Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Co umějí nové přístroje?

Vaření za pomoci indukce je velice praktické.
14. listopadu 2008 | 11:21

I vývoj přístrojů do domácnosti jde rychle vpřed. Nová technika vám ulehčí život a zlehčí práci. Pomůže vám ušetřit nejen energii, ale i váš drahocenný čas.

Sušička

Čerstvě vyprané a vyždímané prádlo bude po použití sušičky suché, a dokonce i méně zmačkané. Toho dosáhnete pomocí páry. Skoro o polovinu si tak ušetříte práci se žehlením. Mimo to sušička párou "osvěží" i oblečení, které nosíte často, bez pomoci pracích prostředků, vůní nebo chemie. Záhyby i nepříjemný pach z oblečení jednoduše zmizí.

Bluetooth

Pokud chcete pobíhat po bytě a poslouchat při tom hudbu, aniž byste rušila vaše okolí, budou se vám hodit bluetooth sluchátka. Dosah u těchto sluchátek je 10 až 20 metrů. Zbavíte se tak obtížného kabelu, který se vám motal pod nohy, a budete se moci volně pohybovat. Bluetooth systém funguje i přes notebook, na němž také můžete poslouchat svoje oblíbené písničky nebo třeba jazykový kurz na CD. Aby sluchátka fungovala, potřebují energii. Zpravidla jsou to baterky nebo akumulátor zabudovaný přimo ve sluchátkách, které se nabíjejí v nabíječce.

Mora
Autor: Mora

Indukční plotna

Vaření za pomoci indukce je velice praktické. Potraviny v hrncích a na pánvích se zahřejí, ale sama plotna zůstane studená. Důvod? V indukčním poli jsou cívky z měděných drátů, které vytvářejí elektromagnetické pole. To zahřívá jen potraviny. Teplota se dá velmi jednoduše regulovat, a protože plocha kolem hrnce zůstává studená, nemusíte se tolik bát, že vám něco ukápne vedle. Nepřipálí se to! V porovnání s obyčejnými plotnami spotřebují ty indukční přibližně o 30 procent méně energie.

Infračervený zářič

Jestliže chcete sedět venku na balkonu, v zahradě nebo na terase, ale už je přece jenom trochu chladno, pořiďte si infračervený zářič, který vám vytvoří příjemné teplo. Stačí ho jen zapojit do zásuvky a okamžitě začne sálat teplý vzduch. Tyto zářiče ve větším provedení s oblibou využívají i restaurace s posezením venku. Od elektrických zářičů a radiátorů se liší tím, že neohřívají jen okolní vzduch, ale teplo cítíte i sama na sobě, podobně jako když na vás svítí slunce. A ještě jednu výhodu infračervené zářiče mají – jsou šetrné k životnímu prostředí.

Vaření za pomoci indukce je velice praktické.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Přístroj na měření energie

Tento přístroj zapojíte mezi spotřebič a zásuvku a on vám ukáže, kolik energie váš spotřebič spolyká. A to dokonce i v poloze stand-by. Takto můžete identifikovat největší "energetické žrouty" ve vaší domácnosti a raději je vyměnit za nové.

Autor: bm, duš
Video se připravuje ...