Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Snadné praní aneb Stále krásné oblečení

Co dělat, když vám pračka vypoví poslušnost?
16. února 2009 | 09:55

Lámete si hlavu s tím, jak správně rozdělit prádlo před praním, při jaké teplotě ho prát, aby se nesrazilo, nebo jaký prací prostředek použít? S naším rádcem to pro vás bude 'hračka'.

Gel, prášek, aviváž

* Gelové prací prostředky jsou vhodné hlavně pro praní v pračce. Díky své dobré rozpustnosti se hodí i při nižších teplotách pro ruční praní. Ve speciální nádobce se dávka gelu vkládá přímo do bubnu pračky.

Archív
Autor: Archív

* Práškový prací prostředek je vhodný k praní v pračce.

* Aviváž vytváří na jednotlivých vláknech látky slabý film, čímž ji chrání před špínou. Oblečení ošetřené aviváží je měkčí, méně se mačká a snadněji žehlí.

Čím prát?

* Bílé prádlo perte v pracích prostředcích, které jsou určené pro bílé a stálobarevné prádlo. Obsahují mimo jiné i optické zjasňovače a bělicí látky.

* Pro barevné prádlo jsou nejvhodnější prací prostředky s označením "color". Neobsahují bělicí látky, ale naopak přísady zachovávající barvy.

Rozdělte si jednotlivé kusy oblečení podle barev.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

* Na speciální materiály, například vlnu a další jemné látky, používejte jemné prací prostředky. Vyznačují se velkou pěnivostí - každé vlákno je obaleno pěnou a během praní se mechanicky neodírá.

Obecné zásady

* Světlé odstíny perte vždycky odděleně od barevných.

* Barevné oblečení a oblečení s kombinací sytých barev nenamáčejte před praním a nesušte je na přímém slunci.

* Prací prostředky by měly odpovídat charakteru výrobku, při ručním praní volte raději tekuté prací prostředky.

* Deodoranty aplikujte pouze na tělo, nikoliv na oděv - mohou negativně ovlivnit stálost barvy.

* Barevnější oděvy po ručním nebo mechanickém praní důkladně zbavte vody, aby při schnutí látky nedocházelo k "prolínání" barev.

Promluvte si s partnerem o tom, s čím a jak by vám mohl pomoci.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

* Používáte-li aviváž, výrobek v lázni s aviváží jen vymáchejte.

* Pokud se na vypraném prádle objevily zbytky prášku, je možné, že pračka byla příliš naplněna a prací prostředek neměl dost místa k tomu, aby se řádně rozpustil. Plňte pračku vždycky jen natolik, aby mezi volně vloženým suchým prádlem a horní částí bubnu zůstala mezera alespoň na šířku dlaně (zhruba 10 cm).

* Při praní v pračce se prádlo opotřebovává. Látky se třou o sebe i o buben pračky. Proto je dobré obrátit ho před praním naruby.

Autor: archiv
Video se připravuje ...