Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zora Jandová: Sluncem spálenou kůži mi zachránil jogurt

6. srpna 2009 | 13:36

My Češi sníme marný sen o tom, jaké by to bylo, kdybychom měli moře. Naštěstí existuje „země zaslíbená“, kde moře mají, ceny jsou tam pro nás velmi příjemné a ještě se tam domluvíte česky - Bulharsko.

Za vůní dálek se Zorou Jandovou

„Hodně s manželem cestujeme s Amforou. Tímhle způsobem už jsme projeli celý svět. Ze všech cest si vozím nějaké výrazné zážitky, které jsou především vizuálního charakteru. Jako například, když jsme pozorovali z Cukrové hory nad Rio de Janeirem, jak se město zahaluje do tmy. Přiznávám ale, že kromě těchto a služebních cest málokdy vyrážím do zahraničí sama. Už mě to tolik nebaví. Jsem nejraději doma. A úplně nejlepší je, když odjede Zdeněk s dětmi a já jsem doma úplně sama. To je pro mne nejvíc. Nic mi tady nechybí.“

Zora Jandová odletěla do Antálye utužit manželské pouto s nevěrným Zdenkem Mertou a dcerou Ester
Autor: Jiří Hadač

Jak vzpomíná na Bulharsko?

„V Bulharsku jsem byla mnohokrát. Poprvé ještě jako dítě na Slunečním pobřeží. A to mi utkvělo nejvýrazněji v paměti. Pamatuji si na melouny a taky na to, jak jsem se na sluníčku spálila. Místní lidé mi pak na spáleninu přikládali jogurt a tvaroh. A úžasně to pomáhalo. Dodnes to používám, když náhodou nemám pro ruce žádný panthenol.“

Bulharsko
Autor: Exim tours

BULHARSKO - české moře

V devadesátých letech Češi do Bulharska moc nejezdili. Museli jsme se nejdřív nasytit západní Evropy a vůní zámořských dálav jiných kontinentů. Mezitím se bulharská letoviska vylepšila a my jsme v posledních letech tuto zemi znovu objevili. Služby sice stále mírně pokulhávají, ale zjistili jsme, že je tu stejně jako jinde čisté moře, hezké pláže, fajn lidé a přehršle památek. Jednu výhodu navíc nemá žádná jiná přímořská země: je tu levně. Ceny, i když rok od roku mírně stoupají, jsou pro nás stále výhodné. Čím jižněji pojedete, tím levněji zboží a služby pořídíte.

Vynikající kuchyně
Většina zájezdů do Bulharska je nabízená bez stravy, ale seženete i služby all inclusive, polopenzi nebo ubytování se snídaní. Jídlo si k ubytování můžete na místě i dokoupit. Většinou pak docházíte na stravu do nejbližšího hotelu nebo restaurace, které obvykle majitel vašeho ubytovacího zařízení provozuje.
Jste-li vášnivá kuchařka a chcete vyzkoušet vaření z bulharských ingrediencí, pamatujte, že ve všech letoviscích seženete vše, na co jste zvyklá: od pečiva, přes mléčné výrobky, vynikající čerstvou zeleninu až po uzeninu, plus různé pochoutky, které se u nás koupit nedají, například koření zajímavých chutí.
Pokoje v penzionech jsou většinou vybavené ledničkou a varnou konvicí, proto není problém potraviny uskladnit nebo si ráno připravit čerstvou kávu, jak jste zvyklá z domova.

 

Panorama
Autor: Exim tours

 

Pokud se vám nechce vařit, průměrná cena jídel v restauraci je zde nižší než v Česku. Bohaté menu i s pitím pořídíte kolem 150 Kč. Moře zaručuje čerstvé ryby a mořské plody, teplé podnebí zase skvělé saláty. Nezapomeňte vyzkoušet zdejší speciality jako kavarmu, musaku či studenou polévku tarator, která v teplých dnech osvěží. Aspoň jednou si dopřejte zdejší grilované maso okořeněné bulharským kořením. Vychutnáte si ho úplně jinak než to, které si připravíte na zahradě.
Vodu můžete pít z kohoutku, výborné jsou i zdejší pálenky a džusy.

S češtinou uspějete
Lidé zde jsou milí a přátelští. Nezkoušejte na ně však mluvit německy nebo anglicky, mluvte česky, budou vám rozumět, navíc nás mají rádi. Bulhaři píšou azbukou, ale většina nápisů je i v latince a jídelní lístky dokonce i v češtině. Pobaví vás a zároveň potěší, když uvidíte roztomilé pravopisné chyby. V některých letoviscích dokonce mají české televizní vysílání.

 

Bulharsko
Autor: Exim tours

Není všechno růžové
Není tak dávno, co výtvarník David Černý představil Evropě svou Entropu. Symbolem Bulharska byl turecký záchod. Ačkoli se Bulhaři velmi zlobili, počítejte s tím, že právě záchody jsou bulharskou slabinou, zejména u pláží. Někdy snesete turecký, jindy raději dojdete na pokoj.
Do Bulharska odleťte s eury, která si na místě vyměníte za leva. Dávejte si ale pozor na to, kde své peníze měníte. Spoléhejte raději na banky, směnárny na ulici nejsou spolehlivé. Nechte si poradit o delegáta a neměňte větší obnos peněz, maximálně 50 eur. Pozor: Hrozí krádeže na plážích i v obchodech, berte si s sebou jen nejnutnější věci.
Po plážích se slunečníky obvykle chodí výběrčí, kterému zaplatíte poplatek za slunečník (cca 60 Kč/den), připlatit si lze i lehátko. Na plážích a ve městech vás můžou obtěžovat žebravé děti.

Vyjeďte z pláží ven
Každá cestovní kancelář prodává fakultativní výlety. V každém přístavním městečku kotví lodě, které nabízejí různě dlouhé plavby. Nebojte se nějakou koupit nezávisle na cestovní kanceláři.
I kdybyste nikam jinam nejela, určitě navštivte město Nesebăr. V sezoně je plné turistů, ale jeho návštěva vás nebude mrzet. Odvezte si domů suvenýry a užijte se nádhernou architekturu. Město je zapsané na seznamu UNESCO.

 



O Bulharsku

- Doprava do Bulharska je nejlepší letecká, cesta autobusem z Česka je dlouhá a únavná.

- Bulharské pláže a moře byly oceněné Modrým praporem jako jedny z nejčistších na světě.

- V letošním roce klesly ceny zájezdů asi na nejnižší možnou hranici a vy můžete pořídit skutečně krásnou dovolenou formou last minute už od 8500 Kč bez stravy.

- Domů si odvezte kosmetiku Rose of Bulgaria, přírodní produkty z růžového oleje za nízké ceny. Koupíte tu i krásnou keramiku.

LETOVISKA

Kiten
Moderní městečko s mnoha příjemnými místy k sezení. Leží na mírně vyvýšeném poloostrově, jak je v jižním Bulharsku u přímořských obcí zvykem. Kiten je hodně podobný nedalekému Primorsku. Najdete tu, (i jinde v Bulharsku) restaurace s českým jídelníčkem.

Primorsko
Malé příjemné městečko je nejoblíbenějším cílem Čechů v Bulharsku. Není tak turisticky zajímavé místo jako třeba Sozopol nebo Zlaté Písky. Jsou tu velmi hezké pláže.

Některé bulharské pláže mají ocenění za čistotu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zlaté písky
Zlaté písky jsou hotelový komplex u zhruba čtyřkilometrové pláže. Nabízí atrakce pro turisty a plážové válení. Ceny jsou vyšší než jinde. Blízká přírodní rezervace je ideální na procházky.

Lozenec
Sem jezdí čeští turisté nejčastěji po vlastní ose. Je tu výborný kemp s chatkami a bungalovy, krásné pobřeží a kopcovité vnitrozemí.

Zítra čtěte: Dozvíte se, jaká kuchařka Zora Jandová je, jaké je její nejoblíbenější jídlo a na stránkách Blesk.cz se s vámi podělí i o své oblíbené letní recepty na rybízové koláče a závin.

Autor: Olga Poucheová
Video se připravuje ...