Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Objevila jste levné letenky? Na těchto pět věcí si dejte dobrý pozor!

  • Pozor na levné letenky!

    Fotogalerie

    1 fotografie

    20. května 2023 | 06:00

    Vypadají lákavě, takže už se vidíte na pláži, ve městě plném zajímavostí nebo zkrátka na místě, kam jste si dlouho přála vyrazit… Na co dávat pozor při pořizování levných letenek?

    Velmi často se dívám na letenky a cestuji tak prstem po mapě. Chtěla bych toho tolik vidět, a ten okamžik, když cestu naplánuji a odešlu pak platbu za let, je pro mě adrenalin. Chce to ale chladnou hlavu a opravdu si podrobně přečíst, co a za kolik kupujete, aby vám pak místo levného letu a vysněné dovolené nezbyly jen oči pro pláč a prázdná peněženka. Na co si dát pozor a co zkontrolovat, ještě než kliknete „zaplatit“?

  • Zohledněte, jak dlouho poletíte

    Ať jste na jakémkoli vyhledávači letenek, vždycky sledujte, kdy a na jak dlouho je plánovaný let nabízen. Lákavě vypadají finální ceny, ale když v podrobnostech vidíte, kolik vám to zabere času a jak moc budete přestupovat, z letu na dvě hodiny se tak může stát let na 12 hodin. Levné jsou lety mimo špičku, ale musíte brát v potaz, jestli se brzo ráno nebo v noci z letiště pak dostanete do cíle. Jezdí ještě veřejná doprava? Navazuje vám let dobře na další spoj? Nestrávíte přestupem půl dne někde na letišti?

    VIDEO: TOP dovolenkové destinace pro rok 2023. Kam vyrazit? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou? • VIDEO: Videohub

  • Informujte se dopředu o počasí a možnostech ubytování

    Cestovat mimo sezonu je jeden ze způsobů, jak ušetřit. Mrkněte se ale přesně na počasí, aby z cest za teplem nebyla dovolená v zimě. Také souběžně s plánem hledejte ubytování, abyste nezjistila, že je půl hotelů už (nebo ještě) zavřených. Dobré je i vědět, zda nejsou tou dobou nějaké svátky i jaká je otevírací doba obchodů – pak vám nevzniknou další náklady, kdy musíte jíst v restauraci, protože si nemáte z čeho uvařit.

  • Vystačíte si pouze s příručním zavazadlem?

    Pozor na levné letenky
    Autor: istock.com

    Letos to vypadá, že v ceně levných letenek už není započítané příruční zavazadlo, to si hlídejte při zaklikávání podrobností letu, všimněte si také rozměrů zavazadla, každá společnost to má trochu jinak. Nízkonákladové aerolinky mají poměrně vysoké příplatky za dodatečně kupovaná odbavená zavazadla. Zvlášť když neprojdete kontrolou rozměrů – platit na místě znamená velkou díru do rozpočtu. Zvažte tedy, kolik věcí povezete, zda se do příručního zavazadla se vším vejdete, anebo se vám vyplatí koupit si odbavené zavazadlo.

  • Pozor na vzdálenost letiště

    Většina destinací má i více letišť. Zpozorněte tedy, kam se přesně potřebujete dostat. Abyste nedoletěla na jih, když máte v úmyslu bydlet na severu. Nebo abyste v jednom městě nebyla na zcela jiném letišti, a pak se složitě dostávala tam, kam chcete. Budete si pak muset platit i veřejnou dopravu, taxi a podobně a levné cestování se vám rázem prodraží.

  • Přímý let, nebo s přestupem?

    Pokud neletíte jen s jednou letenkou, ale máte každý let koupený zvlášť, zjistěte si, jak je na tom odbavení vašich zavazadel (pokud je odbavujete). Někdy je musíte sama vyzvednout a znovu odbavit. To znamená, že musíte vyjít ven z prostoru pro tranzit. Pokud pak zmeškáte navazující let, je to váš problém.

Autor: Blanka Kubíčková
Diskuse ke článku
.