Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kdy je první podzimní den a co zajímavého uvidíte na obloze?

10. října 2023 | 05:00

Kdy v roce 2024 nastane podzimní rovnodennost, která zahajuje astronomický podzim? K čemu vlastně během ní na nebi dochází a proč se čas prvního podzimního dne pořád mění? A jaké zajímavé úkazy můžeme se začátkem podzimu pozorovat na obloze?

Podzimní rovnodennost přichází 22. září 2024 ve 14:43 hodin. Na naší severní polokouli je rovnodennost většinou 22. nebo 23. září. Právě se třiadvacátým zářím si začátek podzimu většina z nás spojuje nejčastěji, pravda ale je, že v tomto století připadne častěji rovnodennost na dvaadvacátého.  

Podzim od 21. nebo 24. září? To zažijí až naši potomci

Začátek podzimu může být i 21. nebo 24. září, je to ale velmi vzácné a setkají se s tím až naši potomci. Jednadvacátého totiž bude první podzimní den až v roce 2092, a na tento den vyjde dokonce poprvé od doby, kdy byl zaveden náš současný kalendář. Čtyřiadvacátého začínal podzim naposledy v roce 1931 a příště to bude až v roce 2303.

Co to je podzimní rovnodennost?

V momentě, kdy nastává podzimní rovnodennost, se Slunce nachází na nebeském rovníku a severní i jižní polokoule je vůči němu nakloněna pod stejným úhlem. Délka dne i noci je v tento den na všech místech na Zemi stejná – slunce je 12 hodin nad obzorem a 12 hodin pod ním.

Co sledovat na obloze?

Pokud pozorování nenarušuje svit měsíce, je možné každoročně v den podzimní rovnodennosti sledovat na nebi dvě hezké scenerie. Až do pozdních nočních  hodin můžete nízko nad jihem vidět Mléčnou dráhu. Před rozbřeskem je zase dobře patrné zvířetníkové světlo, což je světelný kužel, který na obloze září v oblastech, kde jsou zvířetníková souhvězdí. Je ale lepší pozorovat ho mimo města v místech bez světelného znečištění.

Proč se datum rovnodennosti mění?

Protože mezi astronomickým a naším běžným kalendářem vznikají odchylky, datum podzimní rovnodennosti nevychází vždy na stejný den. Kalendářní rok trvá 365 dní, ale Země oběhne kolem Slunce za 365 dní 5 hodin 49 minut. Proto se okamžik rovnodennosti každý následující rok o těchto 5 hodin a 49 minut opožďuje. Celé se to dorovnává zařazením přestupného roku, kdy datum prvního podzimního dne „skočí“ zase zpět.

TIP NA VIDEO: Jaký rituál vykonat během podzimní rovnodennosti? Prozradí vám to kněžka Lilia Khousnoutdinova.

Video se připravuje ...
Kněžka Lilia Khousnoutdinova: Jaký rituál vykonat během podzimní rovnodennosti?

 

Autor: taj, zdroje: Fyzikální ústav v Opavě a https://sf.zcu.cz, inf