Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Houby pořád rostou! Připravte si z nich zásoby na zimu

Na sušení vybíráme tvrdší hřibovité houby. Důkladně je očistíme a nakrájíme na silnější plátky.
26. října 2012 | 16:24

Podle houbařů je teď ten správný čas vyrazit do lesa na houby. Až se vrátíte s úlovkem z lesa, můžete se pustit do zavařování a sušení.

1. Usušte je!

Na sušení vybíráme tvrdší hřibovité houby. Důkladně je očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Sušit je můžeme rozložené na čistém bílém papíru, sítech nebo zavěšené na niti na suchém místě, kde proudí vzduch, případně v teplé troubě. Během sušení houby prohlížíme, zda se nikde neobjeví plíseň. Suché kousky nasypeme do sklenic a uzavřeme víčkem. Skladujeme v suché tmavé místnosti.

Kořenicí houbový prášek

Suroviny:

100 g sušených hub
lžička mořské soli
lžička drceného barevného pepře

Postup:
Houby umeleme na prášek a smícháme s mořskou solí a pepřem a směs nasypeme do skleněné prachovky se zabroušeným hrdlem. Prášek používáme k dochucení salátů nebo zapečených směsí.

Houbový olej

Houby
Autor: profimedia.cz

Suroviny:

200 ml olivového oleje
snítky rozmarýnu a tymiánu
2 čerstvé chilli papričky
hrst sušených hříbků
lžička celého nového koření
lžička celého barevného pepře

Postup:
Do sklenice nasypeme koření, houby, přidáme omyté a osušené snítky rozmarýnu a tymiánu, vše zalijeme olejem a necháme macerovat zhruba 2 týdny. Olej můžeme přidávat do zeleninových salátů, těstovin nebo rizot.

Houby
Autor: profimedia.cz
2. Nakládejte!

Ve vlastní šťávě

Suroviny:

2 kg hub
3 lžičky soli
trochu vody

Postup:
Houby očistíme, pokrájíme na kousky, nasypeme je do velkého kastrolu, důkladně je promícháme se solí, podlijeme troškou vody a za stálého míchání je podusíme na mírném ohni zhruba 15 minut. Houby rozdělíme do menších zavařovacích sklenic, uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 °C dvacet minut. Sklenice necháme vychladnout a pak je uložíme na suché tmavé místo.

Houby
Autor: profimedia.cz
Pikantní hříbky

Suroviny:

1,5 kg malých pevných hříbků
sáček přípravku Deko
500 ml octa
1,75 l vody
trochu krystalového cukru
2 lžičky celých hořčičných semínek
sůl

Postup:
Ocet, vodu a přípravek Deko povaříme na mírném ohni zhruba pět minut a hotový nálev podle chuti dochutíme cukrem a solí. Hříbky důkladně očistíme, omyjeme a osušíme, pak je narovnáme do menších zavařovacích sklenic, přidáme hořčičná semínka a zalijeme teplým nálevem. Sklenky opatříme víčkem a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C. Sklenice necháme vychladnout a pak je dáme na suché tmavé místo.

Během sušení houby prohlížíme, zda se nikde neobjeví plíseň.
Autor: profimedia.cz

Autor: toma
Video se připravuje ...