Víte, proč nám přijde španělský nebo čínský česnek slabý? Roste v jiných klimatických podmínkách, a tak obsahuje zhruba jen třetinu silic, než má ten náš. Proto si toho dovozového do polévky nebo jídla musíte dát několikanásobně víc. Někdo je sice rád, že jídlo nemá až takový říz, ale pro vyznavače klasických českých chutí, je to slabota.
Vypěstujte si ho
Není divu, že vlastní pěstování česneku z české sadby je rok od roku populárnější. Nepotřebuje toho zase tak moc. Stačí vám záhon s půdou bohatou na živiny na slunném stanovišti. Pro sázení zimních odrůd česneku českého je ideální říjen. Na záhoně přezimují a od jara rostou. Ale s přípravou sadby můžete začít už teď.
Pozor na parazity
Sadbu se snažte koupit z prověřeného zdroje, aby nebyla napadena háďátkem. Výhodné je, když je sadbový česnek už namořený, protože vám to ulehčí práci. Pokud není, pusťte se do toho sami. Namořit proti škůdcům můžete buď celé palice tak tři čtyři týdny před sadbou, nebo jednotlivé stroužky den dva předem, třeba v síranu amonném. Předem se tak pojistíte proti napadení houbovými chorobami nebo háďátkem.
Počkejte, až se ochladí
Do zryté země sázejte stroužky v rozestupu 5 až 7 cm do řádků vzdálených 15 až 20 cm od sebe. Teplota půdy by měla klesnout pod 9 stupňů. Nízké teploty zabraňují, aby stroužky byly v půdě napadány fuzáriem. Proti této houbové chorobě nic jiného, než pozdní výsadba nefunguje. Přes zimu stihne česnek zakořenit a jaře začne růst. Stanoviště česneku pravidelně měňte. Na stejné místo ho znovu nevysazujte nejméně 5 let. V mezičase jsou vhodnými předplodinami košťáloviny nebo okurky.
Paličák vs. nepaličák
Botanicky dělíme česnek na paličáky a nepaličáky. Jak je poznáte?
Paličáky poznáte podle toho, že mají pevný silný stonek, na kterém roste stvol a na něm palice s pacibulkami. Obecně platí, že nepaličák je pěstovat snazší, protože se lépe přizpůsobí prostředí a nevadí mu střídání teplot.