Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dobře zvolené žaluzie a markýzy vás ochrání před nepříjemnými slunečními paprsky

2. července 2009 | 15:28

Vadí vám pronikavé paprsky slunce a hledáte místo, kde byste si užívali příjemný stín? Způsobů, jak to zařídit, je spousta. Kterému dáte přednost?

Osvědčenou klasiku představují horizontální žaluzie, ostatně jejich montáž zvládne i laik. Mohou se používat mezi dvě izolační okenní tabule, do všech typů oken i balkonových dveří v různém materiálovém i barevném provedení, které lze sladit s okenními rámy. Žaluzie se skládají z lamel (většinou o šířce 16, 25, 30 a 50 mm), nejčastějším materiálem je hliník v kombinaci s plastem, dřevo nebo bambus, který odolává vlhkosti. Druhá možnost? Vertikální žaluzie s lamelami (v šířce od 89 do 127 mm) z odolného polyesteru, někdy s protihořlavou, případně antistatickou úpravou. Oblíbené jsou i lamely se skelným vláknem nebo dřevěné, které mnohem lépe odolávají usazování prachu. Pro atypické tvary oken se využívají plisé žaluzie z látky, které se vyrábějí přímo na míru.

Látkové rolety
Autor: Rolrols

Co si dáte před okno
Kdo ochrání váš příbytek před nezvanou návštěvou, rozmary počasí, hlukem i prachem? Předokenní rolety! Myslete na ně už při stavbě nebo rekonstrukci domu, lze je totiž bez problémů „skrýt“ do fasády. Ale ani u staršího objektu nejste bez šance – roleta se montuje do kazety na vnější okenní rám a přizpůsobí se systému jeho otvírání. Stahují (vytahují) se mechanicky nebo elektromotorem na dálkové ovládání. Součástí obou typů rolet se stávají také sítě proti hmyzu. Další řešení nabízejí venkovní žaluzie, na rozdíl od rolet mají jen stínicí a estetický efekt. Podobají se interiérovým, jsou však pevnější a odolnější. Hliníkové lamely (o šířce 65 a 80 mm) se natírají polyuretan-polyamidovými barvami a vodicí lišty mají gumové těsnění chránící před hlukem. Ovládají se stejně jako předokenní rolety.

Na balkon i zahradu
Výsuvné markýzy, které se montují na zeď a do pohybu je uvedou vaše ruce, klika nebo elektromotorek, užijete na balkoně i terase. Praktické řešení slibují výsuvné a v dolní části sklopné markýzy k přistínění oken, balkonů nebo zimních zahrad s úhlem sklonu do 180 stupňů, prodávají se také sklopné. K přistínění zahrady lze využít samostatně stojící markýzové konstrukce, ale určitě se neobejdete bez slunečníku (malé zhruba do 1000 Kč). Možná však dáte přednost lampovým slunečníkům s hliníkovou nebo dřevěnou konstrukcí (asi 5000 až 15 000 Kč, podle materiálu), případně textilní stříšce nebo altánu (podle materiálu, velikosti a s hliníkovou konstrukcí od 3000 Kč, s dřevěnou konstrukcí asi za 5000 Kč).

Markýzy sklopné
Autor: Rolrols

Co je nového?
Stále častěji se začínají objevovat vnitřní nebo venkovní screenové rolety. V podstatě jde o „síta“ vyrobená z plastu, kterými prochází denní světlo – chrání vás před sluncem i zvědavými pohledy, vy však máte perfektní přehled, co se děje venku. Spuštěná roleta je navíc šikovnou ochranou před hmyzem a rovněž zamezuje blednutí.
Máte u domu větší pozemek? K moderním stavbám se hodí také solární plachty Soliday z plastu nebo textilu připevňující se na konstrukci z kartáčové nerez oceli v kombinaci s eloxovaným hliníkem. Plachty, které využijete právě na velkých plochách, protože zastíní až 70 m2), se vyrábějí na zakázku.

Plachta Soliday
Autor: Maron

ODBORNÍK RADÍ

Plánujete markýzu, ale nevíte jakou? O radu jsme požádali Martina Fikra z firmy Rolrols: „Základní rozdělení spočívá v uložení ramen, které určuje, jde-li o markýzu výsuvnou, nebo sklopnou. U výsuvné markýzy se ramena skládají podél trubky, na které je navinutá látka. Ramena neustále napíná pružinový mechanismus, takže se látka nemůže prověsit. Tento typ markýzy se hodí spíše na terasy, kde potřebujete zastínit velké plochy, a díky konstrukci lze markýzu pohodlně stočit do nenápadného tubusu připevněného na fasádě domu. Kdežto sklopná markýza má ramena kolmo k postavení trubky a jsou zvlášť připevněná na fasádu. Při odvíjení ramena opisují kružnici, a tak markýza spolu s látkou imituje přídavnou stříšku. Využití? Hlavně v panelových domech.“

Na kolik vás vyjde stín?

Druh zastínění

Rozměr

Cena

Výsuvná markýza

3,5x2,5 m
(šířka x výsuv)

15 až 75 000 Kč

Sklopná markýza

2,5x1,5 m
(šířka x ramena)

11 až 23 000 Kč

Vnitřní vertikální žaluzie

1,5x1,5 m

1600 až 4500 Kč

Vnitřní horizontální žaluzie

1 m²

750 Kč

Plisé

1,5x1,5 m

4500 až 8200 Kč

Venkovní žaluzie

1x2 m

10 000 Kč

Screenová roleta

2 x 2 m

15 000 Kč

Soliday

-

od 80 000 Kč

Autor: Olga Trešlová, lena
Video se připravuje ...