Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pro dokonalou čistotu!

Nejdůležitější je vytvořit takové prostředí, kde plísně "nemají šanci".
17. října 2008 | 11:20

Také máte pocit, že pořád jen uklízíte, čistíte a leštíte? Diky našim jednoduchým trikům lehce vyčistíte i těžko dostupná místa.

Topinkovač
Drobečky z chleba a prach se často usazují na nedostupných místech v topinkovači. Časem však tyto usazeniny mohou způsobit, že topinkovač přestane fungovat. Na odstranění drobků a prachu můžete přitom použít fén. Nastavte jej na nejsilnější stupeň a topinkovač jím pořádně profoukněte. Držte ho přitom otočený "nohama vzhůru".

Kartáče a houbičky
Každý den nám pomáhají při mytí nádobí, ale měly bychom myslet na to, že i kartáče potřebují čas od času vyčistit. Pořádně je proto ručně properte.

Klávesnice na počítači
Možná byste byla překvapená, co všechno se časem nahromadí mezi klávesami počítače. Klávesnici jednoduše otočte a silně s ní zatřeste. Tak se zbavíte drobečků a prachu. Poté celou klávesnici vyčistěte hadříkem navlhčeným v alkoholu nebo ve speciálním přípravku na čištění skla. Na meziprostory mezi jednotlivými klávesami můžete použít vatovou tyčinku.

Lis na česnek
Každá z nás ví, že zbytky zaschlého česneku dostáváme z lisu jen velmi pracně. Můžete si ale pomoct starým zubním kartáčkem. Snadno jím odstraníte také zbytky sýra na struhadle.

Látková sedačka
Pokud jste si koupila látkovou sedačku, určitě jste už zjistila, jak rychle se špiní. Na tato znečištění můžete použít suchou pěnu na autosedačky. Po použití ji vysajte.

Na znečištěnou sedačku můžete použít suchou pěnu na autosedačky. Po použití ji vysajte.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Plyšové hračky
Plyšové hračky, které nelze prát v automatické pračce, posypte práškem do pečiva, a ten lehce rozetřete. Nechte působit asi 5 minut a potom hračky vykartáčujte.

Plíseň na zdi
Nejlepší prevencí proti vzniku plísní je pravidelné větrání v místnostech. V chladných dnech byste měla v pokojích udržovat konstantní teplotu. Pokud vám plíseň přece jen na zdi vykvete, nejsnáz se jí zbavíte tak, že nastříkáte na postižené místo běžně dostupný prostředek proti plísni, který zakoupíte ve většině drogerií.

NÁŠ TIP

Pryč s vlhkostí
S podzimem přišel také déšť a nepříjemné vlhko. Právě s vlhkostí v bytě by vám mohl pomoci Ceresit STOP VLHKOSTI od firmy Henkel. Ze vzduchu ji pohlcuje speciální tableta a přeměňuje ji v solný roztok, který se shromažďuje v zásobníku přístroje. Jedna tableta vydrží podle výrobce v místnosti o rozloze 20 m2 asi 2 až 3 měsíce. Doporučená cena výrobkuje 300 Kč.

Autor: bm, duš
Video se připravuje ...