Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Sezóna rajčat v plném proudu: Uchovejte je v nejlepší kvalitě

Naučte se správně zpracovat rajčata. Pochutnáte si mnohem více.
15. září 2013 | 07:00

Milujete rajčata? Pak určitě víte, že jejich chuť a vůně se liší kus od kusu. Když už seženete ta pravá, stojíte před dalším úkolem. Jak je uchovat v té správné kvalitě? Máme pro vás 5 šikovných způsobů, jak to zvládnout.

Do ledničky raději ne

Zralá, čerstvě utržená rajčata mají skvělou chuť, kterou lednička moc nevylepší. Uchovejte je proto na chladném místě, v košíku nebo otevřené nádobě, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Když budete chtít chuť lehce nedozrálých rajčat vylepšit, dejte je do papírového sáčku spolu s jablkem. Sáček propíchněte vidličkou, aby větral, a nechte je v pokojové teplotě jeden až dva dny dojít.

Do mrazáku nadvakrát

Rajčata se dají dobře zmrazit, takže je dobré si je v době, kdy jsou nejlepší, uchovat na později. Vypěstujte si vlastní nebo si kupte ta nejlepší na trhu. Vykrojte tuhý střed, zbytek nechte a rozložte na tác. Dejte do mrazáku, a když zmrznou, přendejte je do igelitového sáčku a vraťte do mrazáku. Rozmražené použijte na omáčky, polévky nebo do zeleninových směsí. Slupku stáhnete velmi lehce v okamžiku, kdy jsou rajčata na povrchu trošku zmrzlá. Můžete je také opláchnout teplou vodou a slupku odstranit.

Ochuťte je a usušte

...
Autor: Shutterstock

Plně zralá rajčata si taky můžete vychutnat i po sezoně, pokud si je usušíte. Nakrájejte je na čtvrtky a odstraňte jadérka. Papírovou utěrkou dužinu vysušte a rajčata položte na pečicí plech řeznou plochou nahoru. Lehce je postříkejte olivovým olejem, posypte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem (případně nasekanými bylinkami nebo česnekem, pokud máte chuť) a dejte asi na hodinu do trouby vyhřáté na 150 °C. Nechte je vychladnout a sušená pak dejte do plastové nádoby. V ledničce je můžete uchovat až dva týdny.

Když rajčata v konzervě, tak nekrájená

Jsou sice šikovná na vaření, ale často jsou rozmáčená ve vodnaté omáčce s kovovou příchutí. Pokud už si zvolíte konzervovaná rajčata, vyberte si konzervovaná vcelku, abyste se snadno mohli zbavit konzervační tekutiny, která má často dost nepříjemnou chuť. Rajčata stejně nemusíte krájet. Až je budete přidávat do omáčky nebo směsi, rukou je snadno rozmáčknete.

...
Autor: Shutterstock
Vyzkoušejte rychlou rajskou omáčku

Klasická rajská omáčka chutná skvěle, ale stejně dobrá může být i ta, kterou připravíte za zlomek času. Na středně velkém plameni zahřejte ve velkém hrnci dvě lžíce olivového oleje. Přidejte 2 jemně nasekané stroužky česneku a smažte 3–4 minuty, až jsou zlatavě hnědé. Vmíchejte asi 1 kg hodně zralých rajčat, která jste oloupala, odstranila z nich semínka a pokrájela. Omáčku osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Pak stáhněte plamen a nechte zvolna vařit asi 15–20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Natrhejte 8 – 10 čerstvých lístků bazalky na malé kousky a vmíchejte je do omáčky. Bylinky jako bazalka, pažitka nebo máta pomáhají zdůraznit nasládlost rajčat. Výsledná omáčka možná nemá tak plnou chuť jako její dlouho vařená kolegyně, ale je rychlá a snadná. Když ji vmícháte do čerstvě uvařených těstovin, budou se vám sbíhat sliny. Někdo dává přednost hrubší omáčce, která obsahuje i semínka a slupky, protože chuť omáčky vylepšují. Semínka a slupky můžete případně rozmixovat.

Autor: zum