Recepty na Halloweenské dobroty: Nechte děti strašit v kuchyni!
Pokud se chcete v kuchyni s dětmi opravdu vyřádit, není lepší chvíle než právě teď. Při přípravě halloweenských dobrot vám budou určitě rády asistovat. Vyzkoušejte tyto slané i sladké recepty, které rozhodně nejsou nudné!
- Doba přípravy: 20 minut
Muchomůrky čarodějky Amálky
Doba vaření: 15 minut
Budete potřebovat (pro 6 osob):- 6 vajec
- 3 zralá rajčata
- 2 sáčky černého čaje
- sůl
- 100 ml sójové omáčky
- majonézu na zdobení
Postup:
Vejce uvařte natvrdo. Do vařící vody dejte sůl, sójovou omáčku a čajové sáčky. Vejce lžičkou rozklepejte, ale neloupejte. Dejte je zpátky do vody a opět ji přiveďte k varu. Když začne voda vařit, stáhněte hrnec z ohně a vejce nechte v nálevu louhovat 2 až 4 hodiny. Rajčata rozřízněte na poloviny a vyjměte z nich semínka. Majonézou přilepte na vejce rajčatové kloboučky. Punč pro malá strašidýlka
Doba přípravy: 10 minut
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):- 2 sáčky čaje rooibos s vanilkovou příchutí
- 1 l vody
- 3 lžíce medu
- třešňový džus
- citronovou šťávu
- svitky skořice
Postup:
Sáčky čaje zalijte litrem vroucí vody a nechte je vylouhovat. Přidejte med, promíchejte a čaj nechte vychladnout. Pak ho dochuťte a dobarvěte třešňovým džusem a lžičkou citronové šťávy. Nápoj rozlijte do sklenic a dozdobte skořicí.Děsivá jablka v karamelu
Budete potřebovat (pro 5 osob):- 5 jablek
- 250 ml smetany
- 300 g cukru
- vanilkové aroma
- růžové nebo červené potravinářské barvivo
- špejle
- 1 sáček červené želatiny
- 2 až 3 kusy kompotovaného liči
- kuličky hroznového vína
- 1 bonbon marshmalow
Postup:
Z cukru a smetany uvařte v rendlíku karamel. Pak do něj dejte pár kapek vanilkového aromatu a trochu potravinářského barviva. Do jablka u stopky zapíchněte špejli. Jablko vezměte za špejli, obalte ho v hustém karamelu a nechte vychladnout. Červenou želatinu uvařte podle návodu. Připravte si oči z liči, a to tak, že vložíte do otvoru od pecky kuličku hroznového vína. Do jablka udělejte otvor, lžičkou do něj pomalu nalijte červenou želatinu a do otvoru nalepte kuličku liči nebo vykrájené upíří zuby z marshmallow bonbonu. Tenhle halloweenský recept bude mít určitě úspěch!- Doba přípravy: 40 minut
Dýňový páj pro hodnou čarodějnici
Doba pečení: 40–50 minut
Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):
NA TĚSTO:- 200 g hladké mouky
- 1 lžíci prášku do pečiva
- 75g cukru
- 100 g másla
- 1žloutek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce mléka
- špetku soli
NA NÁPLŇ:
- 1 malou dýni hokkaidó
- 2 vejce
- 225g hnědého cukru
- 1 lžíci hladké mouky
- špetku soli
- 1 a 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 350 ml kondenzovaného mléka
Postup:
Suroviny na těsto smíchejte, vypracujte těsto a nechte ho půl hodiny odpočívat v lednici. Pak ho rozválejte do dortové nebo oválné koláčové formy s vyšším okrajem. Dýni nakrájejte a poskládejte ji na alobalem vyložený plech řezem dolů. Pečte ji asi 30 minut, nechte vychladnout, stáhněte z ní slupku a dužinu rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny na náplň, promixujte a směs navrstvěte na těsto. Koláč pečte 40 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Dýňový chléb lesních skřítků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Budete potřebovat (na 1 chlebovou formu):- 325g dýně
- 1lžíci másla
- 125 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- 1lžičku soli
- 500 g celozrnné mouky
- 1 balení suchého droždí
- dýňová semínka
Postup:
Dýni loupejte, nakrájejte na kostky a uvařte ji doměkka. Pak ji tyčovým mixérem rozmixujte. Semínka opečte na suché pánvi. K rozmixované dýni přidejte máslo, mléko, cukr, sůl a mouku smíchanou s droždím. Vypracujte vláčné těsto bez hrudek. Do hotového těsta vmíchejte upražená semínka a těsto dejte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Na teplém místě ho nechte asi 30 minut kynout. Chléb pečte 50 minut v troubě předehřáté na 185 °C.Mozkomorová dýňová polévka
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):- 750–1000 g dýně
- 3 velké brambory
- 3 velká rajčata
- 1250 ml vývaru
- 1 citron
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- 1lžíci hnědého cukru
- máslo
- 3 lžíce smetany
- hrst mražené kukuřice
- nasekanou petrželku
Postup:
Dužinu vydlabejte, zbavte ji semínek a nakrájejte na velké kostky. Nadrobno nakrájené brambory, rajčata a na kolečka nakrájený citron zalijte vývarem a spolu s dýní vařte asi 30 minut. Pak vše rozmixujte na hladký krém, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.
Do polévky vmíchejte máslo a smetanu, ještě ji trochu prohřejte a přidejte do ní kukuřici a nasekanou petrželku. Před podáváním dozdobte polévku semínky a dýňovým olejem.Dýňový hrnec starého vodníka
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 700 g brambor
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g dýně
- 2 lžíce másla
- 500 g mletého míchaného masa
- 200 g sekaných rajčat z konzervy
- 1 pórek
- 1 plechovku bílých fazolí
- sůl, pepř
- 1 lžíci majoránky
Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a v osolené vodě je uvařte doměkka. Cibuli a česnek nasekejte na kostičky. Dužinu z dýně nakrájejte na kostky. Na másle orestujte maso, po chvíli přidejte cibuli, česnek, dýni a vše ještě chvíli opékejte. Do směsi dejte rajčata, podlijte je vodou a pod pokličkou duste asi 15 minut. Pórek nakrájejte na kolečka a společně s fazolkami vše poduste ještě dalších 5 minut. Nakonec osolte a opepřete podle chuti, přidejte majoránku a brambory, směs znovu prohřejte a podávejte.Vykrajovaná strašidýlka
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 12 minut
Budete potřebovat:
NA TĚSTO:- 250 g másla
- 130 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 1vanilkový cukr
- 400g hladké mouky
NA POLEVU:
- 1 bílek
- 70 g moučkového cukru
Postup:
Z másla, mouky, žloutků, vanilkového a moučkového cukru vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte ho asi 30 minut v chladu. Pak vyválejte plát a pomocí vykrajovátek tvořte strašidýlka. Pečte je asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je ozdobte polevou připravenou z bílku a cukru. Podle vlastní fantazie ji můžete podle potřeby obarvit potravinářským barvivem.
Náš tip:
Z části těsta se dají vymodelovat prsty. Místo nehtu vložte mandli a špičkou nože vytvořte na prstech čáry (vrásky). Upečené prsty nechte vychladnout, nehty (mandle) můžete nalakovat zbylou polevou.Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.
Odměna pro trpělivé matky: Bloody Mary
Doba přípravy: 10 minut
Budete potřebovat (na 1 nápoj):- 100 ml rajčatové šťávy
- 50 ml vodky
- 1 cl citronové šťávy
- tabasco
- worcester
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Všechny uvedené suroviny dobře promíchejte a nápoj nechte vychladit.