Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Upečte si strašidelné sladkosti, které potěší děti i dospělé!

31. října 2013 | 09:30

Dnes 31. října se připravte na pořádný strašidelný večírek. Kromě vyřezané dýně by to chtělo něco originálního na zub. Co byste řekli děsivému dortu nebo strašidelným muffinám?

Sladcí bubáci

Autor: archiv redakce

Suroviny (na 7 kousků):

Na těsto:
50 g rostlinného tuku
170 g mouky
lžička kypřicího prášku do pečiva
125 g cukru
60 ml mléka
velké vejce
špetka soli

Na ozdobu:
lžíce marmelády
500 g bílého fondánu
černá potravinářská barva

Postup:
1. Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Rostlinný tuk rozpusťte v hrnci, přidejte studené mléko, vejce a pořádně promíchejte.

2. Pomocí lžičky naplňte těstem košíčky na muffiny, pečte je zhruba 15 minut při 200 °C. Po upečení nechte košíčky vychladnout, pak korpusy vyndejte.

3. Vyválejte fondán na tenký plát, pokud se vám lepí, lehce si posypte pracovní plochu moučkovým cukrem. Seřízněte vršky muffinů, základny potřete marmeládou a pak zpět přilepte vršky korpusů.

4. Základ bubáků překryjte bílým fondánem a vytvarujte. Potravinářskou barvou a domalujte oči a pusu. 

Halloweenský pavoučí dort

Autor: archiv redakce

Suroviny (na 16 kousků):

Na těsto:
4 vejce
275 ml oleje
lžička vanilkové esence
525 g mouky
250 g cukru
65 g kakaa
4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
275 ml vroucí vody

Na náplň a ozdobení:
250 g Hery
50 g meruňkového džemu
500 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkové esence
trošku mléka
plastoví pavouci

Postup:
1. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny, zvlášť vyšlehejte žloutky, olej a vanilkovou esenci. V misce smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl, přidejte žloutkovou směs a nakonec vroucí vodu. Vše dobře smíchejte a nakonec zlehka postupně vmíchejte vyšlehané bílky.

2. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C zhruba 20 až 30 minut. Po upečení nechte formu zchladnout, aby šel korpus lehce vyjmout.

3. Tuk a cukr na náplň rozdělte na menší a větší část. Větší rozmíchejte s džemem, vanilkovou trestí a troškou mléka, menší část s kakaem. Korpus rozřežte podélně na tři pláty, každý potřete oranžovou náplní a přilepte na sebe. 

4. Nakonec potřete silnou vrstvou krému vršek dortu, nechte v lednici chvíli ztuhnout a pak pomocí cukrářské zdobičky domalujte na vrchní vrstvu krému pavoučí síť. Dozdobte pavouky a nechte tuhle strašidelnou dobrotu vychladnout.

Dýňové muffiny

Autor: archiv redakce

Suroviny (na 24 malých kousků):

Na těsto:
1 pomeranč
100 g oloupané dýně
225 g hladké mouky
10 g kypřícího prášku
175 g Hery máslová příchuť
150 g cukru
3 vejce
75 ml mléka
70 g lískových oříšků nebo čokoládová pomazánka

Na polevu:
115 g moučkového cukru
pomerančová šťáva
100 g čokoládové polevy

Postup:
1. Do hrnce nastrouhejte pomerančovou kůru na jemném struhadle, z pomeranče vymačkejte šťávu a tři lžíce nalijte do hrnce, zbytek odložte stranou a použijte ho později na polevu.

2. Do hrnce přidejte dýni a se šťávou a kůrou ji povařte přibližně 10 minut doměkka, pravidelně míchejte. Hrnec odstavte a dýni rozmačkejte vařečkou nebo šťouchadlem.

3. V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, tuk, cukr, vejce, mléko a špetku soli, vše důkladně promíchejte dohladka, nakonec  přidejte dýňové pyré.

4. Polovinu těsta nalijte do pohárků na muffiny (2 polévkové lžíce), do druhé poloviny těsta zamíchejte oříškovou pomazánku a těsto rozdělte do zbylých pohárků na muffiny. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 minut dozlatova.

5. V misce smíchejte moučkový cukr se 3 lžícemi pomerančového džusu tak, aby vznikla hustá a hladká poleva. Polevu rozpusťte a naplňte s ní zdobicí sáček. Polevou potřete muffiny a čokoládou na nich vytvořte 4 malá kolečka. Párátkem nakreslete čárky od středu ke kraji tak, aby na povrchu každého kousku vznikly pavučiny.

NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

Autor: ot, inf