Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 tisíc kroků denně pro zdraví i hubnutí

Prochoďte se ke zdraví i kráse, stačit vám k tomu budou jen dobré boty a odhodlání.
12. dubna 2014 | 10:00

Chcete přivítat jaro ve skvělé formě? Zaměstnejte své nohy a choďte co nejvíce každý den. Jak začít vám poradí náš týdenní plán.

Chůze je pro vaše tělo tím nejpřirozenějším pohybem, na který se ale bohužel často zapomíná. Bez náročných gymnastických pomůcek a jen se základní výbavou můžete poměrně rychle a „bezbolestně“ shodit přebytečná kila, snížit krevní tlak nebo zahnat depresi.
Potřebujete jen dávku odhodlání a pevné boty.

Víte, že většina lidí, kteří žijí typicky „sedavým“ způsobem života, ujde během dne jen zhruba 2500 tisíce kroků? Přitom až 6000 kroků a více se pozitivně odrazí na našem zdraví a teprve 10 000 kroků denně vám zajistí, že vaše váha půjde dolů. Přitom pravidelnou chůzí můžete zhubnout až 1,5 kila za týden! Stačí, když budete udržovat svižné tempo.

Musíte za svým partnerem pořád klusat? Možná je to znamení toho, že vás nemiluje!
Autor: shutterstoclk
Fit plán

Objevte zázračné účinky „obyčejné“ chůze. Připojte se k našemu plánu a brzy zvládnete i 10 000 kroků za den. Potom ujdete i mnohakilometrovou túru jako nic. Zní vám tolik kroků nereálně? Nebojte se, s týdenním „akčním“ plánem to hravě zvládnete.

Pondělí: Začněte 15-ti minutovou volnější procházkou, ale neulejvejte se! Udělejte si čas, chytněte a udržujte správné tempo a připravte se na celý nadcházející týden.
Váš cíl: 4500 kroků za den

Úterý: Zkuste 20-ti minutovou chůzi a pochodujte tak energicky, jak jen můžete. Měla byste být schopna poměrně snadno při pohybu komunikovat, aniž byste se zadýchávala.
Váš cíl: 5200 kroků za den

Středa: Choďte svižně 30 minut volnějším tempem. Chůze by vás neměla unavit, ale spíše povzbudit a dodat vám energii.
Váš cíl: 6500 kroků za den

Chůze po schodech
Autor: Shutterstock.com
Čtvrtek: Čeká vás další 30-ti minutová chůze, při které budete střídat tři minuty rychlé chůze a jednu minutu v pomalejším tempu. Tento interval je totiž nejlepší pro spalování tuků.
Váš cíl: 6 500 kroků za den

Pátek: Hranice pro dnešní den je 45 minut ráznou chůzí - tu si rozdělte buď do kratšího a delšího intervalu nebo do tří samostatných dávek po 15 minutách.
Váš cíl: 8500 kroků za den

Sobota: Máte volno, ale na chůzi nezapomeňte ani při víkendové zábavě. Toulejte se, procházejte se a objevujte nová zajímavá místa. A co třeba nakupování? Zapomeňte na eskalátory a dejte přednost schodům!
Váš cíl: Nic, jen si užívejte!

Neděle: Na závěr týdne si dopřejte 60-ti minutovou procházku. Začněte 5 až 10 minut v lehkém tempu, potom postupně zrychlujte. Posledních pět minut naopak opět zpomalte, abyste vychladla.
Váš cíl: 10 000 kroků za den

Co dál?

Když přidáte každý den, případně obden, ještě dva tisíce kroků navíc, nejspíš už nikdy žádné kilo nepřiberete a udržíte své tělo ve skvělé kondici.

hanka Kynychová 5.3. od 13:00 na on-li chatu bleskprozeny.cz!
Autor: Archiv Hanky Kynychové
S odborníkem o chůzi - Hanka Kynychová, fitness trenérka

Proč je chůze pro nás tak zdravá a doporučována při hubnutí?

Protože při ní zapojujete úplně všechny svaly na těle, pracujete jak nohama, tak rukama. Posilujete i kardiovaskulární systém a zvyšujete kapacitu plic. Kromě toho, že blahodárně působí na tělo, při chůzi děláte dobře i svému mozku, své psychice. Pro mě má chůze smysl v propojení duševna s tělesnem. Procházka s dětmi či se psem je to nejlepší, co pro sebe můžete udělat.

Kolik kroků bych měla denně „našlapat“, když chci zhubnout?

Deset tisíc kroků je heslo, kterým se řídí spousta sportovních nadšenců. Já spíše než na kroky počítám chůzi na čas. Takže čím více času strávíte času ve volné přírodě, tím lépe se budete cítit. Doporučuji několikrát denně procházku dlouhou minimálně půl hodiny, hodina je přímo ideální.

Autor: sim