Nechvalně známý surströmming
Jedná se o švédskou delikatesu, v doslovném překladu to znamená kyselý sleď. Jeho výroba sahá až do 16. století, do období války vedené králem Gustavem I. Vasou, jenž pocházel z vlivného šlechtického rodu, který vládl Švédsku po většinu 16. a 17. století.
Omračující zápach
Tehdy byl totiž v zemi nedostatek soli. Obyvatelé s ní tak museli při tradiční konzervační metodě šetřit, což při nakládání sleďů vedlo k procesu kvašení. Fermentace pak následně zapříčinila hnilobu masa, čímž vznikl opravdu silný zápach.
Raději venku nebo v garáži
I silní jedinci, kteří si na této specialitě pochutnávají, potvrzují, že je nejlepší si sledě sníst venku nebo třeba v garáži. Zápachem by totiž mohl načichnout klidně i nábytek. Adrenalin však přichází už při otvírání konzervy, což potvrdil i šéfkuchař Jan Punčochář na letošním Českém slavíkovi. Zde sdělil, že nedávno tuhle specialitu ochutnal. Kvůli obsaženým plynům totiž může explodovat, a je tak údajně lepší ji otevírat ve vodě.
Z kterého druhu se tato delikatesa vyrábí a proč ji některé aerolinky odmítají přepravovat, se dozvíte v úvodním videu!