Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slovensko: Kam jet do hor a moc se u toho nenadřít? Tipy pro pohodáře

31. května 2023 | 11:42

Když někdo řekně, že tráví dovolenou v Tatrách nebo třeba ve Velké Fatře, automaticky předpokládáme, že je to turista s výbornou kondicí. My vám ukážeme, jak si slovenské hory užít, i pokud je vaše kondička spíše průměrná, a rozhodně nechcete trhat žádné rekordy.

  1. Nenáročné výlety ve Vysokých Tatrách
    Relax: vodní a saunový svět Poprad
  2. Liptov - nejlepší infrastruktura pro cykloturistiku
    Relax: Liptov pro milovníky vody a wellness

Vysoké Tatry: 2 tipy pro ty, co neloví rekordy

Dovolená ve Vysokých Tatrách není zdaleka jenom pro sportovce, kteří chtějí zdolávat jeden vrchol za druhým. Už samotný pobyt ve vysoké nadmořské výšce vám poslouží jako klimatoterapie. Zdejší čistý vzduch, který je navíc prosycený voňavými silicemi, má blahodárný vliv na zdraví. Takže dýchejte a užívejte si pohodu! Tady jsou dva tipy.

1. Skalnaté pleso: Dolů na horské káře

Skalnaté pleso, kam se dostanete  lanovkou z Tatranské Lomnice, vám nabídne program na několik hodin. Vede odtud visutá lanovka na Lomnický štít (rezervujte si předem), kde při dobrém počasí zažijete úžasný výhled. Kolem plesa si pak projděte naučnou stezku. Měří jen 600 metrů a po celou dobu budete mít prúzračnou hladinu tohoto ledovcového jezera jako na dlani. Nám ale přišla nejzábavnější cesta zpátky dolů. Z mezistanice lanovky Štart si to totiž můžete sjet zpět do Tatranské Lomnice na horské káře. Není potřeba se toho děsit, protože káry se ovládají opravdu snadno. Mají lehké brzdové páčky, takže si celé tři kilometry dolů pohodlně zvládnete přibrždovat.

Na horských kárách to ve Vysokých Tatrách zvládnou i děti.
Autor: Marek Hajkovsky

2. Hrebienok: Výlet pro začátečníky

Na Hrebienok se dostanete ze Starého Smokovce pozemní lanovkou, která se podobá té v Praze na Petříně. A právě na Hrebienku si můžete otestovat, jestli by vás horská turistika přeci jenom nechytla. Můžete odtud vyrazit po Tatranské magistrále a dojít na necelé tři kilometry vzdálenou Zámkovského chatu. Půjdete po typické horské cestě s velkými kameny, takže je lepší mít kotníčkové boty. Stoupání ale není nijak extrémní a člověk s průměrnou kondicí ho zvládne a příjemně se u toho unaví. O to víc si pak užijete večeři a hotelovou saunu.

Na Hrebienok, odkud vede méně náročná trasa pro začátečníky, vyjedete pozemní lanovkou.
Autor: iStock

Extra tip: Inhalační sauny v Popradu

Základnu pro poznávání Vysokých Tater si udělejte v Popradu. Jednak odtud máte na dosah všechna atraktivní místa, a to autem nebo udržitelně Tatranskou električkou, a také je tu velký akvapark s termálními bazény a super saunovým světem. Na své si tu přijdou milovníci voňavých inhalačních saun, které tu mají hned tři: bylinkovou, eukaliptovou a solnou. Pokud jste stydliví, oceníte, že ochlazovací bazének je trošku stranou a v přítmí.

Liptov: Nejlepší pro elektrocyklisty

Horský region Liptov obklopují ze všech stran hory: Nízké, Západní a Vysoké Tatry, Chočské vrchy a Velká Fatra. Prozkoumejte tento kraj na elektrokole. Právě Liptov se totiž pyšní tím, že má ze všech slovenských regionů nejmodernější a zároveň nejrozsáhlejší e-bike infrastrukturu. Po celé oblasti je nyní 22 bezplatných moderních nabíjecích stanic a další budou přibývat. Tady se vám nestane, že zůstanete pod kopcem s vybitou baterií.

Hory kolem Liptovské Mary objevujte na elektrokole.
Autor: taj

3 tipy pro milovníky vody

Pokud kromě pohodové cykloturistiky milujete také vodu, máte o důvod víc, proč jet právě na Liptov. Možností, jak ve vodě sportovat i relaxovat, je totiž také hodně.

1. LIPTOVSKÁ MARA Největší vodní nádrž na Slovensku se rozprostírá pod Tatrami na západ od Liptovského Mikuláše. Můžete ji objevovat z paluby vyhlídkové lodi, při surfování, jízdě na vodním skútru a samozřejmě se tu koupat.

Vodní nádrž Liptovská Mara, které Slováci přezdívají "Liptovské more."
Autor: iStock

2. TATRALANDIA Akvapark v blízkosti Liptovského Mikuláše má obrovskou nabídku tobogánů a klouzaček, po výletě se ale radši zregenerujete v bazénu ze slanou nebo termální vodou a v Keltském saunovém světě.

3. BEŠEŇOVÁ Tento akvapark také nabízí krásný saunový svět, kde mají i moderní velkou saunu "Saunový dom", v niž se pořádají rituály. Super relax jsme si užili v termálním bazénu pod širým nebem - samozřejmě s drinkem v ruce, protože jeho součástí je i vodní bar. Děti pak kromě tobogánů nadchne bazén s umělými vlnami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: taj
Video se připravuje ...