Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč je soužití s domácím mazlíčkem tolik prospěšné? Léčí a uzdravuje!

  • Soužití s domácím mazlíčkem má své nepopiratelné výhody
    12. dubna 2023 | 06:00

    Máte domácího mazlíčka nebo uvažujete o tom, že do budoucna rozšíří vaši rodinu? Pak vás jistě potěší zjištění, že je vám vzájemné soužití ku prospěchu i po zdravotní stránce. Jaké hlavní přínosy přináší vašemu zdraví? Budete se divit!

  • Domácí terapeut

    Mít domácího mazlíčka, který se k vám přitulí, i když vám zrovna není do smíchu a máte pocit, že je celý svět proti vám, je více než léčba u psychologa. Váš chlupatý terapeut vás rozesměje a utěší, když je to potřeba. Na rozdíl od partnera nebo příbuzných se mu nikdy nestává, že by na vaše skuhrání neměl náladu. Sdílí s vámi vše dobré i zlé. Časově neomezený příděl naslouchání vám nedokáže poskytnout ani ten nejlepší terapeut. A co je na tom nejlepší? Díky čtyřnohému příteli se každý den dozvídáte, jak vypadá pravá opětovaná láska. Sdílení emocí při soužití se zvířetem předchází rozvoji úzkostí, depresí a jiných duševních nemocí. V případě, že žijete sama, vás pořízení chlupáče zbaví osamělosti a vrátí vám do života radost.

    Video: Na co si musíte dávat pozor, abyste neublížila svému mazlíčkovi? Podívejte se:

    Odemknout video
    Na co si dát pozor, abychom neublížili svému psímu mazlíčkovi? • VIDEO: Videohub

  • Prospívá srdci a cévám

    Není téměř žádným překvapením, že soužití s pejskem mívá blahodárný vliv na naši fyzickou stránku. A to hned z několika různých hledisek. Jedním z nich je prevence onemocnění srdce a cév. Pravidelné procházky s vaším nejlepším přítelem vás dostanou do formy. Jak je známo, pravidelný pohyb, kterým je chůze a pobyt venku, zdraví srdce prospívá. Napomáhá mimo jiné snižovat hladinu zlého cholesterolu i míru nezdravého tělesného tuku, který by mohl srdci a cévám značně škodit.

  • Zbaví vás chronických neduhů

    Zvířecí člen rodiny neuzdravuje pouze obrazně, ale doslovně. Je vědecky prokázáno, že psychosomatika má velký vliv na zdravotní stav člověka a jeho léčbu nemocí. Proto není překvapením, že domácí zvíře, které se stará o vaši každodenní duševní pohodu vám pomůže s uzdravováním mnoha neduh. Jednak budete mít větší motivaci se kvůli svému parťákovi uzdravit nebo alespoň zlepšit své zdraví a jednak vám péče o něj bude dodávat více síly. Vzájemná symbióza a potřebnost vás bude držet nad vodou, abyste tu mohli být jeden pro druhého.

  • Hladina tlaku v rovnováze

    S chůzí při pravidelném venčení mazlíčka je spojená další výhoda. Udržuje váš tlak v rovnováze, takže nehrozí zdravotní rizika spojená s vysokým tlakem, jako je například mrtvice. Stačí vyběhnout několikrát denně na delší pochůzku a budete vy i váš chlupatý miláček šťastní a zdraví.

  • Úleva od bolesti zad

    Lidem s pohybovými problémy nebo po úrazech může život s nejlepším přítelem pomoci se rychleji vrátit zpět do běžného života. Například, když se jedinec snaží co nejrychleji rozhýbat ruku po úraze, aby svému roztomilému příteli zapnul obojek. Prospěšný je čtyřnohý člen rodiny také lidem ve vyšším věku. Dodává jim chuť do života a poskytuje příležitost být nadále aktivní. Časté obchůzky vás zbaví bolestí zad od neustálého sezení a pomohou rozhýbat bolavé nohy.

  • Odolnější proti bacilům

    Věděla jste, že při sdílení domácnosti s pejskem či kočičkou, budete vy i vaši potomci pravděpodobně odolnější než „nechovatelé“? Podle odborníků existuje souvislost mezi lidskou obranyschopností a kontaktem se zvířaty. V rámci jedné americké studie byl proveden pokus se třemi skupinami lidí, kdy jedna z nich trávila určitý čas mazlením s pejsky, druhá namísto toho pouze s jejich plyšovými napodobeninami a třetí jen tak o samotě odpočívala. Výsledek výzkumu byl fascinující. Už po necelých dvaceti minutách strávených v psí společnosti měli v krvi zmínění jedinci vyšší hladinu imunoglobulinu A, který se podílí na imunitě. U zbývajících dvou skupin k žádné pozitivní změně nedošlo.

     

  • Budete štíhlejší v pase

    Pořízení zvířecího člena rodiny se vám postará o změnu životního stylu a v neposlední řadě také o lepší kondičku. Chození venku za každého počasí nehledě na déšť nebo zimu vás otuží a přiměje k tomu se více hýbat. Ostatně, pokud vám záleží na močovém měchýři vašeho mazlíčka, není ani jiná možnost. A s tím přichází druhá skvělá zpráva, kterou ocení hlavně ženy. Dostatek pohybu a kroků za den vám pomůže na cestě za vysněnou postavou, protože spolu se zdravou stravou přispívá ke shazování kil.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...