Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Halloween je za dveřmi! Vyřežte si dýňového ducha

28. října 2021 | 06:00

Do tmy zářící oranžová strašidla jsou už tradičním doplňkem Halloweenu. Navozují tu správnou sváteční atmosféru. Lidé si jimi dekorují zahrady, domy i pokoje. A protože se magické datum 31. října rychle blíží, připravili jsme pro vás návod na výrobu svítící dýně.

Nemusí jít jenom o obličej ducha nebo jiného strašidla. Velmi efektivní jsou i různé siluety, mezi nejoblíbenější patří kočky nebo netopýři. Předkreslit si na dýni můžete prakticky cokoliv, návod na vyřezávání bude pořád stejný. Tady je:

Co budete potřebovat:

  • dýni
  • vytištěnou papírovou šablonu
  • úzký ostrý nůž
  • polévkovou lžíci
  • čajové svíčky nebo svíčky ve skleněných ochranných kelímcích
  • fix nebo propisku
  • pro tvorbu malých otvorů u některých motivů je zapotřebí hřebík nebo špejle.

Postup krok za krokem:

1. Dýni pevně postavte na podložku stopkou vzhůru. Předkreslete si na ni tvary, které budete vyřezávat (pro začátek postačí klasická usměvavá nebo mračivá pusa a místo očí trojúhelníčky). Obličej nebo siluety si můžete rovnou nakreslit na dýni lihovým popisovačem či měkkou tužkou. Pro složitější vyřezávání si můžete vytvořit nejprve papírovou šablonu, a tu na dýni přenést. Dýním můžete vtisknout nejrůznější obličeje, veselé i děsivé. Oblíbené jsou také siluety, např. koček, netopýrů a dalších zvířat. Tvořivosti se meze nekladou.

NÁŠ TIP: Inspiraci, co všechno se dá do dýně vyřezat, najdete ve fotogalerii.

2. Teď se můžete pustit do dlabání. Nejdříve vyřízněte víko. Otvor musí být dostatečně velký (asi jako 2/3 dýně), kvůli snadnému vydlabávání i pozdějšímu vkládání svíčky. Řez veďte kolem stonku dýně. Pak víko zvedněte a ostrou a velkou lžící z něj vydlabejte hmotu se semínky a také pevnou dužinu. Pamatujte si, že čím víc dýni vydlabete, tím méně by se měla kazit. Dejte si ale pozor, aby se slupka dýně příliš neztenčila, pak by nemusela být dostatečně pevná.

3. Až bude dýně vydlabaná, můžete začít vyřezávat i vlastní obličej nebo siluetu. Pro vlastní vyřezávání jsou nejlepší tenké a ostré, dobře nabroušené vykosťovací nože. Hlavně to neuspěchejte, nezapomeňte, že pracujete s nožem, který projede snadno nejen dýní, ale i kůží. U měkčích druhů můžete použít i vykrajovátka na cukroví, která dokážou dobře posloužit jako bezpečná a rychlá nahrážka klasického vyřezávání. Aby vyřezávaná část dýně nevypadla celá, nesmí být jednotlivé otvory příliš pospojované.

4. Teď už stačí jen vložit dovnitř čajovou svíčku v kalíšku, zapálit a těšit se na večer.

Jak prodloužit životnost vyřezané dýně?

Rychlé vysušování, ke kterému přispívá svíčka uvnitř, ubírá dýním na kráse hned druhý den. Pokud si je chcete uchovat déle, namočte je na několik hodin do vody. Další metodou je ihned po vydlabání a vyřezání potřít všechny řezné plochy vazelínou, která brání dehydrataci a dýni na chvilku "zakonzervuje".

TIP NA VIDEO: Dýně může posloužit i jako váza. Zjistěte, jak na to.

Video se připravuje ...
Markéta Mayerová: Dýně jako váza • VIDEO: Tomáš Všetečka

Video se připravuje ...