Pátek 4. října 2024
Svátek slaví František, zítra Eliška
Zataženo, déšť 10°C

Oblíbení herci z Ulice, kteří odešli do uměleckého nebe: Selhání srdce, plic i boj s rakovinou

  • Oblíbení herci z Ulice, kteří odešli do uměleckého nebe: Selhání srdce, plic i boje s rakovinou
    4. října 2024 | 05:00

    Psal se rok 2005, kdy nekonečný seriál Ulice vstoupil na české obrazovky a nyní tak oslavil počátek jubilejní 20. sezony. Za tu dobu seriálem prošlo nespočet herců, kteří sehráli důležitou dějovou linku. Někteří z nich do rozjetého vlaku znovu nastoupili, jiní seriál opustili dobrovolně, avšak několik hlavních hvězd odešlo do hereckého nebe. Kteří herci zanechali v nekonečném seriálu výraznou stopu?

    První natáčecí klapka originálního a v našem státě ojedinělého televizního projektu Ulice, který je prototypem žánru mýdlové opery, padla 6. června v roce 2005. Od 4. září téhož roku se pak pořad dostal na televizní obrazovky a ve vysílání se drží s oblibou dodnes. Seriálem prošlo nespočet ikonických herců, avšak někteří z nich už nejsou bohužel mezi námi. Vzpomenete si ještě, jaké role sehráli v Ulici?

  • Bořivoj Navrátil

    Bořivoj Navrátil hrál od roku 2006 v seriálu Ulice jednu z nejpopulárnějších postav, tedy kapitána Vojtěcha Bařinku, který se zasloužil o sledovanost tohoto formátu vzhledem k tomu, že značně rozviřoval seriálové vody.

    Všechny diváky, ale i samotné tvůrce seriálu Ulice, tak zcela zarmoutila zpráva o jeho skonu. Geniální divadelní a filmový herec zesnul 31. října roku 2011 ve věku 78 let, kdy podlehl rakovině tlustého střeva. Vyjma Ulice zazářil také v seriálu Redakce, Návštěvníci nebo ve filmu Sestřičky či Knoflíkáři.

    Video: Nekonečný seriál Ulice. Jak během 19 let zestárly hlavní postavy?

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Prostě fenomén!

  • Bronislav Poloczek

    Bronislav Poloczek hrál v počátcích nekonečného seriálu jednu z hlavních postav. Tedy manžela Jaroslavy Obermaierové alias Vilmy Nyklové a otce Lumíra Nykla. Byl majitelem obchůdku s potravinami, který se v čase proměnil v pekárnu, nyní je z něj bistro. Jeho trvání nebylo příliš dlouhé vzhledem k tomu, že scenáristy poprosil, aby ho nechali zemřít. Připravoval se totiž posléze na novou divadelní roli a s nekonečným seriálem se to neslučovalo. Vyjma seriálového bručouna, pana Nykla, mu však mimořádnou popularitu přinesla postava kapitána Ořecha z ikonického filmu Černí baroni, bodoval ale také v seriálu Hospoda.

    Herec zemřel 16. března roku 2012 ve věku 72 let na srdeční příhodu. V poslední dekádě jeho života se ale trápil s vleklými zdravotními problémy s chůzí, postihla ho i mrtvice, především se však trápil ze smrti své milované ženy, se kterou žil 40 let.

  • Radoslav Brzobohatý

    Radoslav Brzobohatý byl jedním z ikonických českých hereckých legend, který skonal pouhý den před svými jubilejními 80. narozeninami. 12. září 2012 zemřel v pražském IKEM v důsledku ruptury aneurysmatu břišní aorty s následným vykrácením. Trpěl kardiovaskulárními problémy a celý život kouřil, kdy sám říkal, že s tímto zlozvykem nemůže nic udělat.

    Odešla tak velká legenda českého divadla, ale i filmového plátna, která se zapsala do srdcí diváků jako nadporučík Král alias Opálka z filmu Atentát, František z filmu Všichni dobří rodáci, Ludvík z Ucha, profesor Karda ze Sněženek a machrů, kasař Pěnička z Pěničky a Paraplíčka, Mrakomor z pohádky Princ a Večernice nebo jako Václav Král ze seriálu Ulice.

    Jeho role pana Krále, zakladatele, majitele a ředitele společnosti Království hraček, jež se zaměřovala na výrobu dětských dřevěných hraček, byla bezesporu tou nejkladnější. Václav Král byl totiž velmi čestný a spravedlivý muž, pro něhož byly dobré vztahy s okolím naprostým základem. Radoslav roli dodal na značném charismatu, a tak jeho skon byla rána nejen pro všechny fanoušky nekonečného seriálu Ulice.

  • Michael Hofbauer a Lubomír Lipský

    Tito herci měli v Ulici společné vodítko – hospodu u Henryho, kam docházeli na pivo. Michael Hofbauer utkvěl divákům v paměti ale spíše jako rošťák Osvald z filmu Lucie, postrach ulice!, bodoval i ve filmech jako Páni kluci, Pan Tau, Tankový prapor nebo v seriálu My všichni školou povinní. Herec ale dlouhodobě bojoval s rakovinou a kvůli zhoubnému nádoru na krku předčasně odešel do invalidního důchodu. Podstoupil sérii ozařování, která přinesla následky v podobě ztráty chuti či zubů, odebrána mu byla i část sanice. Nakonec skonal na selhání plic a do uměleckého nebe odešel 10. ledna 2013 ve věku 49 let.

    Lubomír Lipský si v seriálu střihl roli dědy Borise Nekonečného. Filmový a divadelní velikán ale rozdával divákům radost několik desítek let.

    Diváci ho milovali nejen v Ulici, ale také ve filmech jako Čtyři vraždy stačí drahoušku, Šest medvědů s Cibulkou, Ať žijí duchové nebo Bobule. Český herec a komik zesnul 2. října 2015 v úctyhodném věku 92 let.

  • Tomáš Valík

    Herec Tomáš Valík, známý z filmu O Janovi a podivuhodném příteli nebo Copak je to za vojáka, zpodobňoval v Ulici roli pekaře Richarda Zajíčka. Jeho smrt byla pro jeho okolí velkým šokem vzhledem k tomu, že svoji nemoc tajil do poslední chvíle. 8. října 2016 ve věku 51 let podlehl vážné, dlouho vleklé nemoci v Nemocnici Na Bulovce. To, že umírá, před světem tajil a své tajemství pár dní před smrtí tehdy prozradil herečce Šárce Ullrichové alias seriálové Zuzaně Hrubé. „Nemohu vám prozradit, co mu bylo. Nepřál si to,“ nechala se tehdy slyšet pro Blesk.cz

  • Julek Neumann

    Seriál Ulice na konci září roku 2018 zažil černé, smutečné období. Zemřeli totiž dva oblíbení herci – Julek Neumann a Milan Šimáček.

    23. září skonal ve věku 65 let Julius Neumann, známý jako Julek. Překladatel, divadelní režisér a herec byl veřejnosti znám z rolí ve filmech Milenci v roce jedna, Kvočny a Král nebo Osvobození Prahy. V seriálu Ulice si pak střihl roli číšníka.

    Oldřich Kaiser, Julek Neumann, Karolína Kaiserová

  • Milan Šimáček

    Herec, komik, publicista a pedagog Milan Šimáček se dostal do povědomí diváků zejména v 80. a 90. letech, a to rolemi ve filmech Blázni a děvčátka, Tankový prapor nebo Černí baroni. Všem známý vojín Vata či rotmistr Soudek si zahrál ale i v docela úplně jiné roli, a to intrikujícího Chosého v seriálu Ulice, na kterou se těšil. Jak se nechal tehdy pro Hodoninsky.denik.cz slyšet, doslova se mu šibalstvím rozsvítily oči, když přišla tato nabídka. Ve 13. sezoně seriálu hrál tedy na pohled bodrého dobráka, který ale klamal svým tělem. V lidech Chosé vzbuzoval důvěru, avšak byl velmi vypočítavý.

    Ačkoli jeho role neměla úplně tak dlouhého trvání jako u ostatních herců, jež se v něm ukazují nebo ukazovali několik let, zanechal v něm velkou stopu. Všechny fanoušky tak posléze v roce 2018 zarmoutila smutná zpráva o jeho úmrtí. 25. září tehdejšího roku podlehl ve věku 56 let zákeřné rakovině jater.

  • Andrej Hryc

    Slovenský herec ztvárnil v Ulici Borise Nekonečného, pruďase s dobrým srdcem, který se dokázal porvat kvůli rodině s celým světem a nikdy své blízké nenechal na holičkách. Charismatický herec ale účinkoval zhruba ve 40 filmech, v 80 divadelních vystoupeních, vystupoval také jako dabér. Do uměleckého nebe odešel 31. ledna 2021, kdy ve věku 71 let podlehl zákeřné leukémii.

Autor: Žaneta Podlahová
Diskuse ke článku
.