Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vypravte se za krásami Havaje s Janou Paulovou

1. září 2009 | 09:49

Havaj je synonymem pohody, klidu, místa, kde vás nikdo neotravuje a je vám tam dobře.

„Nejraději to mám tam, kde žiju. Mám štěstí, že bydlím na krásném místě, okolo nás je několik kilometrů lesa, jsme v kopcích, a přitom v dosahu Prahy. Protože cestování nejen za prací, ale i to pro radost je mojí největší životní náplní, jsem šťastná, že se můžu vracet právě sem. Umím si představit, že bych žila třeba v domku s výhledem na oceán v kalifornském Carmelu nebo někde na úpatí Alp, ale tenhle život mě vrhl právě sem, a tak už s myšlenkou žít někde jinde moc nekoketuju. O to raději se vydávám do různých končin světa, měla jsem možnost spát ve stanu na úpatí Mount Everestu ve výšce kolem šesti tisíc metrů, meditovat v Keralena Backwaters, obcházet v Indii spolu s milionem a půl věřících posvátnou horu Arunachalu, lézt s jedním z nejlepších českých horolezců Radkem Jarošem v Českém ráji nebo šnorchlovat na Maledivách mezi žraloky. O tuhle galerii v mé hlavě mě nic nepřipraví, jen snad ten Němec, co krade úplně všechno. Jak se jmenuje? Jo, Alzheimer. Nedávno jsem byla na Havaji a projela a prochodila jsem většinu ostrovů. Překrásné exotické ostrovy a neuvěřitelně milí a pohostinní lidé vás uchvátí. Návštěvu tohoto ostrovního ráje všem opravdu doporučuji. “

Výpravy za krásami světa s Janou Paulovou
Autor: Michal Protivanský

Aloha, vítejte na Havaji!

„To je Havaj!“ říkají i lidé, kteří tam nikdy nebyli. Mark Twain řekl, že to je nejlíbeznější flotila ostrovů, která kdy v oceánu zakotvila.

O tomto tropickém ráji nemusíte jen snít, můžete tam odletět a užít si tu nádheru na vlastní kůži. Jen se musíte připravit na to, že luxusní dovolená stojí zhruba od 50 000 korun, ale lze ji pochopitelně pořídit i daleko levněji. Co se dá od pobytu na krásných ostrovech čekat? Perfektní mix tropické exotické atmosféry a zároveň kvalitní zázemí pro turisty. Možná, že už na letišti vám havajská dívka dá kolem krku typický věnec květů...

VÍTE, ŽE:

- Havajské ostrovy leží 4000 kilometrů západně od Kalifornie, v Tichém oceánu?

- Tvoří je přes sto ostrovů a atolů, z nichž nejznámějších je osm: Hawaii – Big Island, Maui, Kauai, Oahu, Lanai, Molokai, Niihau a Kahoolawe?

Květy ibišků vás budou všude obklopovat.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

- Od roku 1959 je Havaj jedním ze států USA?

- Ostrovy jsou vulkanického původu a mají řadu činných sopek?

- Úředními jazyky jsou havajština a angličtina?

Moře i džungle
Největším lákadlem Havajských ostrovů jsou nekonečné bílé pláže, strmé útesy, skryté zátoky vhodné ke koupání i potápění, dost velké vlny na surfování, ale také džungle plná tropického ovoce a na každém ostrově nějaký výjimečný přírodní úkaz. Na své si zde přijdou i surfaři a dobrodruzi, kteří se rozhodnout vyrazit do džungle. Příroda je na Havajských ostrovech zastoupená ve všech klimatických pásmech. Zatímco u moře na plážích panuje subtropické podnebí, na vrcholcích hor můžete vidět sníh. Je tu velice stálé počasí a střídají se tu jen dvě roční období: léto s průměrnou teplotou kolem 30° C a zima, kdy je jenom o tři stupně méně. Dny jsou dlouhé a slunečné a horko zmírňuje příjemný vítr.

 

 

Asie na dosah
Jistě si vybavíte americký velkofilm Pearl Harbour – příběh odehrávající se v době útoku Japonců na klíčový americký přístav na Havajských ostrovech. Minulost naštěstí zmizela v nenávratnu a možná vás překvapí, že právě tady žije velká asijská populace včetně Japonců. Množství přistěhovalců z Asie sem přijelo za prací na cukrových plantážích v devatenáctém století. K předkům mezi původními obyvateli se hlásí jen kolem 22 procent obyvatel.
V každém případě tu potkáte milé a komunikativní lidi, kteří nikam nespěchají a rádi s vámi pohovoří. Čas pro ně moc neznamená. Budou vás zdravit ve svém jazyce: „Aloha!“ Těšit se můžete i na jejich pohostinnost.

 

O tomto tropickém ráji nemusíte jen snít, na Havaj se můžete i vypravit.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

 

Vzduchem, nebo lodí?
Milujete cestování stopem, ale v Česku se bojíte? Na Havaji můžete tímto způsobem cestovat naprosto bezpečně. Většina turistů si ale pro přepravu na ostrovech půjčuje auto, patříte-li mezi cyklisty, nadchnou vás vyjížďky na kole. Pro úplnost dodejme, že ostrovy spojuje letecká doprava a trajekty.

NÁŠ TIP:
O ráji na zemi se vám bude možná zdát, pokud se rozhodnete užít si romantickou noc na pláži. Nkdo by vás neměl vyhnat, ale přesto si raději dopředu zjistěte, zda nepotřebujete k rozbití stanu zvláštní průkaz.

Je libo si trochu zalyžovat?
Ne, to není nesmysl. Vydejte se na Velký nebo také Orchidejový ostrov. Jeho rozloha je větší než součet zbývajících sedmi hlavních ostrovů a je jediný, na kterém je ještě činná sopka – Mauna Loa (4171 m n.). Právě tam se dá bez problémů lyžovat. Na vrcholu stojí astronomická observatoř. Zajímavostí je, že lávové útvary této sopky se využívaly při nácviku kosmonautů. Sloužily jako trenažér na chůzi po měsíčním povrchu.

 

Na Havajských ostrovech vás nadchnou hory i romantické pláže, lákající ke slunění.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Podlehněte kouzlu ostrova Oahu
K tomuto krásnému úrodnému ostrovu se vážou jména, která jste už určitě slyšela, názvy, jež znějí stejně příjemně jako Havaj – například Honolulu (Zátoka mušlí) nebo Waikiki…
Metropole ostrovního ráje – Honolulu vás překvapí svou dynamikou, luxusními hotely, dálnicí, leskem obchodních center a mrakodrapů. Přímo ve městě se nachází pláž, na které prý potkáte celý svět: Waikiki. Měří přes tři kilometry a její bílý písek láká ke slunění se. Čilý ruch na ostrově se probouzí po setmění, kdy otvírají taneční kluby, bary a hospůdky. Vyplatí se tady strávit aspoň jednu noc. Nenechte si ujít ani Diamond Head (Diamantovou hlavu) – sopečný kráter poblíž Waikiki, z něhož je nádherný výhled na město.

 

Další místa, která byste určitě měli navštívit:

- Na Maui vás nadchnou hory a slavná sopka Haleakala, jež je sídlem boha Mauí, boha Slunce. A pokud holdujete potápění, nebude chtít ostrov opustit.

- Nejsevernějším a zároveň nejstarším je ostrov Kauai, nazývaný též Zahradní – tropický ráj. Kvůli nádhernému prostředí v Waimea Canyon (Grand Canyon Pacifiku) se zde natáčel Jurský park.

- Molokai je asi nejklidnější ostrov ze všech. Pokud si toužíte hlavně odpočinout a nabrat nové síly, pak jeďte právě tam..

Autor: zpracovala: Olga Poucheová
Video se připravuje ...