Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemusíte cestovat, abyste viděli nejznámější stavby světa. Můžete je mít i doma!

9. května 2022 | 06:00

Jedinečné, ikonické, dechberoucí. Architektonické skvosty nebo stavby, se kterými jsou spojeny dějinné příběhy, si můžete postavit i ze stavebnic LEGO®. Zažijete pocit jako architekt nebo stavitel a pod rukama vám budou vyrůstat italské Koloseum, indický Tádž Mahal, americký Bílý dům a socha Svobody. V úvodním videu se dozvíte o těchto stavbách mnoho zajímavostí. A to není vše! Představíme vám i rekordy od této legendární značky. To budete koukat!

Všichni je známe z fotek a filmů. Ti šťastnější je dokonce viděli na vlastní oči. Miliony lidí kvůli nim cestují po celém světě, často i přes celou planetu. Ano, mluvíme o ikonických stavbách. A tentokrát se zaměříme na 4 z nich:

1) italské Koloseum

Pouhé dva tisíce let po tom, co v Římě postavili originál, si doma konečně můžete poskládat Koloseum z LEGO kostek. A že se dlouhé čekání vyplatilo! Tenhle ohromující model věrně vyobrazuje všechny fascinující detaily, které najdete i na nejznámějším amfiteátru na světě.

Replika Kolosea sestává z 9036 kostek, a je tak druhou největší stavebnicí této dánské značky. Jak prozradil její designér Rok Zgalin Kobe: „Čím víc jsme model pilovali, tím víc kostiček bylo potřeba na zachycení všech detailů.“

2) indický Tádž Mahal

Jeden z divů skutečné architektury má LEGO svět. Tuhle stavebnici měli fanoušci tak rádi, že ji v roce 2017 (celých 9 let po původním uvedení) musela firma vydat ještě jednou.

Obsahuje 5923 dílků a její centrální kopule se tyčí do výšky 43 cm. Tomu říkáme majestátní hrobka!

3) americký Bílý dům

Tento stavitelský projekt, který zaměstná ruce i mysl, vám umožní postavit si slavnou pamětihodnost se všemi jejími výraznými prvky, včetně neoklasicistních sloupů prezidentského apartmá a sloupořadí spojujících východní a západní křídlo s okolními zahradami s fontánou. Model Bílého domu, který se skládá z 1483 kostiček, lze rozdělit na 3 části, které si tak můžete blíže prohlédnout. Nechybí ani LEGO kostka s nápisem „The White House“, díky níž bude výsledný dojem naprosto dokonalý.

4) socha Svobody

Tato impozantní interpretace věrně reprodukuje harmonické spojení sochařství a architektury s úžasným podstavcem a detailně zpracovanými balkony. Samotná socha má plášť, rozťatá pouta, korunu se 7 paprsky, desky a zdviženou paži držící zlatou pochodeň. S autentickým zpracováním v podobě pískově zelené a béžové barvy a zdobenou cedulkou s nápisem nabízí tento model, ve kterém najdete 1685 kostiček, vysoce obohacující stavitelský zážitek všem, kteří se zajímají o architekturu, cestování, historii a design.

LEGO rekordy:

Nejdražší stavebnice – v tuto chvíli jsou to dvě stavebnice. Za každou zaplatíte přesně 20 999 Kč a obě se pojí se Star Wars: Millennium Falcon a AT-AT.

Největší stavebnice co do počtu dílků – LEGO Art: Mapa světa obsahuje 11 000 kostiček.

Největší stavba – v roce 2017 automobilový výrobce Land Rover chystal premiéru svého nového terénního vozu, a to Land Rover Discovery. A protože to byl jejich nejdůležitější model roku, rozhodli se i jeho slavnostní odhalení pojmout se vší parádou. A nevymysleli nic menšího než nechat svůj nový model projet pod slavným Tower Bridge. Tedy pod jeho modelem kompletně postaveným z LEGO dílků. Ke splnění tohoto plánu tak bylo potřeba 5 měsíců práce a neuvěřitelných 5 335 200 kostiček této stavebnice.

Podívejte se do galerie na všechny tyto neuvěřitelné výtvory:

Autor: Martina Miláčková, spolupráce s LEGO