Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kam s vysloužilými elektrospotřebiči? Recyklujte je!

Chraňte naši přírodu!
18. března 2009 | 10:54

Chystáte se na velký jarní úklid? Pak nezapomeňte také na nepotřebné nebo vysloužilé elektrické přístroje, které vám jen zbytečně zabírají místo. Ale pozor: žádná z těchto věcí nepatří do komunálního odpadu!

Kam s nimi?
Co udělat se starou kulmou, žehličkou nebo televizí? Kam je máte odvézt? Možností je několik: kromě tradičních sběrných dvorů a speciálních veřejných kontejnerů mají v současnosti povinnost odebrat vysloužilé elektrospotřebiče i prodejci elektro a mobilních telefonů. Navíc v rámci projektu Zelená firma vzniklo v průběhu loňského roku v tuzemských podnicích téměř tři sta nových sběrných míst. A tak, když budete váhat, kam se starým telefonem, odevzdejte ho k recyklaci přímo v nejbližší firmě.

Kontejner
Autor: archiv

Proč je dobré recyklovat?
Mnoho surovin se dá znovu zpracovat. Víte, že vaše spotřebiče obsahují zlato, stříbro, palladium, kobalt nebo měď? Právě tyto prvky je třeba odborně zpracovat. Nepříjemně totiž zatěžují naše životní prostředí. A tak buďte „eko“ a myslete na to, jak chránit přírodu. Chráníte tak totiž i svůj vlastní život.

Věděli jste, že...?

Na každého Čecha loni připadly přibližně čtyři kilogramy odevzdaného elektroodpadu. Ve skandinávských zemích je to ale až patnáct kilo za rok. Máme pořád co dohánět!

Autor: připravila: duš
Video se připravuje ...