Letos to vypadá, že se počasí dokonale zbláznilo. Nejprve jsme z léta přešli rovnou málem do zimy, teď zase utočí babí léto. V lese je nádherně, a tak není divu, že kdo má nohy, vyrazí na procházku. A co když se tam v mechu krčí nějaké houby? Buďte soudní a do košíku dávejte jen zdravé plodnice. Případná nevolnost nebo otrava vám za hazard určitě nestojí!
Jako z mrazáku
Podle odborníků byste si měli dát pozor na houby, které zmrzly a pak znovu rozmrzly. Nejčastěji to přirovnávají k masu v mrazáku. To po prvním rozmrazení taky musíte zpracovat, jinak je nepoužitelné. V takovém masu i houbách se začnou rozkládat bílkoviny a minimálně vám po nich bude špatně. U několikrát přemrzlých hub pak hrozí otrava látkami z nahnilých částí!
Houby
Autor: Shutterstock.com
Jak je poznáte
Houby ztrácejí barvu a jsou jakoby zašedlé. Okraje klobouků jsou povadle a hlavně gumovatí. Takže když si je už přinesete domu, začnou ronit vodu a nůž vám po nich bude klouzat jako po vysušené mrkvi. Nejlépe to poznáte u hřibovitých, které se vzhledově nejvíc promění. Lepší je houby nesbírat na volných prostranstvích, ale raději uprostřed lesa. Tam dokáže les jako živý organismus déle udržet příznivější teplotu a ochránit tak houby před prvními mrazíky.
Houby
Autor: Shutterstock.com
Pozor na plíseň
Dvakrát zmrzlé houby najdete rozhodně míň často, než ty plesnivé. Nejhorší, co můžete udělat je, že podle vás jediný vadný kousek odříznete a napadené houby putují od košíku a odtud i do vaší kuchyně. To ovšem odborníci nedoporučují. I ve zdánlivě zdravém zbytku houby se mohou skrývat nebezpečné toxiny. Jíst byste neměli ani červivé houby. Do plodnic zanášejí červi nebezpečné mikroorganismy, které se rychle množí. Hrozí tak rychlejší hnití a plesnivění.
Co teď najdete v lese
Ještě stále máte šanci najít dost ozvaných letní hub, tedy nejrůznějších hříbovitých nebo klouzků. Hodně se objevují čirůvky, hlívy, ryzce, bedly a oblíbené václavky.