Patnáct nejlepších tipů na zpracování hub! | Pro ženy | Blesk.cz

Patnáct nejlepších tipů na zpracování hub!

VIDEO: Adam Balažovič
26. července 2017 | 06:00

Příznivé teploty a dostatek vláhy plní v těchto dnech koše houbařů, kteří si z lesa odnášejí pestré a chutné úlovky. Sběrem to však celé nekončí, ale naopak začíná. Co si s houbami počít?

Houby nenechávejte v košíku

Po návratu z lesa houby okamžitě vyndejte z košíků, rozložte a nejpozději do 24 hodin zpracujte. Ať už tak, že z nich uvaříte chutný oběd, nebo že je usušíte, či naložíte.

Hlavně osušit!

Čerstvé houby také nikdy nenechávejte ležet ve vodě. Ztratily by tak své aroma. Opláchněte je opatrně pod tekoucí vodou a do sucha otřete. Lepší kousky očistěte pouze měkkým štětečkem.

Použijte vlhkou utěrku

Houby lze také uchovat čerstvé v chladničce pod vlhkou utěrkou, nebo v propíchaném papírovém sáčku.

Jak krájet houby na sušení?

Houby určené k sušení musí být zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Pokrájejte je nerezovým nožem na plátky, silné asi 4 mm, a rozložte na hliníkovou fólii, nebo pečicí papír tak, aby se vzájemně nepřekrývaly.

Lišky nesušte!

K sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hub s výjimkou lišek, které sušením tvrdnou a hořknou.

Jak dlouho sušit houby v troubě?

Správně usušené houby se musí lámat. Sušte je několik dní na vzdušném místě, nebo asi 5 hodin v troubě při teplotě 50 ºC. V pevně uzavřené nádobě vám vydrží až dva roky.

Oživte je teplou vodou

Před použitím namočte usušené houby nejméně na 20–30 minut do teplé vody a pak je důkladně vymačkejte.

Co s houbovou vodou?

Vodu, ve které jste namáčeli houby, nevylévejte! Výborně poslouží k přípravě vašich oblíbených receptů, např. chutné polévky nebo omáčky.

Před zmrazením je povařte

Houby lze uchovávat i zmrazené. Očistěte je, nakrájejte a 2–3 minuty povařte, slijte, propláchněte studenou vodou a vložte do mrazicích sáčků. Vaří se proto, že některé druhy zmrazené za syrova mají sklon hořknout.

Jak zpracovat mražené houby?

Po vyndání z mrazničky houby nerozmrazujte, ale hned je zpracujte. Budou tak mít lepší chuť i konzistenci. Připravte z nich houbové ragú nebo kulajdu - jak na to poradí šéfkuchař Radek David ve videu v úvodu článku. 

Zavařte je

Chcete-li houby uchovat co nejvíce čerstvé, zavařte je do patentních sklenic. Pokud je zpracujete právě tímto způsobem, neztratí nic ze své chuti ani vůně.

Pečte je 3-5 minut

Při pečení opékejte větší kousky hub v rozpáleném tuku asi 3–5 minut. Takto upravené si zachovají plné aroma a jsou lehce stravitelné.

Jak správně dusit houby?

Houby duste vždy nakrájené nadrobno pouze ve vlastní šťávě. Teplota nesmí přesáhnout 100 ºC. Jen tak zůstanou zachovány minerální látky a aroma. Potom je můžete použít například do teplého salátu s houbami a kuřetem.

Fritovat je můžete i neobalené

Rozhodnete-li se houby fritovat, obalte kloboučky v těstíčku (v panádě, pivním těstě) a fritujte v horkém tuku při teplotě asi 170 ºC dozlatova. Lze je fritovat i neobalené, ale v tom případě musí být tuk dostatečně horký, aby houby nenasákly olejem.

Grilujte je s česnekem

Při grilování potřete kloboučky česnekem a olejem (máslem) a několik minut grilujte na roštu. Teprve pak je osolte a opepřete. V alobalu trvá grilování o něco déle, asi 10–20 minut.

 

Autor: red, amp