Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Strašidelné muffiny: Upečte si halloweenské mňamky

Morbidní muffiny skvěle doladí halloweenskou atmosféru, pobaví a zachutnají.
20. října 2012 | 18:00

Naučíme vás, jak si připravit morbidní muffiny pro silné povahy. Vyzdobit je můžete třeba zombie kostrami, čokoládovými brouky nebo krysami z marcipánu.

Zombie kostřičky

Autor: Z knihy Morbidní muffiny (Computer Press)

Na čokoládovo-mátové košíčky

115 g změklého másla
200 g krupicového cukru
3 velká vejce
150 ml mléka
lžička mátového extraktu
200 g polohrubé mouky
20 g kakaa
1,5 lžičky prášku do pečiva
100 g nasekané čokolády
špetka soli

Na ozdobu

200 g fondánu
120 ks bonbonů Tic Tac
černý potravinářský popisovač
červená poleva
trocha kakaa
hustá čokoládová nebo ganache poleva
trocha rostlinného tuku

Postup:
Máslo a cukr vyšleháme do pěny, postupně přidáme mléko, vejce, mátový extrakt, mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Těsto rozlijeme do 12 papírových košíčků a upečeme v troubě vyhřáté na 175 °C. Vychladlé muffiny zdobíme kopečkem čokoládové polevy. Až trochu ztuhne, přilepíme navrch kostru vymodelovanou z fondánu a bonbonů. Ze zbytku fondánu vymodelujeme nože, okraje ostří potřeme opatrně červenou polevou a přidáme na každý kousek.

Doba přípravy: 70 minut
Počet kousků: 12
Cena cca: 110 Kč

Zombie úplněk

Autor: Z knihy Morbidní muffiny (Computer Press)

Na těsto

55 g změklého másla
175 g hnědého cukru
2 velká vejce
100 g polohrubé mouky
špetka jedlé sody
25 g kakaa
125 ml kysané smetany
špetka soli

Na ozdobu

3 kapky hnědého a černého potravinářského barviva
kukuřičný škrob
190 g žlutého fondánu
citronová šťáva
čokoládová poleva

Postup:
Všechny suroviny na těsto vyšleháme elektrickým šlehačem dohladka, směsí naplníme 12 papírových košíčků a pečeme 20 až 25 minut při 175 °C dozlatova. Vychladlé pečivo ozdobíme čokoládovou polevou, na kterou přilepíme kolečko žlutého fondánu pomalovaného obrázkem ze směsi barviv zředěné kapkou citronové šťávy.

Doba přípravy: 60 minut
Počet kousků: 12
Cena cca: 80 Kč

Koleda

Autor: Z knihy Morbidní muffiny (Computer Press)

Suroviny:

Na vanilkové košíčky

115 g změklého másla
200 g krupicového cukru
3 velká vejce
150 g másla
lžička vanilkového extraktu
225 g polohrubé mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Na čokoládové košíčky

stejné množství surovin + 25 g kakaa

Na náplň a ozdobu

20 velkých bonbonů marshmallow
25 g másla
malý studený rozmačkaný brambor
trocha kukuřičného škrobu
675 g bílého fondánu
250 g červené polevy
24 různých měkkých bonbonů
čokoládové ozdoby

Postup:
Ve dvou mísách vyšlehejte zvlášť máslo s cukrem, pak přidejte vejce, mléko, vanilkový extrakt, prosetou mouku s práškem do pečiva, sůl a do těsta na tmavé pečivo ještě práškové kakao. Polovinu vanilkového těsta a půlku kakaového těsta rozdělte do 24 košíčků, na světlé těsto nalijte druhou půlku tmavé hmoty a na kakaové těsto přidejte druhou půlku vanilkové hmoty. Muffiny pečte zhruba 25 minut v troubě předehřáté na 175 °C, pak je dejte vychladnout. Do každého kousku udělejte lžičkou opatrně důlek a do něj dejte kousek bramboru nebo rozehřáté bonbony marshmallow. Na vále vysypaném škrobem vyválejte fondán, kolečkem vykrájejte 24 koleček a muffiny s nimi potáhněte. Zdobičkou přidejte trochu červené polevy a pečivo dozdobte bonbony a ozdobami.

Doba přípravy: 60 minut
Počet kousků: 24
Cena cca: 100 Kč

Přinuceni přežít

Autor: Z knihy Morbidní muffiny (Computer Press)

Suroviny:

Na dýňové těsto

150 ml oleje
4 velká vejce
175 g krupicového cukru
100 g nakládané dýně
225 g polohrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva
špetka jedlé sody
špetka mletého hřebíčku
špetka strouhaného muškátového oříšku
špetka mleté skořice
špetka soli

Na vanilkovou glazuru

200 g moučkového cukru
50 g šlehačky
2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
zelené a fialové potravinářské barvivo

Na ozdobu

bílý a černý fondán
barevné polevy v tubičkách
kukuřičný škrob

Postup:
Olej, vejce, cukr a dýni vyšleháme do hladké hmoty, vmícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření a sůl a těsto rozdělíme do 12 papírových košíčků na muffiny a pečeme při teplotě 175 °C dorůžova. Pečivo necháme vychladnout. Suroviny na polevu vyšleháme, rozdělíme do dvou misek a každou obarvíme. Muffiny opatrně ponoříme do polevy, necháme ji ztuhnout a pak každý kousek dozdobíme fondánem a polevami.

Doba přípravy: 50 minut
Počet kousků: 12
Cena cca: 95 Kč

Další zajímavé tipy na pečení netradičních sladkých dobrot najdete v knize Zilly Rosenové Morbidní muffiny – z temného hrobu až na váš stůl. K dostání za 169 Kč na albatrosmedia.cz.

Morbidní muffiny
Autor: Z knihy Morbidní muffiny (Computer Press)

NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

Autor: připravila: Olga Trešlová, inf
Video se připravuje ...