Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Začínáte od nuly? Poradíme vám, jak si vybavit byt

Nebojte se hypotéky, stát od února dává mladým dotace.
20. února 2009 | 11:46

Konečně máte svůj vlastní byt. Zařizování prvního samostatného domova je vzrušujícím dobrodružstvím, ale také hledáním kompromisů. Poradíme vám, jak to zvládnout na jedničku.

Pořizujete si nový byt a nevíte, jak ho zařídit? Při nákupu vybavení musíte hledat kompromisy mezi vaším a partnerovým vkusem

Máme byt!
Zpočátku stačí, abyste měli s partnerem, případně i s dětmi na čem spát, kde jíst a na čem sedět. Pokud máte k dispozici pouze jednu místnost, je vhodné celý prostor rozčlenit na kuchyňskou, obývací a oddychovou část. S minimálními náklady to lze zajistit za pár korun s pomocí sádrokartonu, nebo tak, že vhodně rozmístíte nábytek.

Otevřený prostor Anny Lacové
Autor: archiv Anny Lacové

Praktické kombinace
Pokud jste se v novém domově ještě neusadili nastálo a vaše první bydlení je jen jakýmsi "odrazovým můstkem", vybírejte si nábytek tak, aby se dal vhodně kombinovat, a později i podle obsahu peněženky doplnit. Zařízení by mělo být variabilní a flexibilní, abyste ho mohli přizpůsobit případným změnám.

Pohrajte si s obkladačkami
Využijte různé zbytky obkladaček, které vám zůstanou, nebo je můžete získat od svých známých. Podlahu i stěny zkombinují šikovní mistři z různých úlomků. Pohrajte si a poskládejte originální puzzle.

Autor: Archív

Vtipné nápady
Nebojte se navštívit prodejnu se stavebním materiálem! Některé prvky (cihly, roury nebo tašky různých rozměrů) se dají využít ke zhotovení originálního nábytku, který na určité období určitě postačí. "Rourový botník" nebo knihovnu z cihel zvládne i začátečník. Nebojte se sáhnout i po netradičních materiálech - pevné papírové roury od koberců poslouží stejně dobře jako ty kupované a snadno je polepíte barevnou tapetou.

Objevte talent
Mladí lidé si dokáží vyšperkovat byt úžasnými dekoracemi vlastní výroby. I vy se můžete pustit do malování obrazů! Nevěříte? Možná zjistíte, že máte talent. Vlastnoručně "vyrobený" obraz ladící s barvou stěn nebo potahů křesel podtrhne individuální styl vašeho nového příbytku. Pokud nemáte zkušenosti s kreslením, vrhněte se na abstraktní motivy nebo využijte otisky vlastních rukou a nohou. Pak stačí jen zarámovat a... je hotovo!

Otevřený prostor Anny Lacové
Autor: archiv Anny Lacové

Nábytek za kačku
Toužíte po zajímavém interiéru a kouscích nábytku, které nemá jen tak každý, ale nemáte dost peněz, nebo je potřebujete investovat do něčeho jiného? Mátedost trpělivosti, počkejte si na slevy, které se nevyhýbají ani těm dražším obchodům. Zapomeňte však na konvence a po jedinečných doplňcích pátrejte na burzách,  poohlédněte se po sklepích a půdách u známých na venkově a prozkoumat můžete i nabídky  zdarma za odvoz.

Stěhujeme se!
Autor: ISIFA, Michal Protivanský, Decoland

NA OKRAJ

Odborníci varují
Rozhodli jste se bydlet jen ve dvou? Psychologové tvrdí, že mladí lidé se obvykle poprvé pohádají právě při nakupování nábytku. Bývá to první zkouška, která prověří dávku partnerovy tolerance. Vztah ženy a muže je totiž plný paradoxů, a o společném bydlení to platí dvojnásob. I v tom nejmenším bytě by každý měl mít svůj koutek, do kterého nemá druhý z partnerů přístup a který si každý zařídí jen podle svých představ!

Chtěl konec, měl ho mít.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: archiv
Video se připravuje ...