Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kouzelné Maroko: 5 důvodů, proč byste měli ještě letos tuto zemi navštívit

29. srpna 2022 | 06:00

Léto pomalu končí, ale vy se s tím nechcete smířit? Vydejte se na podzimní dovolenou a dejte sbohem rozmarnému počasí. Představte si zemi s atmosférou z Pohádek tisíce a jedné noci, zemi mnoha barev, tisíce vůní, chutí a zvuků s unikátní historií a nádhernou přírodou. Vidíte to? Ano, vše zažijete v Maroku. Máme pro vás pět důvodů, proč se do této orientální země podívat ještě letos v září.

Maroko patří k nejpřívětivějším a nejotevřenějším státům arabského světa. Vždy se do něj budete rádi vracet. Na své si tady přijdou milovníci pláží, adrenalinu, památek, fotografování i dobrého jídla. Marocké království je nejzápadnějším státem severní Afriky, zde i v září můžete počítat s příjemnými 27 stupni. Dostanete se tam přímým letem zhruba za čtyři a půl hodiny a vystačíte si s pasem. Pokud chcete zažít dobrodružství a vidět co nejvíce z této kulturně orientální země, zkuste poznávací okruh. Během osmi dnů zažijete návštěvu památek, orientální kuchyni, návštěvu nejznámějších filmových lokalit, přejezdy pouští i atmosféru středověkých měst – a každou noc budete spát na jiném místě.

Video se připravuje ...
Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

Úchvatná historie i památky

Marocká historie je pestrá a rozmanitá. Navzájem se zde proplétají tři kultury – evropská, africká a arabská. Jedno z nejzachovalejších tradičních královských měst s bohatou kulturou a historií, které by vám při dovolené nemělo ujít, je město Fés, jehož historické jádro bylo zapsáno na seznam památek UNESCO. Fes al Bali neboli Starý Fés je složen ze spletitých, chaotických uliček, kterých je zde údajně přes 9 tisíc. Zajisté nejúchvatnějším místem, které zde můžete spatřit, jsou koželužny. Jejich návštěva je opravdu nezapomenutelným zážitkem. Ovčí, velbloudí, kozí, hovězí a antilopí kůže se tady zpracovávají dávným způsobem jako ve středověku.

Země tisíce barev, chutí a vůní

Maroko má pověst země veselé, rozmanité a barevné. To platí i pro marockou kuchyni. Určitě vyzkoušejte tradiční kuskus, který se podává s masem a zeleninou, a také pastillu – koláč, v němž jsou nakombinovány nadrobno nakrájené drůbeží maso, petrželka, vejce natvrdo, mandle a med. “Ochutnat doporučuji vše, ale mě osobně oslovily pokrmy tanžína marakšía, marocký tajine i kuskus, k tomu marocký čaj a čerstvý pomerančový džus,” radí ze své zkušenosti Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. Nejběžnější sladkosti jsou seffa (sladký kuskus) a rýžový pudink. Obojí se dochucuje skořicí, rozinkami, mandlemi a květinovou vodou. Ujít si nenechte ani silný nálev z máty (nana), který vás osvěží. Ostatně mátový čaj bude pravděpodobně první věc, kterou v Maroku ochutnáte, protože ho ve spoustě kaváren a restaurací nosí na stůl nově příchozích automaticky – bez vyzvání. Pije se tradičně ze stříbrné konvičky, do které jsou vhozeny lístky čerstvé máty a většinou pár kostek cukru. Káva je k dostání všude a je všeobecně dobrá. Jako jedlé suvenýry nezapomeňte přivézt olivový a arganový olej, oblíbené jsou také koření, hlavně šafrán, citronová zavařenina a med.

Plážová pohoda u nekonečného oceánu

Když se řekne Maroko, většina z nás si asi vybaví spíše duny na Sahaře než jemný písek na pláži. Maroko je však se svým pobřežím dlouhým téměř 2000 kilometrů i skvělou plážovou destinací. Oblíbeným turistickým letoviskem je Agadir, neoficiální hlavní město moderního marockého turismu. Původně se jednalo pouze o malou rybářskou vesničku, dnes je toto velice moderní turistické místo plné luxusních hotelových komplexů na vysoké úrovni. „Většina hotelů se pyšní prostornou zahradou se spoustou zeleně, bazény a místy, kde můžete v klidu relaxovat,“ popisuje Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. Toužíte-li však po klidnější a autentičtější marocké plážové zkušenosti, můžete se vydat například do La Source v městečku Taghazout, které se nachází necelou hodinu jízdy severně od Agadiru.

Jedinečné zážitky v Marrákeši

Toto staré sultánské sídlo se díky své centrální poloze stalo cestovatelskou a obchodní křižovatkou. Z Marrákeše se můžete vydat do hor Atlasu i do saharské pouště, nebo naopak na pobřeží Atlantického oceánu. Nejrušnějším místem Marrákeše je náměstí Jemaa el-Fna, kde budete svědky téměř exotické podívané jako z pohádky. Za rytmické orientální hudby tančí břišní tanečnice, kejklíři překvapují svými dovednostmi a zaklínači hadů svou odvážností. Vše podtrhuje vábivá vůně právě připravovaných místních pokrmů. Nedaleko náměstí se nachází rozsáhlé tržiště, kde seženete víceméně cokoliv. Nepřehlédnutelný je také 69 metrů vysoký minaret mešity Kotoubia z 12. stol., který se hrdě tyčí k nebi. „Velkým trendem je ubytování v marockých riádech, což jsou klasické, zrekonstruované domy s krásnou zahradou uprostřed. Hodně jich je právě v Marrákeši blízko náměstí Jemaa el-Fna,“ radí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, a přidává svůj osobní tip z poslední návštěvy Marrákeše, a to na kavárnu Dar El Bacha Café. “Vypadá to tam, jako když se zastavil čas. Výzdoba, lidé, famózní káva a dezerty. Rozhodně doporučuji,” doplňuje.

Nakupování v arabském stylu

Arabské země jsou proslulé svými tradičními trhy zvanými souky, kde stoly trhovců doslova praskají pod tíhou koření, ručně vyráběné keramiky a pestrých látek či k arabské kultuře neodmyslitelně patřících koberců. Trhy se navíc nacházejí v medinách, starých částech marockých měst, což ještě přispívá k jejich působivé atmosféře. Typickým prvkem arabského pouličního obchodu je smlouvání. Rozhodnete-li se cokoli koupit, stanete se více či méně dobrovolným účastníkem této hry a je dobré znát alespoň v základu její pravidla. Začněte velmi nízko, nenechte se vyvést z míry širokou škálou emocí, které prodejce během obchodu vystřídá, a naopak zachovejte klid a za všech okolností buďte slušní. S touto taktikou se nakonec téměř vždycky dopracujete k ceně, která je přijatelná pro obě zúčastněné strany.

Autor: REDAKCE