Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Luxusní kulinářské zážitky, ale i skryté pouliční skvosty – obojí je Dubaj!

7. října 2020 | 06:00

Říká se, že jídlo je nejlepší způsob, jak porozumět kultuře. Seznamte své chuťové pohárky s proslulými, ale i s méně známými kulinářskými poklady Dubaje. Prozkoumejte s námi světové kuchyně, které vám může Dubaj nabídnout, a na vlastní kůži poznejte, proč je toto město čím dál častěji nazýváno kulinářskou metropolí.

Al Ustad Special Kabab – tam, kde jedí i VIP osobnosti

Al Ustad Special Kabab patří mezi cenově dostupné dubajské restaurace, které navštěvují turisté i místní obyvatelé. Tato oblíbená íránská restaurace se nachází jen kousek pěšky od oblasti Al Seef a historické čtvrti Al Fahidi a je součástí celé řady prohlídek pro milovníky jídla a kulinářských průvodců. Návštěvníkům nabízí štědré porce grilovaného kebabu, voňavou rýži a lahodný zážitek za rozumnou cenu. Tato rodinná jídelna je také známá svou přátelskou atmosférou, a tak není divu, že si sem cestu najdou hosté z celého světa včetně dubajských VIP osobností a nejrůznějších celebrit.

Autentická kuchyně během jedné exkurze

Zažijte neotřelý pohled na to, co Dubaj nabízí v gastronomické scéně a to díky Frying Pan Adventures. Pod vedením zkušeného průvodce opustíte na 3-4 hodiny turisticky nejznámější místa a vydáte se do méně známých a postranních uliček, které jsou plné skrytých kulinářských pokladů. Dubaj nejsou jen místa plná lesku a stylu, ale také skromné svérázné jídelny a tradiční bistra. Právě na tato autentická místa se Frying Pan Adventures zaměřuje. Zaručujeme, že tuto prohlídku zakončíte s plným břichem a mnohem hlubším pochopením kuchyně Středního východu.

Zkuste Mandi, tradiční arabské jídlo

V Dubaji najdete široké spektrum restaurací, kde budete mít možnost vyzkoušet tradiční arabské jídlo. Za zkoušku určitě stojí Mandi, které je považováno za jedno z nejlepších arabských jídel vůbec. Tento chod se skládá převážně z masa a rýže se speciálním kořením, které je tradičně vařené v podzemní peci. Al Marhabani Restaurant je vyhlášený právě pro nejlepší Mandi ve městě. Ve většině restaurací, kde se Mandi podává hosté sedí tradičně na zemi ve stylu majlis.

Různé druhy jídel kousek od pláže

Dubaj – město s více než 150 národnostmi – nabízí kuchyně ze všech koutů světa. Pláž La Mer spojuje všechny tyto chutě a vytváří tak skutečný ráj pro milovníky jídla. Od francouzských lahůdek přes středomořské chody až po autentické indické a japonské pokrmy - na La Mer si vybere každý. Kromě výborného jídla, je zde o zábavu postaráno jak pro dospělé, tak i pro ty nejmenší.

Čas na kávu, čaj či čokoládu?

Káva je odjakživa důležitou součástí arabské kultury a Muzeum kávy v Dubaji návštěvníkům názorně ukazuje proč. Kromě vyslechnutí příběhu o původu kávy, shlédnutí např. mlýnků používaných v první světové válce si zde můžete vychutnat i čerstvě namletou várku.

Karak Chai - čaj, který je sladký, lahodný a dobrý pro duši. Jedná se o aromatický kořeněný čaj s mlékem, který je celosvětově známý pro svou jedinečnou chuť. Široce se těší v Indii, Pákistánu, Kataru, Spojených arabských emirátech, kde se obecně nazývá Kadak nebo Karak. Karak Chai najdete v kavarnách v každé čtvrti, a to za velmi dobrou cenu, pouze 1 Dirham (v přepočtu 6 Kč). Díky své dlouhé tradici mnoho místních si dává Karak na snídani nebo i na večeři.

Pokud však dáváte přednost čokoládě před kafem nebo čajem, Mirzam je to pravé místo pro čokoholiky. Jen 20 minut jízdy od Muzea kávy se nachází továrna na čokoládu. Kromě výborné čokolády si můžete užít i samotný proces výroby — od pražení kakaových bobů až po balení tabulek čokolády. V továrně je i obchod s kavárnou, kde si návštěvníci mohou zakoupit krásně zabalené výrobky, vhodné nejen jako dárek pro vaše blízké, ale i k připomenutí čokoládového zážitku v Dubaji.

Logma: Vezměte své chuťové pohárky na orientální cestu

Toto ležérní bistro, které se nachází v nejmódnějším dubajském venkovním nákupním centru Boxpark, servíruje autentickou arabskou kuchyni Khaleeji. Vychutnejte si snídaňové speciality jako chebab (emirátské palačinky) a khameer (chlebové placky podávané s datlovým sirupem a sýrem) nebo vydatnější pokrmy jako třeba kuře na emirátský způsob s rýží. Ti, kteří hledají něco lehčího, mohou vybírat ze salátů a originálních sendvičů, rozhodně ale neodcházejte, aniž byste ochutnali oblíbený mléčný dort ze šafránového mléka. Doporučená objednávka: Balaleet – verze v podniku Logma sestává ze šafránem kořeněné omelety sypané sladkými těstovinami vermicelli.

Cé La Vi – oběd s výhledem na Burdž Chalífu

Užíváte si rádi výšky a úchvatné výhledy ve spojení s jídlem? Cé La Vi je restaurace, která se nachází v 54. patře nového hotelu Address Sky View s opravdu jedinečným výhledem. Jedná se o ideální místo pro zachycení nejvyšší budovy světa mezitím co rozmazlujete vaše chuťové pohárky moderní asijskou kuchyní. Restaurace nabízí výhodné polední menu v průběhu celého týdne a vy byste si ho neměli nechat ujít.

Luxusní stolování „pod vodou“ na palmovém ostrově

Zažijte jedinečné stolování v Dubaji, v ikonické, mnohonásobně oceněné restauraci Ossiano v hotelu Atlantis, The Palm. Pohodlně se usaďte pod třpytící se lustry a užijte si ohromující výhled na celostěnové akvárium, kde se prohání více než 65 000 mořských živočichů nedaleko vašeho stolu. Ossiano je dokonalým místem pro romantické schůzky, mísí se zde vynikající evropská kuchyně s podmořským dobrodružstvím a živou hudbou v pozadí. Tato restaurace získala čtyřikrát ocenění jako podnik s nejlepšími pokrmy z mořských plodů v Dubaji, proto se nemusíte bát, že při objednávání sáhnete vedle.

Jihoamerické luxusní stolování v samotném srdci Dubaje

COYA je jednou z nejzajímavějších dubajských restaurací, která se vyznačuje jihoamerickou chutí a příjemnou happeningovou atmosférou. Dva roky po otevření v Londýně se oceněná peruánská restaurace vydala do Dubaje, aby se stala vítaným zpestřením místní gastronomické scény. Nabídka restaurace COYA je široká a tvoří ji dynamická kombinace jihoamerických klasických pokrmů od tacos, přes špízy až po peruánské sashimi, takže doslova přetéká chutěmi.

Autor: red
Video se připravuje ...