Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na cestách s Danou Batulkovou aneb Tipy na nejkrásnější dovolenou s dětmi

Prázdniny s Danou Batulkovou
13. srpna 2009 | 14:52

Milujete stejně jako Dana Batulková dovolenou u moře a nevíte, na kterou pláž s dětmi vyrazit? Vybrali jsme pro vás tři lokality, kde se vám i vašim potomkům bude líbit.

Na cestách s Danou Batulkovou

"Právě se chystám s dcerou do Paříže. Dostala výlet k patnáctým narozeninám a obě se tam moc těšíme. Mám ráda teplo, takže nejradši jezdím k moři. Loni jsem byla v Turecku, letos navštívím Řecko, ale úplně nejkrásnější dovolenou jsem zažila na jednom z ostrovů Kanárského souostroví, na Tenerife. Vyrazila jsem tam v zimě, což je u herečky opravdu neobvyklé. Divadelní prázdniny jsou totiž přes léto, takže jsem zvyklá na přeplněná letoviska. Tohle bylo úplně jiné. Málo lidí, krásně teplo a navíc neuvěřitelně nádherná příroda. Přestala jsem se divit lidem, kteří potřebují v zimě alespoň jednou vycestovat do teplých krajů."

Nejkrásnější místa pro dovolenou s dětmi

Pro pobyt s dětmi vybírejte místa s postupným vstupem do moře.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Řecko – Rhodos

Zlaté pláže, průzračné moře, starobylé chrámy a pevnosti. Na ostrově Rhodos můžete prožít aktivní dovolenou plnou poznávání dávné historie a s nabídkou skvělých výletů. Navíc – Řekové milují děti.

Pláž sv. Pavla na Rhodosu
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Ostrov je poměrně malý, dá se dobře projet autem. Klidné pláže najdete zejména na jižní straně ostrova. Severozápadní strana je větrná a na moři jsou poměrně velké vlny, pobyt tam by pro vás mohl být zklamáním.

Co musíte vidět
Hlavní město má stejný název jako ostrov – Rhodos. Pyšní se množstvím antických, tureckých a byzantských památek. Nezapomenutelný pro vás bude výlet do překrásného městečka Lindos, kde se pokocháte typickými bílými domečky a nádherným okolím.

Řecko nabízí výlety nejen za historií.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Kam na pláž
Pokud si půjčíte auto, vyrazte na pláž Anthony Quinn. Říká se, že jednou u ní musel slavný herec během noční bouřky nouzově zakotvit svou loď. Když se ráno probudil do slunečného dne, nádherná skalnatá pláž obklopená borovicemi mu vyrazila dech. Řekové mu ji sice odmítli prodat, ale alespoň ji po něm pojmenovali.

Řecko nabízí výlety nejen za historií.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Pro děti
Vydejte se do Údolí motýlů (Petaloudes): stinným údolím protéká řeka, která vytváří velmi příjemné vlhké mikroklima. Na březích rostou stromy, které vylučují smůlu vonící po vanilce. Během července a srpna je toto místo velkým lákadlem pro motýly.

Egypt – Hurghada

Původně malá rybářská osada u Rudého moře se v posledních letech proměnila v turistický ráj. Za relativně málo peněz dostanete velký luxus.
Ubytujte se raději v nové, klidnější části Hurghady, která je na „kopečku“ kolem moderní promenády. V dolním turistickém centru totiž čtyřiadvacet hodin denně troubí auta.

Je libo bazén, nebo egyptské moře?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co musíte vidět
Můžete se vydat na výlet k pyramidám, do Káhiry nebo Luxoru. Počítejte ale s dlouhými cestami. K pyramidám z Hurghady vyjedete kolem půl druhé v noci, litovat ale určitě nebudete.

Pro děti se hodí půldenní výlet lodí na ostrov Giftun. Když budete mít štěstí, uvidíte cestou delfíny. Na krásné písečné pláži na ostrově se vaše ratolesti dosyta vydovádějí. Posádka se postará i o pohoštění. Jen je nutné si s sebou vzít vodu. Té není v Egyptě nikdy nikde dost.

Na ostrově Giftun se za stín platí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kam na pláž
Každý hotel má vlastní starostlivě udržovanou pláž a množství bazénů pro plavce, neplavce i děti a milovníky skluzavek. Nádherné a teplé tyrkysově modré moře nemá chybu. Pláže jsou většinou písčité. Na některých místech jsou v moři korály, takže je víc než nutné pořídit sobě a také dětem boty do vody. Pořezání se o korály je velmi nepříjemné!
Využijte nabídku šnorchlování nebo si vezměte vlastní šnorchl. Moře je plné exotických barevných ryb, sasanek, korálů a dalších krás, které znáte z mořských akvárií a přírodopisných filmů.

Dětem se určitě bude líbit jízda na velbloudu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pro děti
Všechny hotely mají zkušené animátory, kteří se ochotně postarají o skvělou zábavu pro děcka v každém věku. Nejen nejmenším se budou líbit i velbloudi, starším pak jízda na motokárách.

Turecko – Alanya

Krásné historické město Alanya obklopují kilometry nejlepších tureckých pláží. V jeho centru najdete úzké uličky, mešity, věže. Zdobí ho i hezký přístav.

Kolem Alanye jsou nejhezčí turecké pláže.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co musíte vidět
V římských dobách bylo toto město známou pirátskou pevností. Většina památek, které tu jsou k vidění, pochází ze 13. století, za úpozornost stojí například na zachovalé městské hradby nebo Červená věž. V přístavu kotví množství dřevěných motorových lodí, kterým se říká gulety. Můžete se s nimi svézt až k mořským jeskyním s vlhkým teplým vzduchem, který blahodárně působí na lidi trpící astmatem.
V přístavu najdete množství obchodníků s výběrem zlata, kůže, koření a oblečení.

Projížďka na lodi je tradičním turistickým zážitkem nejen v Turecku.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kam na pláž?
Město prý kdysi navštívila královna Kleopatra, která si na mořský břeh dala dovézt písek z Egypta. Dnes je po ní pojmenovaná opravdu krásná pláž, která jako první získala modrou vlajku za čistotu a péči o zákazníky. Teplota vody v létě je okolo 30 °C.

Pro děti
Udělejte si s dětmi výlet do národního parku Köprülü. Najdete tam nádherný kaňon, který vymlela stejnojmenná říčka s ledovou modrou vodou.

Aby byl váš pobyt bez stresu

- S malými dětmi vyrazte na dovolenou, až když povolí největší vedra.

- Pokud máte větší ratolesti, volty služby all inclusive. Určitě oceníte možnost kdykoli pro ně dostat pití a něco malého k snědku.

- Pro pobyt vybírejte místa s postupným vstupem do moře.

- Zjistěte si, kde nabízejí, a využívejte animační programy pro děti (ve velkých hotelových komplexech s animačními programy pro dospělé ale někdy hrozí hluk v době, kdy by dítě mělo spát).

- Při rozhodování se o hotelu volte ten, který má dětské brouzdaliště.

Autor: připravily: mon, oli
Video se připravuje ...