Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejkratší cesta k moři: Kam autem za 5 hodin nebo přes noc? Tyhle trasy jsou nejlepší!

9. července 2023 | 06:00

Chystáte se autem k moři? Máme pro vás velký manuál nabitý praktickými informacemi: Které moře je pro Čechy nejbližší a kam dojedete přes noc? Kam jet s dětmi a kudy autem do oblíbených přímořských destinací?

Vyberte si, co vás zajímá:

1) Nejbližší moře z ČR
2) Kam k moři autem přes noc?
3) K moři autem s dětmi
4) Nejlepší trasy do oblíbených lokalitChorvatsko, Bulharsko, Řecko

Nejbližší moře: z Česka jen pár hodin

Z Prahy vede nejkratší cesta k Baltu, který je sice chladnější, ale čím dál tím oblíbenější. I když ale chcete jet k moři klasicky na jih Evropy, dají se najít letoviska, kam je to z ČR pár hodin. Kam se vypravit?

VIDEO: Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí?

Video se připravuje ...
Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

Z Prahy k Baltu za 5 hodin

Nejbližším přímořským letoviskem z Prahy je polský Štětín (Szczecin). Cesta je dlouhá zhruba 500 km a při dobrém provozu se dá zvládnout za 5,5 hodiny. Koupat se můžete ve Štětínském zálivu, kde se mísí slaná voda se sladkou. V okolí jsou hezké písečné pláže a nespočet památek. Léto zde není tak horké, a proto musíte počítat s chladnějším mořem i počasím.

Téměř stejně daleko je z Prahy také německé Ueckermünde. Opět jste u Baltského moře. Město a pláže jsou i v létě klidné a každý si zde najde své soukromí. Volný čas můžete trávit u písečných pláží nebo v krásné přírodě. Na místo dorazíte z Prahy po 520 km za zhruba 5 hodin.

Z Brna na Jadran za 6,5 hodiny

Cestujete-li z Brna, pak byste se za nejbližším mořem měli vydat na jih. Vaši cílovou destinací bude italský Terst. Cestu zvládnete za 6,5 hodiny (604 km). Koupání v teplém Jaderském moři, krásná architektura města s plavebním kanálem a Slovinsko na výlet za rohem. To vše je italský Terst.

Kam k moři z Ostravy?

Ti z vás, kteří vyrážejí z Ostravy, mají na výběr. Severní cesta vás zavede k Baltu například do polského města Sopoty (620 km, 6 hodin). Tady je nejdelší dřevěné molo v Evropě, velká písečná pláž a krásný mořský maják. V blízkosti jsou další zajímavá města jako třeba Gdaňsk nebo Gdyně. Jižní cestou se dostanete do Terstského zálivu (770 km, 8 hodin), kde můžete potkat přátele z Brna.

 

K moři přes noc: Chorvatsko a Itálie do 10 hodin

Denní provoz na silnicích je někdy hodně hustý, proto možná někteří z vás zvolí raději cestu autem přes noc. Mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace patří – nejen mezi Čechy – jednoznačně Chorvatsko a Itálie.

Je mnoho lokalit, které jsou v dojezdové vzdálenosti do 10 hodin. Oblíbená je chorvatská Pula (z Prahy 911 km, 9,5 hodiny). Pláže jsou zde betonové a kamenité. V okolí je mnoho barů a restaurací, díky čemuž si můžete užít bujarý noční život. Pokud rádi sportujete, zde se rozhodně nudit nebudete.

Cílem vaší dovolené v Itálii může být Bibione (z Prahy 753 km, 8 hodin). Vyžití zde najdou jak rodiny s dětmi, tak také mladé páry nebo starší lidé. Letovisko má dlouhé písečné pláže, pozvolný vstup do vody, široké sportovní zázemí a mnoho zeleně i památek. 

 

Extra tip: kam k moři s dětmi, když jedete autem?

Plánujete-li rodinnou dovolenou s dětmi, pak je pro vás jistě klíčové, aby byly ve zvoleném letovisku krásné pláže s pozvolným vstupem do moře. Důležité je také sportovní a zábavní vyžití v okolí.

Nejen to vám může nabídnout italské Lignano (z Prahy 750 km, 7,5 hodiny). Využít můžete 8 km dlouhou pláž, kde si lze rezervovat svůj prostor. Na plážích je mnoho dětských hřišť s průlezkami, houpačkami a dalšími atrakcemi. Je zde také aquapark, zoologická zahrada, zábavní park, dětský park, velký lunapark, podmořské akvárium nebo dino park. Hotely a kempy pořádají pro děti animační programy. A po městečku jezdí vláček, který si vaše ratolesti zamilují.

Vhodnou destinací je také chorvatský ostrov Rab (z Prahy 894 km, 9,5 hodiny). Zážitek budou mít děti už ve chvíli, kdy se budete na ostrov přepravovat trajektem. Převoz trvá sice jen 20 minut, ale malým cestovatelům to bude stačit. Jsou zde pláže s velmi pozvolným vstupem do moře, kde mohou i ti nejmenší pozorovat malé rybky. Všude je mnoho dětských hřišť, skluzavek i tobogánů. Městečko je plné pěkných obchůdků, restaurací a cukráren.

 

Velký manuál pro řidiče: nejlepší trasy do oblíbených lokalit

Chorvatský Split, řecká Soluň a bulharské Zlaté Písky, to je trojice lokalit, které Češi milují. Kudy se tam nejlépe dostanete autem a na co pozor?

1. Kudy autem do Chorvatska? Vybírejte ze čtyř tras

Rozhodli jste se pro dovolenou ve Splitu, který leží v jižnějším cípu Chorvatska? Jistě se už těšíte na krásné město s bohatou historií, mnoha památkami, velkým přístavem a hezkými plážemi. A nyní uvažujete nad nejlepší cestou. K dispozici je mnoho variant, ale v žádném případě se nevyhnete nutným silničním poplatkům. Dálnice v Rakousku, Slovinsku, Slovensku i Maďarsku jsou zpoplatněny. Někde můžete dálniční známku řešit předem elektronicky, jinde je lepší zakoupit ji až na hranicích. Po příjezdu do Chorvatska musíte počítat s platbou mýtného. Při nájezdu na placené úseky si vyzvednete u stojanu lístek a dle vzdálenosti, kterou po silnici ujedete, zaplatíte při výjezdu určitou sumu.

Do Chorvatska vede mnoho tras, ale hlavní jsou v zásadě čtyři. Tři vedou přes Rakousko a jedna přes Slovensko.

První trasa je pro ty, kdo se chtějí vyhnout české D1. Můžete zvolit cestu přes dálnici D5 a dále na Wels, Liezen až do Grazu. Dále na Maribor a chorvatský Záhřeb. Tato cesta zahrnuje dva placené tunely, které je ale možno objet. Při této cestě z Prahy do chorvatského Splitu musíte zvládnout kolem 1100 km za zhruba 11,5 hodiny. Trasa je vhodná především pro odjezd ze západu republiky a Prahy.

Druhá trasa vede přes dálnici D1 a dále na Vídeň opět až ke Grazu. Pokračujete na Maribor a Záhřeb. Při odjezdu z Prahy je to celkem 1086 km za 10,5 hodiny. Tato trasa je jedním z hlavních koridorů a nenarazíte zde na placené tunely.

Třetí trasa vede z Prahy na České Budějovice, dále Linz, Salzburg, Villach, Lublaň, Koper, Rijeku a Split. Vyhnete se tak možným kolonám v okolí Grazu, ale budete muset projet placeným tunelem Karavanky, který je na hranicích mezi Rakouskem a Slovinskem. Cesta je z Prahy dlouhá 1255 km a trvá 13,5 hodiny.

Poslední trasa vede překvapivě přes Slovensko a Maďarsko. Pojedete na Bratislavu, Szombathely, Lendavu, Varaždín a Záhřeb. Z Prahy je to 1125 km a 11 hodin. Tato trasa není tak oblíbená a využívaná. Pokud se tedy chcete maximálně vyhnout kolonám, je to varianta přímo pro vás.  

 

2. Autem do Řecka: která cesta je nejrychlejší?

Řecká Soluň láká turisty na krásné památky, výhledy, promenádu i pláže oceněné modrou vlajkou čistoty. Po výborném obědě v jedné z místních restaurací se můžete svézt na výletní lodi a poté lenošit na písčité pláži. Program dovolené máte jistě naplánovaný a nyní zbývá vyřešit, jak se do Soluně dostanete.

Záleží na vás, jak moc chcete poznávat země po cestě nebo jak často máte v plánu dělat si přestávky. Nejrychlejší cesta z Prahy do Soluně vede přes dálnici D1 do Brna a dále na Bratislavu, maďarský Budapešť, srbský Bělehrad, Kumanovo v Severní Makedonii a na řecké Evzoni. Odtud vám do Soluně zbývá už pouhých 83 km. Celá cesta je z Prahy dlouhá 1540 km a při běžném provozu bude trvat 15,5 hodiny.

Další možností je cesta přes Německo, Rakousko a Itálii nebo přes Černou Horu a Albánii. Variantou je také trasa přes Rumunsko a Bulharsko.

 

3. Autem do Bulharska: dálnice, nebo vyhlídková trasa?

Ať už cestujete s rodinou nebo jenom ve dvou, Zlaté Písky si oblíbíte. Koupat se budete na písčitých plážích se zlatavým pískem a děti se vyřádí ve velkých vlnách a při sbírání mušliček. Tamní kolonáda je plná obchůdků, restaurací a dětských atrakcí. Na obhlídku okolí si můžete půjčit čtyřkolo nebo můžete jít pěšky na romantickou procházku po přírodě.

Cesta bude dlouhá, ale záleží na vás, jak si ji užijete a naplánujete. Na Zlaté Písky vedou dvě hlavní trasy. První přes Srbsko a druhá přes Rumunsko.

Trasa přes Srbsko bývá rychlejší, protože téměř celou dobu nesjedete z dálnice. Budete muset koupit českou, slovenskou a maďarskou dálniční známku. V Srbsku zaplatíte za tři mýtné brány. Z Prahy celkem 1757 km (18,5 hodiny) pojedete přes Brno, Bratislavu, Budapešť, Segedín, Novi Sad, Bělehrad, Niš, Sofii, Veliko a Šumen.

Při cestě přes Rumunsko se můžete kochat krásnou přírodou a úchvatnými výhledy. Celková vzdálenost z Prahy je 1622 km (17,5 hodiny), ale velmi často se kvůli kolonám zdržíte až o několik hodin déle. Potřebovat budete slovenskou, maďarskou a rumunskou dálniční známku. Pokud vaše cesta začíná v Praze, musíte po D1 do Brna a dále na Bratislavu, Budapešť, Segedín, Arad, Bukurešť, Ruse a Šumen. 

 

Autor: Jiřina Sivcová
Video se připravuje ...