Středa 13. listopadu 2024
Svátek slaví Tibor, zítra Sáva
Zataženo, déšť se sněhem 3°C

Báječné večeře z jednoho hrnce: Křehké telecí nebo sezónní dýně

  • Spoustu dokonalých jídel zvládnete uvařit pouze v jednom hrnci
    31. srpna 2014 | 06:00

    Komu by se chtělo večer složitě kuchtit? Vyzkoušejte naše tipy na zapečená jídla z jednoho hrnce. Opéct, zamíchat a zapéct, výsledek zaručený!

  • Kuře s rajčaty

    Recepty z jednoho hrnce
    Autor: shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 80 minut



    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    • 1 celé kuře
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 cibuli
    • 2 stroužky česneku
    • 2 plechovky loupaných rajčat
    • 1 lžíci lístků bazalky
    • 2 snítky rozmarýnu
    • sůl, pepř
    • olej


    Postup:

     

    Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte prolisované stroužky česneku a ještě chvíli opékejte. Pak do pánve přidejte loupaná rajčata, osolte, oepřete, přidejte bylinky a omáčku nechte chvíli probublávat. Kuře naporcujte na 8 dílů. Osolte, opepřete, obalte v hladké mouce a opečte na pánvi na oleji dozlatova. Hotové opečené kousky vložte do pekáčku, zalejte omáčkou a dejte na 1 hodinu do trouby předehřáté na 190 °C.

  • Těstoviny s ricottou


    Recepty z jednoho hrnce
    Autor: shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 40 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    • 500 g těstovin
    • 200 g vařeného uzeného masa
    • 200 g dýně
    • 1 lžíci oleje
    • 5 vajec
    • 200 g ricotty
    • 1 lžíci slunečnicových semínek
    • 100 g parmazánu
    • 4 lžíce strouhanky
    • sůl, pepř
    • muškátový oříšek


    Postup:

     

    Těstoviny uvařte podle návodu. Pak je dejte do velké mísy. Přidejte na kostičky nakrájenou dýni a uzené maso. Vejce rozšlehejte s ricottou a promíchejte s těstovinami. Nakonec vmíchejte semínka a podle chuti osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Směs dejte do zapékací mísy. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nakonec těstoviny posypejte parmazánem smíchaným se strouhankou a dejte péct ještě na 10 minut.

  • Rybí nákyp


    Recepty z jednoho hrnce
    Autor: shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 30 minut



    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    • 200 g lososa
    • 300 g pangasiuse
    • 4 vařená vejce
    • 300 ml mléka
    • 50 g másla
    • 200 g pórku
    • 1 lžíci mouky
    • 1 svazek nasekané petrželky
    • 150 g goudy
    • 1 kg uvařených brambor
    • 120 ml horkého mléka
    • sůl, pepř


    Postup:

     

    Na pánvi orestujte nakrájený pórek, pak přidejte mouku, zamíchejte a postupně přilejte mléko. Vmíchejte petrželku, osolte a opepřete. Směs dejte do zapékací mísy. Přidejte na kousky nakrájené ryby. Vše posypejte sýrem a navrch navrstvěte bramborovou kaši připravenou z brambor, mléka a másla. Navrch můžete dát ještě kousky másla. Dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 30 minut.

  • Telecí s cibulkami


    Spoustu dokonalých jídel zvládnete uvařit pouze v jednom hrnci
    Autor: shutterstock.com
    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 90 minut



    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    • 800 g telecího masa
    • 400 g šalotek
    • 1 mrkev
    • 3 lžíce másla
    • 250 ml vinného octa
    • 4 loupaná rajčata
    • 4 stroužky česneku
    • 2 bobkové listy
    • 120 ml červeného vína
    • olivový olej
    • kousek skořice
    • sůl, pepř


    Postup:

     

    Maso nakrájejte na pláty a osmahněte je na másle. Podlejte vínem, osolte, opepřete, přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, rajčata, prolisovaný česnek, bobkový list a skořici. Oloupané cibulky osmahněte v celku na oleji. Přidejte k masu a přidejte ještě ocet. Přiklopte a dejte na hodinku a půl do trouby a pečte, dokud není maso zcela měkké.

  • Zapečené brambory


    Recepty z jednoho hrnce
    Autor: shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 1 hodinu



    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    • 1 kg ve slupce uvařených brambor
    • 300 g kuřecích prsních řízků
    • 200 g malých žampionů
    • 250 ml smetany
    • 1 cibuli
    • 2 lžíce zakysané smetany
    • sůl, pepř
    • olej
    • 3 snítky tymiánu


    Postup:

     

    Na oleji opečte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte houby a chvíli je opékejte. Pak je vyjměte a ve výpeku opečte na nudličky nakrájené, osolené a opepřené maso. Do pánve vraťte maso, zalejte smetanou, přidejte tymián a směs krátce vařte. Zapékací mísu vytřete olejem. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Polovinu rozprostřete do mísy, osolte a opepřete. Přidejte masovou směs a navrch dejte druhou vrstvu brambor. Opět osolte, opepřete a potřete zakysanou smetanou. Pak dejte péct asi na 40 minut do trouby předehřáté na 190 °C.

Autor: pil
Diskuse ke článku
.