Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jedinečný dům, který z půlky visí ve vzduchu!

Fotografie
17. května 2009 | 05:00

Na první pohled vypadá dům na fotografi i šíleně. Jako by se ten několikatunový kolos chystal spadnout na malou holčičku, která se pod ním houpe na houpačce. Podle architektů, kteří dům navrhli, je však stavba stoprocentně bezpečná.

Prý se nepřevrátí, ani kdyby se na jejím konci visícím ve vzduchu shromáždila celá rodina a začala tam skákat.

Dům s názvem Balancing Barn vypadá na první pohled tak trochu jako skokanský můstek. Měl by být dlouhý třicet metrů a široký sedm. Celá jedna polovina délky domu bude přitom viset volně ve vzduchu bez jakékoliv podpory. Druhá polovina se k zemi připevní pomocí ocelových sloupů, které se zarazí hluboko do půdy. Díky tomu se dům jen tak nepřevrátí.

Uvnitř vzniknou čtyři dvoulůžkové pokoje s vlastní toaletou, obývací pokoj a jídelna s kuchyní. Každá místnost bude mít přitom hned několik velkých oken. V místnostech visících ve vzduchu se okna objeví dokonce i v podlaze.

Výhled za to rozhodně bude stát – dům vyroste v nádherné přírodě poblíž malého jezírka nedaleko anglické vesnice Suffolk. Stromy v okolí se postarají i o dostatek soukromí.

336008:gallery:true:true

Hlavně pro turisty

Zajímavě řešený dům se dokončí na jaře příštího roku. Nebude však sloužit pouze jedné rodině. Půjde totiž pronajmout a poslouží tak hlavně turistům, kteří v něm budou chtít strávit dovolenou. Cena za pronájem této netradiční prázdninové vily, kterou navrhli nizozemští architekti z firmy MVRDV, však zatím není známá.

Autor: jho
Video se připravuje ...