Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

3 skutečné příběhy: Naší vášní je úklid!

Úklid jako vášeň!
16. května 2022 | 06:00

Odpočívat k smrti utahaná v neuklizené domácnosti? Jít do hajan, když je linka zarovnaná nádobím? Našly jsme ženy, pro které je to nemyslitelné. Nikdy nekončící pobíhání po bytě s prachovkou v ruce a luxem v zádech milují.

Sama jsem si prošla různými fázemi vztahu k uklizení. Jako dospívající jsem byla naprosto laxní a vůbec mi v pokojíčku nevadila centimetrová vrstva prachu. Když jsem se přestěhovala do vlastní garsonky, věnovala jsem se preciznímu šúrování i hodiny. Teď žiji v patrovém domě a touha po dokonalé domácnosti mě už přešla. Sice neustále přerovnávám a uhlazuji vše, co můj pohled ruší, ale jsem na jednu stranu pyšná, že už jsem se naučila večer přehlídnout hrnek ve dřezu. Mám pocit, že mě to letité cídění prostě vyčerpalo. Do formy, jakou má čtyřlístek našich žen, se už nejspíš nikdy nedostanu. 

Kateřina Brožová (34): „Uklizení musí mít řád.“

Kateřina Brožová
Na sociálních sítích sleduje vystudovanou inženýrku ekonomie a mámu tříletého kluka a sedmileté holčičky přes sto třicet tisíc lidí. Ač přiznala, že byla jako dítě bordelářka a založením je stále chaotik, v úklidu se našla a dnes ji živí. Svoje sledující na Instagramu (@uklidproklid) zásobuje tipy na rychlé a efektivní smýčení, které navíc šetří i peníze. „Mám radost, že se se můj způsob úklidu líbí, že motivuji druhé, aby kolem sebe měli čistěji. Věřím totiž, že naši náladu a psychickou pohodu ovlivňuje, prostředí, ve kterém se pohybujeme. Je prostě fakt, že když si uklidíte, cítíte se daleko lépe.“ 

Nejlepší úklidová rada, kterou jsem dostala: Na rady nedám, jsem samouk. Začínala jsme pouze s octem a postupně přidávala jedlou sodu, kyselinu citronovou a peroxid vodíku. Tak nějak přirozeně, aniž bych si musela studovat, jak co používat. Znala jsem pouze jejich jednotlivé vlastnosti. 

Nedám dopustit na: Výše uvedené ingredience. Ještě bych tedy přidala esenciální oleje – kromě toho, že můžou být součástí domácích čisticích prostředků, lze je přidat do kýble s vodou při vytírání, dokážou provonět celou domácnost. Mám ráda přírodní varianty, které šetří peníze, přírodu i náš organismus.

Týdně věnuji úklidu: To jsem radši nikdy nepočítala. Ale snažím se dělat každý den něco, abych nestrávila pak jeden den z víkendu úklidem, chci si užít i čas s rodinou. 

Nejvíc mě baví: Vysávání, trpím při žehlení.

Nepořádek kolem: Když jsem hodně unavená, zvládnu v něm být (ale je to spíš výjimka) a třeba i odejít spát, ale ráno si pak stejně vyčítám, že jsem to večer nepoklidila. 

Když douklízím: Najednou se pročistí prostor kolem, ale i uvnitř. Myšlenky se utříbí, něco se vyjasní a je lépe. Uklidňuje mě to, proto taky název firmy – Úklid pro klid.

Delegování úkolů: Je moje oblíbená činnost, ale musím se obrnit trpělivostí a být vděčná, že tu činnost nemusím dělat sama. Stejně to ale jdu často po druhých poupravit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná