Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vlčí dítě Genie Wiley: Po 11 letech v extrémní izolaci neuměla chodit, mluvit ani jíst

Video se připravuje ...
Genie Wiley: Nejznámější příběh vlčího dítěte
VIDEO: Videohub
9. listopadu 2022 | 06:00

Šokující případ týrání dítěte odhalily úřady v Los Angeles v roce 1970. Téměř 14letá dívka byla od svých 20 měsíců přivázána k židli (později k posteli) a ukryta před okolním světem v témné komoře. Lékaři, kteří ji jako první viděli, vypověděli, že takto zbídačené dítě nikdy předtím neviděli. Od té doby je Genie Wiley známa jako vlčí dítě.

Kdo je vlčí dítě?

Vlčí dítě je lidské dítě, které vyrůstalo bez kontaktu s lidskou společností. Nemá tudíž žádné – nebo má jen velmi omezené – zkušenosti s lidskou péčí, sociálním jednáním, lidskou řečí. Z toho důvodu postrádá sociální dovednosti. Neumí mluvit, psát, jíst příborem. Často neumí ani chodit a jeho socializace do lidské společnosti je velmi obtížná. 

Případ Genie Wiley

Genie Wiley se narodila v roce 1957 do rodiny, v níž tvrdou rukou vládl despotický otec Clark Wiley. Ten neměl rád děti a nesnesl jejich pláč. Matka byla těžce postižená a téměř slepá

Když bylo Genie 20 měsíců, přivázal ji otec v temné komoře na židli a ponechal ji takto neuvěřitelných 11 let. Jídlo dostávala jen výjimečně, tekutin měla jen tolik, aby přežila. Měla zakázáno vydávat jakékoliv zvuky. Šílený otec s ní komunikoval pouze vrčením. Byla v úplné ilozaci od okolního světa. Jay Shurley, odborník na sociální izolaci, se k případu Genie později vyjádřil následovně: „Samovazba je strašný a vůbec největší trest. Dle mých zkušeností může člověka dramaticky poznamenat už po 15 minutách až hodině a s jistotou po dvou až třech dnech. A teď si zkuste tu hrůzu představit po deseti letech.“ 

Jak vypadala Genie krátce poté, co se dostala do péče lékařů? Podívejte se ve fotogalerii:

V roce 1970 se matce Genie podařilo utéct a předat své dítě do rukou lékařů. Ti byli doslova šokováni. Dívenka měla na sobě plenu, neuměla chodit, mluvit, nezvládla se najíst. Byla na úrovni ročního dítěte.

Oba rodiče Genie byli zatčeni a obviněni z týrání dětí. Avšak těsně předtím, než měl před porotu předstoupit otec Clark Wiley, obrátil zbraň, kterou s sebou všude nosil, proti sobě a spáchal sebevraždu. Matku soud osvobodil, jelikož byla téměř slepá a postižená, tudíž prý nemohla vědět, jak moc je situace u nich v domě vážná.

Bohužel ani poté, co se Genie dostala z domu hrůzy, nepřišel šťastný konec. Podívejte se na úvodní video a seznamte se s celým případem vlčího dítěte Genie!