komerční televize udělovala jako ceny ze svých starých zásob ještě chvíli poté, co se společností ČNTS ukončila spolupráci. Výměna maskota tak byla zjevně jediným spolehlivým východiskem z hrozících sporů.

Zajíc Zaza byl nařčen z homosexuality

Nejprve ušák vystřídal psa Nováka na udílení cen pro nejoblíbenější televizní osobnosti Anno roku 2001, poté v příloze stejnojmenného klubového magazínu určené dětem. Ve svých sledujících však vzbuzoval různé dojmy. Někteří diváci v jednom z pořadů Volejte řediteli dokonce ve svých dotazech podezírali růžového zajíce Zazu z homosexuality. To ale televizní ředitel Železný nevyvrátil ani nepotvrdil s tím, že u svých „zaměstnanců“ neřeší politickou příslušnost ani jejich sexuální orientaci.

Na další fotografie z dřívějšího vysílání TV Nova se podívejte do galerie.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén