Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Připravte své květiny na zimu: Letničky hoďte do koše a muškáty ostříhejte

Je čas na velké květinové stěhování!
5. listopadu 2013 | 16:00

Ještě nemáte uklizenou zahradu před zimou? Neváhejte! Právě teď je ten nejvyšší čas sundat z oken truhlíky s letničkami a trvalky přenést do tepla. Na co při tom ale nesmíte zapomenout?

Letničky vyhoďte

Pokud máte ve venkovních truhlících letničky, jako surfinie, petunie, lobelky a další, vyklopte je a vyhoďte spolu se substrátem rovnou do popelnice. V žádném případě je nedávejte na kompost!

V zemi totiž můžou společně s rostlinami také přežívat škůdci, takže je lepší vše zlikvidovat a na jaře si pořídit nový substrát i sazeničky. Truhlíky a květináče důkladně očistěte a omyjte, třeba s pomocí tlakového čističe.

Muškáty nastěhujte do chodby

muškáty
Autor: shutterstock.com
Muškáty zimu venku nepřežijí. Výrazně je může poškodit i docela malý přízemní mrazík, takže je musíte přestěhovat do bezmrazé místnosti s teplotou ideálně kolem 10 °C. Báječně se vám pro tento účel osvědčí například chodba domu, kde se netopí nebo netemperovaný skleník.

Nezapomeňte, že rostliny vyžadují světlo i během zimy, takže je určitě nedávejte do temného sklepa bez oken. A jak muškáty ošetřit před stěhováním?

petunie
Autor: shutterstock.com
Převislé muškáty zkraťte na délku zhruba 15 cm, z anglických nebo vzpřímených jen oberte uschlé listy a květy. Během zimy rostliny také decentně, ale pravidelně zalévejte, aby substrát zcela nevyschl. Na jaře pak muškáty přesadíte do nového substrátu, zkrátíte výhony, zvýšíte zálivku a začnete přihnojovat.

Nůžky do ruky!

...
Autor: shutterstock.com
Ze zahrady musíte odnést i další květiny, které nevydrží mrazivé počasí. Jsou to především ibišky, durmany, mučenky nebo chryzantémy. V podstatě platí pravidlo, že byste u všech rostlin měli očistit květináče a ozdobné obaly, zbavit rostliny poškozených, nebo chorobami napadených částí a většinu rostlin zkrátit.

Například u ibišků byste měli výhonky ustřihnout zhruba ve druhé třetině, přemístit je do světlé místnosti s teplotou 15 °C a snížit zálivku. Odstřihnuté výhonky dejte do vody na teplé světlé místo a vodu pravidelně vyměňujte. Až se na stonku objeví kořínky, přesadíte je do menšího květináče se substrátem na pokojovky.

ibišek
Autor: shutterstock.com
Pokud máte na zahradě vysazené ve volné půdě durmany, je nejvyšší čas je vykopat a přesadit do květináčů. Jestliže se během sezony rostliny moc vytáhly, zkraťte je, případně ulámejte květy a rostlinu přeneste do místnosti s teplotou asi 10 °C, během zimy dbejte na mírnou zálivku.

chryzantémy
Autor: shutterstock.com
Podobně jsou na tom chryzantémy, které si teď na podzim kupujeme v květináčích do svých zahrad. Až odkvetou, sestřihněte zbytky květů, rostlinu i s květináčem přeneste do místnosti s teplotou 5 °C a postarejte se o mírnou zálivku. Anebo je můžete sestřihnout úplně nakrátko, vysadit na záhon a přikrýt slámou nebo smrkovými větvemi.

Pozor na fuchsie!

fuchsie
Autor: shutterstock.com
Velmi náchylné k různým chorobám a škůdcům jsou fuchsie (molice, třásněnky, svilušky). Na konci pěstební sezony je tedy zkraťte na jednu třetinu výšky keříku, důkladně prohlédněte listy a napadené části odstřihněte.

Květiny dobře přezimují na okenním parapetu nebo v nevytápěných sklenících. Fuchsie můžete případně umístit i do tmavšího sklepa V tomto případě ale rostlinám odstraňte listy.

Autor: ot