Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vydejte se do Provence: Uchvátí vás nejen levandulí

Hledáte ráj na zemi? Pak jste tu správně.
23. června 2013 | 06:00

Dokážete si představit tu omamnou vůni levandulových květů? Cítíte to lechtání slunečních paprsků na tváři? Vítejte na jihovýchodě Francie, který je potěšením pro všechny smysly.

Už v raném létě se táhne nekonečný koberec v různých odstínech fialové celým Provensálskem. V červenci a srpnu, kdy se květy destilací zpracovávají na vzácný olej, voní celý region tak, jako by spadl do levandulového parfému. Největší a nejkrásnější levandulové pole najdete v údolí Vaucluse mezi pohořími Lubéron a Mont Ventoux.

Kouzelné opatství

V levandulovém muzeu v obci Coustellet 20 kilometrů východně od Avignonu se dozvíte, jak se z květů vyrábí voňavá esence. Výsledek můžete koupit hned vedle v malém butiku, kde se levandule kromě jiného nabízí zpracovaná do medu nebo mýdla.

...
Autor: Shutterstock

Jen o čtyři kilometry dál, ve středu levandulových polí, leží kouzelné opatství Sénanque. Cisterciánští mniši založili toto místo, kde vládne hlavně ticho, v roce 1148. Můžete si prohlédnout jeho různé části – a pokud máte zájem, dohodnout se s vedením kláštera na krátkém spirituálním pobytu.

Toulejte se napříč krajem, cestami plnými zákrut, přes dech vyrážející krajinu, kolem piniových lesů, ovocných plantáží a prastarých vesnic, které se skrývají mezi útesy nebo „sedí“ na jejich výběžcích. Všechna tato místa vám navždy zůstanou v srdci.

Jako ze snu

Mezi nejhezčí vesnice Francie patří Venasque s malebnými kouty a fontánami, proto ji určitě nezapomeňte navštívit. Jen o několik kilometrů dál, podél dramatických roklin v Gorges de la Nesque, se dostanete do obce Salut, musíte však přejít přes levandulové pole – je to jako procházka přes fialový oblak. Úplně snový zážitek!

Vesnice na úpatí hory Mont Ventoux vás nadchne ještě další specialitou – ručně vyráběným nugátem z levandulového medu a mandlí. Ten nejchutnější dostanete u Andrého Boyera, nugátového mistra, ve středu vesnice Sault.

...
Autor: Shutterstock

Na trhu, který se tu koná pravidelně každý týden, kromě levandulových dobrot dostanete zdarma i informace o tomto fialovém pokladu. Například že na jeden litr kvalitního jemného oleje se spotřebuje víc než 140 kilogramů květů. A při nespavosti má prý zázračné účinky pouhých pár kapek na polštáři…

Ráj na zemi

Vesničky ve skalnatém kraji Lubéron se dají popsat dvěma slovy: úžasné a krásné – projděte si hlavně hory mezi Cavaillonem (hlavní město melounů) a Manosque. Ve večerním světle, kdy okrově zbarvené útesy okolo městečka Roussillon svítí od žluté přes oranžovou až po tmavočervenou, pochopíte, že jste našla voňavý pozemský ráj.

Autor: oli, NČPŽ
Video se připravuje ...