Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podzimní výlety po Čechách: Kam vyrazit za dobrým vínem?

..
17. září 2020 | 06:00

Pokud jste milovnicí vína jako já, určitě na pár dnů vyrazte do jedné z největších vinařských oblastí na Znojemsku. Ochutnáte tu například nezaměnitelný Sauvignon z vinice Kraví hora.

Branou do Nového Šaldorfu-Sedlešovic je most přes řeku Dyji. Už když do oblasti přijíždíte, vidíte neuvěřitelnou rozlohu vinic, která vás jednoduše ohromí. Vinohrady se rozkládají v tratích Nad sklepy, Na dolině, nejlepší polohu a podloží má sedlešovická Kraví hora proslavená především nezaměnitelnou chutí a vůní odrůdy Sauvignon. Nemohu ovšem říct, že zdejší Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené by mi nechutnaly.

Modré sklepy

Nový Šaldorf je vinný poklad na Znojemsku i na celé Moravě. Najdete tu největší areál modrých sklepů. Více než 180 vinařských staveb zabírá plochu devět hektarů a tvoří sklepní náměstí dlouhé 800 metrů. Tajemství názvu památkově chráněného souboru Modré sklepy se ukrývá pod zemí. Materiál podloží, v němž jsou sklepní prostory vyhloubeny, tvoří pískovec prostoupený vrstvami modrošedého jílu, který působí dojmem namodralé výzdoby sklepního interiéru. Mimo modrých sklepů jsou zde ale i stavby, jejichž klenba je z pálených cihel.

Spojené lisovny

Centrem vinařské kolonie je historický kládový lis z 18. století. V obci jsou lisovny vždy spojené po dvou k sobě. Každá má vlastní vchod, sklep i lis. Od května do září postupně otevřelo své sklepy 13 vinařů. Každý den v týdnu je můžete navštívit od 17 do 22 hodin. Degustace vín, posezení a občerstvení je podle individuální nabídky každého vinaře, například vinařství Náprava otevírá už v deset hodin dopoledne.

Ze Znojma vinobusem

Od 1. července se můžete vydat na cestu po zajímavých vinařstvích vinobusem. Ten vyráží z centra Znojma pravidelně ve třech časech – v 10.00, 13.45 a 17.15. Trasa, jež měří celkem 45 kilometrů, vede vinicemi i vinařskými obcemi, kde lze ochutnat víno. Zastávek je sedm a jednou z nich je i Nový Šaldorf. Cesta stojí 150 korun. (Vinobus.cz)

Voňavé koláče z hrušek a jablek, tipy na nejlepší recepty z hub nebo návod na netradiční podzimní dekorace najdete v novém speciálu Blesk pro ženy! Koupíte ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6553503:gallery:true:true

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...