Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mýty o Dubaji aneb nevěřte všemu, co se povídá. Alkohol ani bikiny nejsou zapovězeny!

16. září 2020 | 16:00

Patříte do skupiny lidí, která ještě neměla možnost Dubaj navštívit, a zvažujete, zda je to dobrý nápad? Určitě víte, že je Dubaj jedno z nejluxusnějších měst na světě, a možná si proto myslíte, že musí být automaticky extrémně drahé a nedostupné. Přesně tohle je jeden z mýtů, který o Dubaji traduje. Jak je to s dalšími mýty, ať už se bavíme o pití alkoholu, nošení bikin nebo o městě, kde je jen písek a poušť? Pojďme se na ně podívat zblízka.

Ano, Dubaj je cenově dostupná

Dubaj má pověst drahého města, ale to neznamená, že musíte zastavit svůj dům nebo auto, abyste si mohli užít atrakce, které nabízí. V posledních letech roste počet tříhvězdičkových hotelů a apartmánů, stejně tak jako popularita AIRBNB, které nabízejí vysoce kvalitní služby.

Dubaj je město otevřené všem a každý rok nabízí zajímavější zážitky, mnoho z nich zdarma nebo za přijatelné ceny.

Vydejte se do Deiry a prozkoumejte tradiční souky (neboli trhy), plné koření, textilu a zlata. Na trhy se dostanete metrem nebo po vodě Dubai Creeku na tradičních lodích abra. Kde jinde nasát atmosféru a vůně arabského světa než zde. Umění smlouvat je zde výhodou.

Chtěli byste se dozvědět vice o islámské kultuře a historii regionu? Návštěva Jumeirah - jedné z největších mešit ve městě, vás vyjde na pouhých 200 Kč. Na prohlídce se návštěvníci dozvědí více o islámských svátcích, rituálech, tradicích a kuchyních. Pokud vás napadají dotazy, na které byste rádi znali odpovědi, jste tu správně. V mešitě jsou k dispozici i edukativní programy pro děti.

Žádný výlet do Dubaje by nebyl úplný bez toho, aniž byste navštívili nejvyšší budovu světa Burj Khalifa, která je vysoká 828 metrů. Pokud si rezervujete vstupenky předem na vyhlídkovou plošinu “At The Top” ve 124. a 125. patře, můžete vstupenky pořídit za 900 Kč na osobu.

Pokud vám vyhládlo, vydejte se do ulice 2nd of December, kam vyráží všichni místní na výborné levné jídlo. Tato rušná ulice, dříve známá jako ulice Al Dhiyafa (je-li váš taxikář zmaten), je místem, kde můžete vyzkoušet jídla ze všech možných koutů světa - Indie, Íránu, Libanonu a dalších. Vyzkoušejte zde populární biryanis, ale ujistěte se, že u sebe máte peníze v hotovosti, neberou zde totiž karty.

Preferujete-li spíše odpočinek na pláži, v Dubaji existuje mnoho veřejných pláží, které jsou volně přístupné pro všechny.

Viděli jste už Tančící dubajskou fontánu? Silné vodní trysky ukryté v třiceti akrovém jezeře Burj Lake, které se rozkládá u obchodního centra The Dubai Mall, jsou strategicky rozmístěny na ploše zhruba dvou fotbalových hřišť. Fontána tryská současně až 22 000 galonů vody do výšky až 140 metrů a každý den přitahuje tisíce návštěvníků. Fontána ožívá denně od 18 hodin každých 30 minut.

Ano, můžete si dát alkoholický drink

Jeden z dalších mnoha proslulých mýtů je o konzumaci alkoholu v Dubaji. V tomto velkoměstě existuje spoustu slavných klubů a barů ve kterých si noční život můžete naplno užít. Alkohol sice nenajdete v běžných supermarketech, ani místních večerkách, ale ve specializovaných obchodech nebo třeba na letišti. Konzumace alkoholu na veřejnosti však povolená není.

Ano, Dubaj má i hory

Dubajské horské městečko Hatta je ideálním místem, pokud si chcete odpočinout od ruchu velkoměsta. Jen něco málo přes hodinu jízdy z centra Dubaje tu najdete drsný horský terén ideální pro jízdu na horském kole nebo modré jezero lákající k projížďce na kajaku. V centru aktivit Hatta Wadi Hub máte možnost vyzkoušet široké spektrum placených, ale i bezplatných aktivit, jako je lukostřelba, hod sekerou, zorbing nebo třeba obří 12metrovou vodní skluzavku.

Po dni plném aktivit si můžete postavit stan v kempu Hatta, ugrilovat si něco dobrého k snědku a vychutnat si noc pod hvězdami.

Ano, Dubaj má divokou zvěř

Říkáte si, že zde nemůže být bohatá fauna? Jste opět na omylu. Co se týká suchozemských živočichů, symbolem arabského světa je jistě velbloud, který má pevné místo v běžném životě obyvatel. V SAE se konají tradiční velbloudí dostihy nebo dokonce velbloudí soutěže krásy. Rádi byste se na velbloudovi projeli, ale nemáte cestu do pouště? Máte možnost např. na pláži Jumeirah, kde se kromě projížďky na velbloudech dozvíte I informace o životě samotných velbloudů.

Naprosto fascinující je také plejáda ptačích druhů, které se v zde dají zahlédnout. Sokol je považován za národního ptáka SAE a jsou zde nesmírně vážení. V poušti si tyto dravce máte možnost prohlédnout zblízka nebo navštivte Falcon museum pro mnoho užitečných informací. V centru rušné Dubaje se nachází i deštný prales - The Green Planet, kde můžete objevovat krásy živého tropického ekosystému. Najdete zde více než 3000 tropických rostlin a živých zvířat. 

Během chladnějších měsíců můžete sledovat stovky plameňáků v jejich přirozeném prostředí, a to v přírodní rezervaci Ras Al Khor, kde vstup je zcela zdarma. Další možností, kde sledovat až 170 různých druhů ptáků je oáza Al Qudra Lakes, kde si kromě pozorování ohrožených druhů můžete užít i piknik.

Ano, Dubaj je COVID-bezpečná

Dubaj jako jedno z nejvíce multikulturních a kosmopolitních měst na světě je velice bezpečná. Bezpečnost návštěvníků a místních obyvatel je pro vládu Dubaje prioritou. Certifikát ‚Dubai assured‘ (‚Dubaj – zajištěno‘) je součástí úsilí představovat populární emirát jako jednu z nejbezpečnějších destinací světa.

Dubaj zavádí v rámci úsilí o zajištění maximální úrovně zdravotní připravenosti města certifikaci a označení hotelů, obchodů, restaurací a atrakcí, které uplatňují veškeré hygienická nařízení pro prevenci a zvládání onemocnění covid-19. Speciálně vytvořená známka se vydává zdarma a platí 15 dnů. Po opětovném ověření stavu ze strany inspektorů příslušných úřadů ji lze každé dva týdny obnovit. Podniky mohou prezentovat plnění požadavků na ochranu zdraví a bezpečnost také začleněním tohoto vizuálu do své marketingové komunikace.

Ano, bikiny si přibalte s sebou

Díky celoročnímu slunci je Dubaj ideálním místem pro koupání v oceánu nebo v hotelových bazénech. Nezapomeňte si přibalit své bikiny abyste si naplno mohli užít koupání, ať už v lázních nebo v oceánu. Nová pláž La Mer nabízí kromě moderně vybavených pláží i dobré jídlo, nakupování a dokonce i aquapark. Další velmi známá a oblíbená je pláž Jumeirah Beach Residences (JBR), kde se snoubí odpočinek, moře, písek, prémiové kavárny a hřiště.

Pro ty z vás, kteří nemají rádi písek jsou tu plážové chatky, zábava v podobě jízd na velbloudech nebo aquaparky.

Ano, Dubaj má bohatou kulturu

Vraťte se zpět v čase a zjistětě něco o tom, jak vypadala Dubaj na konci 19. století návštěvou historické městské části Al Fahidi. K vidění je nejen tradiční architektura, ale najdete zde i spoustu tradičních čajoven a kaváren, kde můžete nasát tu pravou atmosféru. Návštěva staré části Dubaje a trhů je též naprostou nezbytností. Pořídíte zde přes luxusní látky, suvenýry, až po čerstvé koření. Pro lepší porozumění dubajské kultuře a zvykům navštivte Centrum šejka Mohammeda pro kulturní porozumění. Centrum zve návštěvníky k účasti na řadě aktivit včetně kurzů arabštiny, prohlídek zaměřených na kulturní dědictví a prohlídek mešity s průvodcem.

Autor: red
Video se připravuje ...