Báječné večeře z jednoho hrnce: Křehké telecí nebo sezónní dýně
Komu by se chtělo večer složitě kuchtit? Vyzkoušejte naše tipy na zapečená jídla z jednoho hrnce. Opéct, zamíchat a zapéct, výsledek zaručený!
Kuře s rajčaty
Recepty z jednoho hrnceAutor: shutterstock.com
Doba vaření: 80 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 1 celé kuře
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 plechovky loupaných rajčat
- 1 lžíci lístků bazalky
- 2 snítky rozmarýnu
- sůl, pepř
- olej
Postup:
Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte prolisované stroužky česneku a ještě chvíli opékejte. Pak do pánve přidejte loupaná rajčata, osolte, oepřete, přidejte bylinky a omáčku nechte chvíli probublávat. Kuře naporcujte na 8 dílů. Osolte, opepřete, obalte v hladké mouce a opečte na pánvi na oleji dozlatova. Hotové opečené kousky vložte do pekáčku, zalejte omáčkou a dejte na 1 hodinu do trouby předehřáté na 190 °C.
Těstoviny s ricottou
Recepty z jednoho hrnceAutor: shutterstock.com
Doba pečení: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 500 g těstovin
- 200 g vařeného uzeného masa
- 200 g dýně
- 1 lžíci oleje
- 5 vajec
- 200 g ricotty
- 1 lžíci slunečnicových semínek
- 100 g parmazánu
- 4 lžíce strouhanky
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Pak je dejte do velké mísy. Přidejte na kostičky nakrájenou dýni a uzené maso. Vejce rozšlehejte s ricottou a promíchejte s těstovinami. Nakonec vmíchejte semínka a podle chuti osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Směs dejte do zapékací mísy. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nakonec těstoviny posypejte parmazánem smíchaným se strouhankou a dejte péct ještě na 10 minut.
Rybí nákyp
Recepty z jednoho hrnceAutor: shutterstock.com
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 200 g lososa
- 300 g pangasiuse
- 4 vařená vejce
- 300 ml mléka
- 50 g másla
- 200 g pórku
- 1 lžíci mouky
- 1 svazek nasekané petrželky
- 150 g goudy
- 1 kg uvařených brambor
- 120 ml horkého mléka
- sůl, pepř
Postup:
Na pánvi orestujte nakrájený pórek, pak přidejte mouku, zamíchejte a postupně přilejte mléko. Vmíchejte petrželku, osolte a opepřete. Směs dejte do zapékací mísy. Přidejte na kousky nakrájené ryby. Vše posypejte sýrem a navrch navrstvěte bramborovou kaši připravenou z brambor, mléka a másla. Navrch můžete dát ještě kousky másla. Dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 30 minut.
Telecí s cibulkami
Spoustu dokonalých jídel zvládnete uvařit pouze v jednom hrnciAutor: shutterstock.com
Doba pečení: 90 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 800 g telecího masa
- 400 g šalotek
- 1 mrkev
- 3 lžíce másla
- 250 ml vinného octa
- 4 loupaná rajčata
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 120 ml červeného vína
- olivový olej
- kousek skořice
- sůl, pepř
Postup:
Maso nakrájejte na pláty a osmahněte je na másle. Podlejte vínem, osolte, opepřete, přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, rajčata, prolisovaný česnek, bobkový list a skořici. Oloupané cibulky osmahněte v celku na oleji. Přidejte k masu a přidejte ještě ocet. Přiklopte a dejte na hodinku a půl do trouby a pečte, dokud není maso zcela měkké.
Zapečené brambory
Recepty z jednoho hrnceAutor: shutterstock.com
Doba vaření: 1 hodinu
Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 1 kg ve slupce uvařených brambor
- 300 g kuřecích prsních řízků
- 200 g malých žampionů
- 250 ml smetany
- 1 cibuli
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř
- olej
- 3 snítky tymiánu
Postup:
Na oleji opečte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte houby a chvíli je opékejte. Pak je vyjměte a ve výpeku opečte na nudličky nakrájené, osolené a opepřené maso. Do pánve vraťte maso, zalejte smetanou, přidejte tymián a směs krátce vařte. Zapékací mísu vytřete olejem. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Polovinu rozprostřete do mísy, osolte a opepřete. Přidejte masovou směs a navrch dejte druhou vrstvu brambor. Opět osolte, opepřete a potřete zakysanou smetanou. Pak dejte péct asi na 40 minut do trouby předehřáté na 190 °C.