Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pecky z redakce: Avataří předčasný dárek, Zlatá prohlídka a návrat legend

19. prosince 2022 | 06:00

Máte tady při pondělku zase pěkný příval toho nejlepšího, co nám uvízlo v redakci, a je to opět krásně pestrá všehochuť. Doufejme, že vás zaujme alespoň jeden tip či zajímavá informace. Tak hurá do toho!

Kouzlo červených Vánoc

Kdo by neznal světoznámou reklamu Coca-Coly, ve které zasněženou krajinou projíždí desítky červených osvětlených kamionů? Před více než 25 lety značka Coca-Cola tyto kamiony uvedla v život a vyslala je na světovou roadshow. Při té přivezly kamiony do jednotlivých měst všude po světě tu pravou vánoční atmosféru. V roce 2000 poprvé dorazila roadshow také do Česka i na Slovensko. Od té doby absolvoval kamion v našich končinách již více než 690 zastávek a letos ho čeká dalších 50 zastávek. Díky jedinečnému vzhledu, délce 25 metrů a kouzelnému vánočnímu osvětlení je tento kamion opravdu nezapomenutelný. Kouzelnou vánoční atmosféru můžete u červeného kamionu zažít během listopadu a prosince na 30 místech v České republice. Mezi zastávkami nebudou chybět větší města jako Praha, Mělník či Písek, ale kamion zavítá také do Holešova, Tišnova či Loun. Kompletní seznam zastávek vánočního kamionu najdete na www.coca-cola-vanocni-kamion.cz. Svou návštěvu můžete spojit i s dobrým skutkem. Pokud se totiž na místě občerstvíte, přispějete Českému červenému kříži. Nechte na sebe působit magické kouzlo Vánoc, udělejte dobrý skutek a v neposlední řadě si užijte i svůj oblíbený nápoj, který nás provází nejen v adventu.

Vypněte mobil

Villanderer Alm leží hned na kraji západní strany Eisackého údolí, kudy vede hlavní dálnice půlící Jižní Tyrolsko na dvě části. Přestože se jedná o jednu z největších náhorních plošin – či horských pastvin – celé Itálie, najdete tady klid a pohodu, opuštěné svahy a pláně. To vše na ploše dvaceti kilometrů čtverečních ve výšce mezi 1700 a 2500 metry nad mořem. Ideální pro volné a bezpečné túry, kde se nepotřebujete dívat na hodinky. Ta oblíbená se jmenuje Stöfflhütte Hike. Z parkoviště v Saltnersteinu vás povedou značky s patnáctkou. Nejprve k chatě Mair-in-Plun, pak na Scheibenstöckl a až k chatě Stöfflhütte. Na zpáteční cestě čeká malý kopec pro saně ke Gasserhütte. Okruh zvládnete beze spěchu za tři hodinky. Přespat můžete i s dětmi na Stöfflhütte. Tady se vypínají mobily a večer se mastí karty, člobrdo nebo kostky. Pamatujete? Tady můžete aspoň na den vyskočit z kolotoče na sjezdovkách nebo se zastavit kvůli doznění horské nálady cestou domů.

Předčasný vánoční dárek

James Cameron nadělil do kin předčasný vánoční dárek, a to nejen pro filmové fajnšmekry a znalce, ale pro všechny, kteří se v roce 2009 poprvé odhodlali vyrazit na vzdálenou planetu Pandora a dlouhých třináct let čekali na pokračování příběhu hrdinů z prvního dílu. Nejočekávanější film roku 2022 Avatar: The Way of Water dorazil do kin! První Avatar byl v kinech uveden v prosinci 2009 a dodnes se drží na první příčce žebříčku nejvýdělečnějších filmů všech dob. Není tedy překvapením, že pokračování příběhu Jakea Sullyho (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldana) bylo nejočekávanějším snímkem tohoto roku a překonávání rekordů se čeká i od něj. Cinema City uvede film v klasickém formátu 2D, 3D, ale i ve svých speciálních formátech, kterými jsou 4DX, IMAX 3D, VIP Chodov a HFR 3D. Zde se jedná o speciální 3D technologii dvojnásobného počtu záběrů za vteřinu oproti běžným formátům 3D.

Video se připravuje ...
Avatar: Cesta vody - druhý trailer s českými titulky • VIDEO: Falcon

 

Zdraví a technologie

Společnost Samsung Electronics navázala spolupráci se známým fitness obchodem GymBeam. V rámci společného projektu Smart Health Academy zveřejní dohromady čtyři podcasty zaměřující se na důležitá témata spojená se zdravým životním stylem a technologiemi. Část dílů je již dostupná k poslechu, další díly vyjdou průběžně během prosince a ledna. V České republice je posluchači najdou v rámci podcastu a kanálu GymBeam, na Slovensku pak skrze podcast ON/OFF a kanál Samsung na YouTube. V jednotlivých dílech se o Smart Health vychytávkách a zdravém životním stylu rozpovídali Jakub Enžl, Veronika Biasiol, Kamila Pavlíčková nebo Radka Bartůňková, na Slovensku UFC fighter Lajoš Klein, fitness trenér Jan Král nebo lékař Boris Bajer.

Zbavíme se v Česku obezity?

Pecky z redakce
Autor: archiv firem

Téměř čtyři pětiny Čechů aktuálně přemýšlejí o úpravě své hmotnosti směrem dolů nebo se o ni rovnou pokoušejí. Překvapivě vysoké číslo přinesl podzimní průzkum veřejného mínění realizovaný na populačním vzorku 1500 respondentů. „Průzkum je předskokanem několika probíhajících studií, které můžou výrazně pomoct s identifikací především psychologických příčin nadváhy a obezity, které se v Česku neustále rozšiřují,“ říká Martin Cvrkal, vedoucí terapeut poradenských center Victus, a dodává: „Naší ambicí není pouze popis reality nebo zjišťování příčiny masivního rozšíření obezity. Cílem našeho bádání je najít způsob, jak efektivně zaměřit terapii obezity.“ Průzkum proto zkoumal i řadu dalších aspektů případného hubnutí – motivace, důvody, proč vůbec začít, ochotu za hubnutí platit nebo relevanci jednotlivých dietních možností.

Video se připravuje ...
Obezitolog Martin Cvrkal radí, jak si udržet váhu po dietě • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

Nový videoklip

Ben Cristovao a polský DJ a producent TRIBBS natočili k tracku Future Champ živelný klip o životních snech. Energická taneční pecka Future Champ vznikla během jedné nahrávací session v Berlíně. Skladba vyšla oficiálně v rámci digitální distribuce už v listopadu, teď ji doplňuje živelný a emocemi nabitý videoklip. O jeho režii se postaral ukrajinský režisér Andrii Lagutin. Prvotní ideou, která zažehla motiv textu Future Champ, byl podle Bena Cristovao sport, konkrétně jeden z důležitých turnajových zápasů tehdy ještě budoucího UFC šampiona Jiřího Procházky. Pokud půjdete do textu skladby hlouběji, najdete se v ní i vy. „Při poslechu songu Future Champ mi došlo, že není primárně jen o sportu jako spíš o snílcích a aspiracích obecně. O lidech poháněných vášní a láskou k práci svého života. Pro někoho to je tanec, pro dalšího zpěv, pro jiného sport a pro mě třeba filmová tvorba. V klipu reflektuji i svoje vášně, svoje životní otázky," vysvětluje režisér Andrii Lagutin, který se kvůli událostem na Ukrajině přemístil na začátku letošního roku do Čech.

Zlatá prohlídka

Společně strávený čas patří k těm nejdrahocennějším dárkům nejen o Vánocích. Pozvěte své blízké na cestu za českým křišťálem do Karlových Varů. Ve sklárně Moser si vychutnáte koncert zdejších mistrů, do kterého se budete moct zapojit. Zlatá prohlídka, při které nahlédnete do zákulisí a tajů ruční výroby křišťálu, vede sklářskou hutí do brusičské i formařské dílny. Jejím doslova zlatým hřebem je možnost vyzkoušet si dvě z dekorativních technik. Motiv vypískovaný na připravenou sklenici si ozdobíte 24karátovým zlatem – oroplastikou, tedy technikou, kterou si rodina Moserů nechala patentovat už na počátku minulého století. Vedle vzpomínek vám tak z této prohlídky zůstane i originální vlastnoručně dekorovaná sklenka. Do sklárny je možné se vydat i na další typy okruhů – například jde o Kreativní prohlídku, při které si vyzkoušíte řemeslo rytecké. Všechny dárkové poukazy je možné objednat na webové stránce sklárny.

Jsou zpět!

LUCIE se po dvaceti letech vrátila k legendárnímu projektu LUCIE V OPEŘE. Tentokrát s výraznějším využitím symfonického orchestru, navíc v nových aranžích. Z právě skončeného úspěšného turné zároveň vznikla nahrávka nejúspěšnějších skladeb a právě vychází ve formě nového alba, a to spolu se speciálními bonusy v podobě vybraných sympho remixů největších hitů zpracovaných známými českými a slovenskými producenty.

Je to normální?

Bára Mottlová pokřtila charitativní kalendář, výtěžek z prodeje věnuje na léčbu vážně nemocného Jáchymka. Is it NORMAL? Pod tímto názvem vznikl v pořadí již druhý charitativní kalendář herečky a zpěvačky Báry Mottlové. „Chtěli jsme vytvořit neotřelé fotografie odkazující na jednu ze zásadních otázek dnešní doby: co je vlastně normální?“ vysvětlila Bára Mottlová hlavní myšlenku kalendáře, který 5. 12. pokřtila v Alchymist Grand Hotel and Spa. Jáchymek má dvojče Jindříška a o dva roky starší sestru Karolínku. U Jáchymka došlo v prenatálním období ke krvácení do mozku bez zjevné příčiny. Všechna vyšetření – prenatální i ta po narození – ukázala na prasklou cévku a prodělanou mrtvičku. V důsledku krvácení ve velké části mozku došlo k jeho atrofování a po narození byla Jáchymkovi diagnostikována dětská mozková obrna, triparéza. Postupně se přidaly i epilepsie, celkové psychomotorické opoždění a aktuálně dle psychologického vyšetření i středně těžká mentální retardace. „Jáchymek má velkou oporu v milující rodině, která neváhá vynaložit veškeré prostředky, čas a energii na terapie, rehabilitace a hledání nových cest, jak mu pomoct,“ uvedla Bára Mottlová s tím, že výtěžek z prodeje kalendáře rodina využije na další nezbytné pomůcky a rehabilitace.

Ježíškova dobrá srdce

Dopřejte štědrovečerní večeři těm, kdo si ji nemohou dovolit. Jestli i vy ve vánočním čase cítíte touhu někomu zajistit alespoň o něco hezčí život, najdete alespoň malý způsob, jak někomu pomoct. Můžete si vybrat jakoukoli dobročinnou organizaci a té poslat vánoční finanční dar. Můžete nakoupit dárky do dětského domova. Nakoupit Nocleženku, díky níž člověk bez domova nebude muset trávit noci venku. Přivézt jídlo do psího útulku. Nebo zajistit štědrovečerní večeři těm, kteří si ji jinak nemohou finančně dovolit nebo nemají možnost užít si ji se svými blízkými. Přesně taková štědrovečerní večeře každoročně probíhá v prostorách obchodního centra Westfield Chodov. Zde ji vždy 24. prosince organizuje eventová agentura Fuel s pomocí dobrovolníků ze správy centra, nájemců, různých organizací i známých osobností. „V centru Westfield Chodov se odehraje nefalšovaný Štědrý večer se vším všudy. Cílem je vytvořit jeho neopakovatelnou atmosféru pro maminky samoživitelky, lidi s handicapem, lidi bez domova, seniory z domova důchodců nebo osamělé děti. Zkrátka pro všechny, kteří by si ho jinak nemohli dopřát," říká Jiří Pokorný, majitel agentury Fuel. Důležité je vědět, že na akci je potřeba se předem přihlásit, přičemž registrovat se mohou sami zájemci nebo je můžete přihlásit přímo vy, pokud máte ve svém okolí někoho, kdo by jinak trávil Vánoce sám a z účasti by mohl mít radost. Registrace na stránkách https://www.stedryvecernachodove.cz/stantese-hostem/ je navíc bezplatná, a tak vás tento dobrý skutek dokonce ani nic nestojí. Celá akce začíná na Štědrý den v 15 hodin poté, co se centrum rozloučí s posledními opozdilými nakupujícími, a bude trvat přibližně do 19 hodin. Účastníci se mohou těšit na bohaté vánoční menu, doprovodný program, ale také na setkání s VIP hosty a vánoční překvapení.