Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Luxus je slabé slovo – jak vypadá dovolená v Thajsku za 200 tisíc?

Pohled na noční mořskou hladinu z luxusního lounge, kde se o vás postará osobní sluha.
23. ledna 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Občas máte pocit, že ani pět hvězdiček nedokáže vyjádřit luxus, který poskytují. Nejluxusnější thajské resorty. Běžnou součástí bývají privátní zálivy pro každou vilku, vlastní bazén, o který se není třeba dělit s ostatními hosty, ale i osobní sluha, který je vám k dispozici 24 hodin denně. Podívejte se, jak vypadá dovolená, která by čtyřčlennou rodinu vyšla na téměř milion.

Ty nejpřepychovější hotely Thajska dnes ale nenabízejí „jen“ klasické služby, i když v silně nadstandardním vybavením. Velkým trendem posledních let jsou wellness resorty a ekoresorty. Hoteliéři se shodují, že sebeluxusnější hotel dnes už příliš neoslní a je potřeba nabízet něco navíc.

Spojení ekologie a luxusu za dvě stě tisíc

Asi nejznámější ekoresort leží na ostrově Phuket. Třídění odpadu je tady to nejmenší, hotely Evason Phuket & Six Senses Spa a Soneva Kiri Six Senses si zakládají na všemožných způsobech, jak šetřit životní prostředí. Proto např. využívají úsporné spotřebiče, sprchy či žárovky, pitnou vodu sami vyrábějí, provozují kompost, pěstují vlastní ovoce, zeleninu a bylinky, vodu ohřívají solárními panely a větrání zajišťují přirozenou ventilací.

Romantický piknik na pláži si nesmí odpustit žádný zamilovaný pár na dovolené v Thajsku.
Autor: www.zeavola.com

Nic z toho ale není na úkor komfortu a luxusu. Resort má soukromou písčitou pláž. U nejluxusnějších vilek je k dispozici venkovní vana, vydat se tady hosté mohou i do romantického kina nebo si domluvit lekce z astronomie.

Paradoxem je, že do absolutně ekologicky nezávadného resortu, který je přístupný pouze z moře, vás z letiště dopraví soukromé letadlo, jež vaši ekologickou stopu zatíží daleko víc než všechny klasické žárovky světa.

A na kolik tohle luxusní souznění s přírodou a život Robinsona s luxusním resortem v zádech vyjde? Abyste si ale mohli vychutnat dovolenou právě tady musíte mít na účtu minimálně 200 tisíc – tolik tu totiž stojí 10 nocí. Last minute ceny těchto zájezdů se sníží klidně i na 100 tisíc, naopak v atraktivních termínech, jako jsou Vánoce nebo silvestr, se ale šplhají až ke 400 tisícům.

Proutěný interiér a řada dalších eko a bio nápadů. V resortu Soneva Kiri vás i přesto budou rozmazlovat.
Autor: www.sixsenses.com

Luxus uprostřed rýžových políček

Toužíte spíš po nadstandardních wellness službách? Thajsko je díky své blízkovýchodní filosofii ideální destinací pro odpočinek a načerpání nových sil. Zkusit můžete i slavnou thajskou masáž, které se přezdívá jóga pro líné.

Do absolutního luxusu jsou masáže, regenerační kúry a celkové očisty organismu zabalené třeba v přepychových resortech Four Season v oblasti Chiang Mai, Zeavola resort na ostrově Phi Phi nebo Centara Grand Mirage Resort v Pattaye.

Four Season vsadil na starodávný thajský styl, v němž je celý komplex vybudován. Je navíc zasazen do rýžových polí v malebném údolí, takže tady dokonale utečete před hlukem a ruchem civilizace. Perfektní péče, zabalená do měkoučkých ručníků, thajské masážní procedury a čisté prostředí je hlavní výsadou tohoto originálního komplexu.

Úplně jiné zážitky pak nabízí Centara Grand Mirage Resort, který leží přímo na soukromé písčité pláži. Tento obrovský komplex disponuje nejen nádhernou tropickou zahradou, ale i skutečně rozsáhlým tematickým aquaparkem Lost World přímo před hotelem.

Thajská večeře při svíčkách v panenské thajské přírodě, za zvuku tradiční thajské hudby, to je luxusní resort Four Season.
Autor: www.fourseasons.com

Naučte se thajskou masáž!

Thajsko ale můžete poznat, i když nejste zrovna milionáři. Letos jsou ceny nejníž za několik posledních let. Začátek sezony poznamenal strach turistů z následků povodní a majitelé hotelů ho rozháněli právě drtivým zlevňováním. Ostatně více se můžete dočíst v článku Thajsko za pakatel: Záplavy se resortům vyhnuly, ceny přesto letí dolů.

Čím dál oblíbenějším způsobem trávení dovolené jsou tady motivační programy, které v sobě zahrnují jak klasický pobyt u moře, tak kurz thajské kuchyně nebo thajských masáží. Pro Thajce je jídlo společenská událost, místní kuchyně v sobě kombinuje všechny základní chutě a staví na rychlém zpracování surovin.

Tohle všechno cizincům na začátku kurzu vysvětlí mistr kuchyně a pak je v průběhu několika dnů naučí zhruba dvacítku jídel. Bát se nemusí ani ti, kteří příliš neovládají angličtinu. Veškeré materiály jsou dostupné v mnoha jazycích, češtinu nevyjímaje.

Thajská masáž je založená na stimulaci akupresurních bodů těla.
Autor: ESO travel

Podobné je to i pokud chcete proniknout do tajů thajských masáží. Kurz probíhá v nejstarší chrámové škole thajských masáží Wat Pho a naučíte se základy olejové masáže a aromaterapie. Thajská masáž pomocí stimulace akupresurních bodů dosahuje uvolnění napětí a vyvolává pocit maximálního uvolnění. Absolventi obou kurzů získají mezinárodní certifikát.

Kurzy probíhají nejčastěji v Bangkoku, ale po jejich skončení následuje i několikadenní „dovolená u moře“. Zúčastnit se může prý každý. Nezáleží na věku, ani národnosti. V poledních letech jsou prý podobné pobyty stále častějším typem dárku. Jazyková bariéra také nehrozí, protože masáže se učí z obrázkových materiálů.

Tipy na relaxační dovolenou do nejluxusnějších resortů Thajska:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky luxusních zájezdů do Thajska.

Zeavola resort 5*, Phi Phi

Nový tropický resort patří do společenství Small Luxury Hotels of the World a leží přímo na krásné písečné pláži Laem Thong, v severní části Koh Phi Phi Don.

Autor: ESO travel

Four Season resort 4*, Chiang Mai

Luxusní hotel postaven v starodávném thajském stylu v okolí rýžových polí a hor v malebném Mae Rim Valley. Thajské lázeňské procedury v přepychovém prostředí.

Autor: ESO travel

Soneva Kiri Six Senses 5*,  Ko Kood

Ekologický resort v krásné tropické zahradě, který je přístupný pouze z moře. Dovolená v  krásném prostředí, která povznese vaše smysly a dovolí splynout s přírodou.

Autor: ESO travel

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel