Dýně, jak ji neznáte: Vyzkoušejte plněná kuřecí prsa, nebo dýňové risotto
Dýňová sezóna je v plném proudu. Připravili jsme pro vás proto netradiční, ale přitom lahodné recepty, které strávníky zahřejí a vaši tabuli rozzáří typickou žlutou barvou a neopakovatelnou vůní. Které si zamilujete? Krémové těstoviny s nasládlou dýní, nebo nádherně oranžové risotto?
Salát s pečenou dýní, baby špenátem a kozím sýrem (4 porce)
Salát s pečenou dýní, baby špenátem a kozím sýremAutor: ShutterstockDoba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 15 minutPotřebujete:
- ¼ dýně hokaidó, oloupaná, nakrájená na 2 cm kostičky
- špetka hnědého cukru
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl a pepř, čerstvě mleté
- 250g baby špenátu
- 150g kozího sýra
- 50g piniových ořechů, pražených
Příprava:
Předehřejte troubu na 180ºC. V míse smíchejte kostičky dýně s hnědým cukrem a dvěma lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a rozložte na plech a 15 minut pečte do měkka. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Servírujte v míse s vypranými a osušenými lístky špenátu, rozdrobeným kozím sýrem a zbytkem oleje. Nakonec posypte nasekanými piniovými oříšky. Podle chuti můžete zastříknout citronovou šťávou.
Krémové fettuccine s dýní (4 porce)
Dýňové těstovinyAutor: ShutterstockDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minutPotřebujete:
- 375g fettuccine (neuvařených)
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 20g másla
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1/2 šálku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 500g máslové dýně, pokrájené na 12 cm dlouhé proužky
- 300ml smetany
- 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
- 60g baby špenátu
Příprava:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Nechte okapat v cedníku.
Mezitím rozpalte olej ve velké pánvi a rozpusťte v něm máslo. Snižte teplotu na střední polohu, přidejte česnek a ořechy. Opékejte za stálého míchání asi jednu minutu, až začne česnek vonět. Přidejte dýni a restujte asi dvě minuty a občas promíchejte. Až bude dýně měkká, přidejte smetanu a parmazán. Povařte ještě jednu až dvě minuty. Přidejte špenát, osolte a opepřete, dobře promíchejte a můžete servírovat.
Kuřecí roláda plněná dýňovým pyré a vlašskými ořechy (6 porcí)
Kuřecí prsa plněná dýňovým pyré a ořechyAutor: Shutterstock
Doba vaření: 30 minutPotřebujete:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 na drobno pokrájená cibule
- 4 utřené stroužky česneku
- ¾ rozmixované pečené dýně (cca 200g)
- ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
- ½ čajové lžičky soli
- ⅛ čajové lžičky černého pepře
- ¼ hrnku strouhaného parmazánu
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 6 kusů kuřecích prsou (bez kosti a kůže)
- ¼ hrnku celozrnné mouky
- 1 čajová lžička sladké papriky
- ¼ hrnku strouhanky
- ⅓ hrnku podmáslí
- 2 polévkové lžíce másla
Příprava:
Troubu předehřejte na 180°C. Dýni pokrájejte na cca 2 cm kostičky a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Lehce osolte a opepřete, zastříkněte olivovým olejem a pečte cca 15 minut, až je dýně měkká. Nechte zchladnout, rozmixujte tyčovým mixerem a nechte odstát.
Zatím ve velkém kastrolu rozpalte olivový olej, pak teplotu ztlumte na polovic a přidejte cibuli a česnek. Restujte cca 7-9 minut, až začne cibule zlátnout a karamelizovat. Přidejte rozmixovanou dýni, ořechy, sůl, pepř a parmazán a odstavte z plotny. Nechte cca 30 minut chladnout.
Naklepejte kuřecí prsa tak aby byla cca 1 cm silná. Do každého kuřecího plátku zabalte cca ⅙ dýňové směsi, konce spojte párátky.
Na samostatném talíři smíchejte strouhanku s paprikou a moukou. Kuřecí rolku namočte do podmáslí a obalte ve směsi.V hluboké pánvi rozpusťte máslo, vložte kuře a do zlatova opečte ze všech stran. Pak vložte do pekáčku, ideálně na rošt. Pokud nemáte, vyložte pekáček pečícím papírem. Pečte na 180°C cca 30 minut, až je kuře měkké. Vyndejte párátka a můžete servírovat.
Bruschetta s pečenou dýní a kozím sýrem (6 porcí)
Bruschetta s pečenou dýní a kozím sýremAutor: ShutterstockDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minutPotřebujete:
- 1 máslovou dýni nebo dýni hokaidó, pokrájenou na cca 2cm kostičky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 šalotku, na drobno pokrájenou
- 1⁄2 čajové lžičky čerstvě mleté soli a pepře
- 1 stroužek česneku
- 6 francouzských baget
- 100 g kozího sýra
Příprava:
Troubu předehřejte na 200°C. Smíchejte dýni s olivovým olejem, šalotkou, solí a pepřem. Vložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte dozlatova. Cca 20 - 30 minut. Plátky bagety opečte v toustovači, či na sucho v troubě a potřete česnekem. Ozdobte pečenou dýní a kozím sýrem.
Dýňové risotto (4 - 6 porcí)
Dýňové rizotoAutor: Shutterstock
Doba vaření: 40 minutPotřebujete:
Dýňové pyré a dýňové kostky:
- 1 1/ 2 kg dýně (900 g na pyré a 600 g na ozdobu)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1/4 strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky skořice
- 1/4 čajového čerstvého rozmarýnu (jemně posekaného)
- sůl a pepř
- vodu
- kousek másla
Risotto:
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 velká červená cibule (jemně posekaná)
- 400 g rýže na rizoto
- 1/2 hrnku bílého vína
- 1,5 litru vývaru
- 1/4 strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 čajového čerstvého rozmarýnu (jemně posekaného)
- 1 vrchovatá polévková lžíce mascarpone
- sůl a pepř
- kousek másla
Příprava:
Troubu předehřejte na 200 °C. Nejprve oloupejte 900g dýně, pokrájejte na kousky, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla dýně ponořená. Na mírném ohni uvařte dýni do měkka, až bude voda téměř vyvařená. Nechte zchladnout a rozmixujte tyčovým mixerem na jemné pyré.
Zbývajících 600 g oloupejte a pokrájejte na malé kostky. Rozložte do pekáče vyloženého pečícím papírem, zastříkněte olivovým olejem, přidejte kousek másla, skořici, rozmarýn, osolte a opřete.V předehřáté troubě pečete cca 30 minut, až bude dýně měkká a lehce nazlátlá.
Zatím, co se pyré vaří a zbytek dýně peče, pusťte se do risotta. Ve vetším kastrolu přiveďte k varu vývar, pak stáhněte na minimum. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej, na kterém cca 3-4 minuty restujte cibulku. Přidejte rýži a ještě chviličku restujte. Přidejte víno a za stálého míchání, nechte absorbovat do rýže. Teď začněte po naběračkách přidávat horký vývar. Vždy počkáme, až se tekutina absorbuje, teprve pak přidáme další. Mělo by to trvat cca 30 - 40 minut.
Ve chvíli, kdy je risotto hotové, tedy měkké, ale křehké na skus, přidáme dýňové pyré, zjemníme kouskem másla a dochutíme rozmarýnem. Dobře promícháme a ještě chvíli vaříme na mírném ohni, až rýže všechno pyré absorbuje. Nakonec odstavíme z plotny, přidáme mascarpone a znovu dobře promícháme. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Servírujeme teplé ozdobené kousky pečené dýně.