Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyberte si zahradní nábytek podle posledních trendů

26. června 2009 | 09:03

Slyšíte, jak léto ťuká na dveře? Berte to jako důvod k zamyšlení, na čem si venku pohovět. Ať už vás zajímají trendy v zahradním nábytku nebo spoléháte na klasiku, s námi si dokážete správně vybrat.

Hitem současného bydlení je mít jako součást domu nebo bytu venkovní prostor, kde můžete v teplých dnech odpočívat a relaxovat. Majitelům zahrádek netřeba závidět, ani terasa nebo balkon nejsou k zahození.
Trend letošní zahradní sezony - nábytek s výplety – vlastně pokračuje, populární byl už vloni. „Díky vývoji ho nyní výrobci nabízejí i v nižších cenových kategoriích při zachování kvality,“ dodává Martin Homolka z firmy Kettler. „Dobrou pozici si udržuje i dlouhodobě oblíbený hliníkový a kovový nábytek a také zaznamenáváme růst popularity subtilního z nerezu.“

 

Křesla s výpletem
Autor: JV Pohoda

 

Výplety i kov
Vzdušné výplety z plastu začínají v poslední době nahrazovat ratanový nábytek, na rozdíl od něho totiž vydrží i nepříznivé počasí. Zatímco před pár lety byste nábytek s výplety viděli hlavně v přímořských oblastech, loni se v luxusnějším provedení objevil na našem trhu a letos začali prodejci nabízet také levnější, jednodušší verze. Koupit si tak například můžete kolekci s výpletem Hularo z probarvovaného polyetylenu, který neobsahuje škodliviny. Podobné vlastnosti mají i další materiály, například Wicker, Mirotex nebo Sunloom. Vzhledem i barvou připomínají přírodní materiál a lze jimi dobře vyplést celou židli, sedák, opěrku i bočnice. Konstrukci tvoří pevný základ, například recyklovaný hliník nebo galvanizované železo, opěrky nebo odkládací plochy bývají často ze dřeva.
Stále výrazněji se prosazuje i kovový nábytek, například z lehkého hliníku nebo nerezové oceli, která se v poslední době hodně „odlehčila“ a také zlevnila. Velký důraz se klade na pohodlí (křesílka jsou hlubší a širší) a univerzálnost, kdy se nábytek hodí nejen do zahrad, ale také do interiéru. A údržba? Výpletový i kovový nábytek stačí osprchovat a nechat na slunci oschnout nebo utřít suchým hadříkem.



Osvědčené dřevo
Trendy zůstává také dřevo, stejně jako u jiných materiálů si vybírejte podle druhu, kvality zpracování a životnosti. Odolné jsou akát nebo exotické dřeviny, kde stále dominuje teak - velmi tvrdý a tvarově stálý materiál s vysokým obsahem přírodních olejů, takže vzdoruje nejen výkyvům a nepřízni počasí, ale i případným škůdcům. Nábytek si lze koupit bez nebo s povrchovou úpravou. Pokud zůstane třeba židle bez povrchové úpravy, získá časem půvabnou patinu, jestli ale chcete zachovat její medovou barvu, raději ji pravidelně potírejte speciálním olejem. K umytí postačí vlažná mýdlová voda, nepoužívejte abrazivní pomůcky. Stejně oblíbené jsou pro své vlastnosti i další materiály, například eukalyptus (tvrdé lososové až načervenalé dřevo původem z Austrálie), iroko (středně těžká dřevina žlutohnědé až tmavohnědé barvy ze západní Afriky) nebo mahagon (tvrdé dřevo růžovohnědé až červenohnědé barvy).

 

Jednoduchá ale krásný zahradní nábytek z exotického dřeva
Autor: Kettler, JV Pohodaa Schaefer Boutique

 

Podušky a potahy
Aby se vám pohodlně odpočívalo, dejte si na židli nebo sedačku měkké polštářky. „Díky pestrým poduškám vaše zahrada jednou rozkvete do jasných barev, jindy získá použitím černobílého vzoru luxusní výraz,“ popisuje Martin Homolka. „V zahradě také vynikne vše, co by v interiéru mohlo působit rušivě nebo příliš extravagantně – designy podušek ovládnou originální vzory, pro nejluxusnější, strojově vyšívané polštářky jsou typické květinové vzory.“ Mohou však mít i zcela praktický význam, například termoregulační schopnost (technologie Outlost), která tlumí dopady teplotních výkyvů na organismus. „Mikroskopické kapsle Outlast natištěné na tkanině odebírají teplo a výsledkem je vyrovnané klima – tolik se nepotíte a také méně vnímáte chlad. Není vám horko ani zima, člověku je zkrátka příjemně,“ uzavírá Martin Homolka.
Jinou variantu nabízí nábytek s kovovou nebo dřevěnou konstrukcí, kde sedák a opěrka na záda představují speciální síťovinu z polyetylenu. Materiál má nepřeberné množství barevných variací a také řadu dobrých vlastností: je pevný, na slunci se nerozpálí a při dešti jím voda snadno proteče, takže rychle usne.

 

Trendy zahradní nábytek
Autor: Kettler, JV Pohodaa Schaefer Boutique

Kam s ním?
Při výběru nábytku pamatujte i na to, že ho po sezoně bude nutné uklidit. Majitelé menších balkonů nebo teras dají přednost skládacím variantám nebo stohovatelným židlím (křesílkům). Některý nábytek vydrží nepřízeň počasí i venku, třeba exotické dřevo můžete nechat od širým nebem i v zimě, jen nezapomeňte utáhnout šrouby, aby dovnitř nevnikla voda a nábytek nepopraskal. Pokud se rozhodnete nechat ho na zahradě, raději ho přikryjte plachtou, která ho ochrání před prachem a nečistotou.

 

Autor: Olga Trešlová, lena
Video se připravuje ...