Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Etiopie: To jsou místa, kterým vládnou opice, nebo místní děsivé kmeny

Pořád ještě na planetě Zemi existují kmeny, které žijí tradičním způsobem života se vším, co k tomu patří.
5. března 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Láká vás divočina? Kmeny, které žijí tak jako před tisíci lety? Příroda, která vám svou krásou vezme dech? Ano? Pak se vydejte do Etiopie. Země, která tak trochu neprávem stojí na okraji zájmu turistů. Přitom cesta po stopách lidstva může být pořádně dobrodružná!

V Etiopii se vám rozhodně nestane, že budete žehrat na přemíru turistů. Spíš naopak. Etiopie je sice kolébkou lidstva, ale současný turismus ji tak trochu přehlíží. Přitom právě tady byly nalezeny vůbec nejstarší lidské pozůstatky – slavný australopiték Lucy. Dodnes si ji můžete prohlédnout v muzeu hlavního města – v Addis Abebě.

Zmínky o Etiopii se objevují už i v Bibli. Tam ji ale najdete pod označením Habeš. Toto jméno je ostatně dodnes používané ve vztahu k etiopské rasové skupině. Mimochodem – legendární královna ze Sáby prý byla právě etiopskou panovnicí.

Utečte před zimou do Afriky! Unikátní pláže a resorty jsou už i v Keni a na Zanzibaru

Na kolik vás cesta do Etiopie vyjde? Letenka z Prahy do Addis Abeba s přestupem v Dubaji je k mání za 18 tisíc. Dva tisíce ušetříte, pokud poletíte z Vídně s přestupem v Káhiře. Další výdaje už jsou ale z pohledu Středoevropana téměř směšné. Opulentní oběd v restauraci vyjde na padesát korun, noc v lepším hotelu pak na stovku.

Opičí království leží v Etiopii, kolébce civilizace. Kromě divokých zvířat vás ohromí zdejší skalní chrámy a antické památky.
Autor: ESO travel

Mít strážce a průvodce je povinnost

Počítejte ale s velkými výdaji za průvodce a strážce. Jejich přítomnost s turistickou skupinou je povinná. Také se hodí mít po ruce dostatek drobných. Bakšiš je tady běžnou záležitostí. Spousta starostí vám odpadne, pokud se na cestu vydáte organizovaně s cestovkou. V tomto případě si připravte zhruba 70 tisíc korun.

Etiopie – země opálených lidí

„Země opálených lidí“, tak by se prý dalo přeložit jméno Etiopie. Dříve tak ale bylo označováno celé území, kde žili obyvatelé tmavší pleti. Habeš, historické označení dnešní Etiopie, pak vychází z pojmenování zdejší kmenové skupiny Habašat.

Etiopie je země dávných křesťanských památek i nádherné přírody. Vydat se tu můžete třeba do přírodního New Yorku! Právě tak se totiž přezdívá skalnímu městu nedaleko města Arba Minch.

Návrat do minulosti – cesta k místním kmenům

Zážitkem, který člověka ohromí a připraví na několik vteřin o slova, je návštěva místních kmenů. Kmen Konso je známý svými vysokými totemy nad hroby mrtvých, kmen Dorzo zase v pohoří Gughe staví bambusové domy ve tvaru včelích úlů.

Vodopády na Modrém Nilu jsou perlou v jinak většinou suché Etiopii. Modrý Nil prý pramení v největším etiopském jezeře Tana.
Autor: ESO travel

Bezesporu nejznámějším je ale kmen Mursi v národním parku Mago. Zvláště ženy z tohoto kmene nepřehlédnete! Do spodního rtu a do lalůčků si totiž vkládají dřevěné disky. Samozřejmě platí, že čím větší disk, tím váženější žena. Muži příliš nezaostávají – jejich paže zdobí hluboké zářezy. Co zářez, to jeden mrtvý nepřítel.

Po stopách slavných filmů: Kde se točil Jurský park a kde Trosečník?

Proti tomu je pozorování krokodýlů u jezera Chamo odpočinkovou záležitostí. Mimochodem – jezer jsou v Etiopii stovky a u většiny z nich můžete pozorovat desítku druhů fauny. Za návštěvu stojí i vodopády Modrého Nilu nebo dávné křesťanské kláštery.

Starodávné křesťanské památky

Asi nejznámějším místem celé Etiopie je potom město Lalibela se svými skalními chrámy. Jde o jedny z nejznámějších křesťanských památek na planetě. Aby ne – vznikly už ve 12. století, tedy v době, kdy si Evropa mohla nechat o většině církevních staveb jen zdát.

Chrámy a kostely vytesané ve skále, to je úchvatná Lalibela. Fascinující křesťanské stavby jsou vystavěné v nádherném stylu.
Autor: ESO travel

Etiopie je třetí zemí světa, která přijala křesťanství jako státní náboženství a tak na jejím území najdeme enormní množství starokřesťanských památek. V zemi, která nikdy nebyla kolonizována, je křesťanství vlastně jedinou patrnou formou vlivu.

Boháči mají nový hit: Glamping, kempování v luxusních stanech za statisíce

Starobylé kostely, divoká zvířata a jedinečné tradiční národy jsou ale jen jednou tváří Etiopie. Když vystoupíte z auta, ocitnete se v zemi, kde polovina lidí žije pod hranicí chudoby. Sucho, hladomor a zákeřné nemoci sužují Etiopii, kde průměrná délka života činí pouhých 56 let. Špatný zdravotnický systém, nedostatek pitné vody, rozšířená prostituce a zoufalá situace mnoha dětí, to jsou jen některé z mnoha zdejších problémů.

Obrovská etnická rozmanitost, půvab zdejší přírody a význam etiopské historie přesto staví tuhle africkou zemi na přední místa v „musím navštívit“ seznamu všech opravdových cestovatelů.

 

 

 

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Etiopie a dalších afrických zemí.

Velký okruh Etiopií

Vítejte v hrdé zemi, která nebyla nikdy kolonizována, v zemi  světoznámých křesťanských památek i divokých kmenů žijících stejným způsobem tisíce let.

Autor: ESO travel

Výstup na Kilimandžáro

Pro milovníky dobrodružství toužící setkat se s divokými zvířaty, zdolat nejvyšší horu Afriky a poté si odpočinout na bílých plážích „ostrova koření“.

Autor: ESO travel

Safari v srdci divočiny

Program pro klienty toužící po vzrušujícím setkání s divokou přírodou a zároveň hledající azyl špičkových hotelů přímo v africké buši.

 

Autor: ESO travel

Viola Kratochvílová & ESO travel